A szeretet növelése

Ahogy az izom, úgy a szeretet is akkor növekszik, ha gyakorolják. ...

Ahogy az izom, úgy a szeretet is akkor növekszik, ha gyakorolják. Minél több időt, energiát fordít egy ember arra, hogy izmos, jó erőnlétben legyen, annál inkább érezhető a hatás. A szeretettel sincs ez másképp. Minél többet gyakoroljuk azt kisebb-nagyobb dolgokban, szavakban és tettekben egyaránt, annál inkább bevésődik a szívünkbe, és átformálja egész lényünket, mint ahogy idővel egy testépítőnek is átformálódik az alakja.

Ismerek olyan embereket, akiket irigylésre méltó szeretet és törődés vesz körül mind családilag, mind barátilag. Korábban nem értettem ennek titkát, pedig pofon egyszerű. Az ilyen emberek azért tudnak ilyen gazdagok lenni érzelmileg, mert az ő gondolkodásuk azt diktálja, hogy a másik ember érdeke, jóléte fontosabb, mint a sajátja, és elébb annak kell eleget tennie, és majd csak utána jöhet szóba a saját dolga. Ez nem jön mindig magától. Dolgozni kell rajta, sokszor keményen, mint a testépítőknek. A kemény munka alatt az olyan tulajdonságok kimunkálását értjük, mint az együttérzés, önzetlenség, odafigyelés, hűség, türelem (ezekről még lesz szó bővebben a továbbiakban).

Tehát a szeretet osztozást jelent, azt hogy úgy tud valaki adni, hogy ettől ő is több lesz. Vagyis minél jobban osszuk, annál több jut nekünk is. Valaminek a közös megosztása összekapcsolja a lelkeket, és elősegíti, hogy a szeretet gyökeret eresszen, és növekedjen a szívekben.

A házasság maga is osztozást jelent munkában és szórakozásban, bajban és örömben, sikerekben, és kudarcokban, gondolatokban és érzésekben. Ez az, ami eggyé tesz két embert, ez az, ami növeli a szeretetet.

Sok feleség érez úgy, hogy szolgai munkát végez a férjének. Ebben nincs semmi rossz, mert nekünk nőknek belülről fakadó, természetes ösztönünkből indíttatva vágyunk arra, hogy gondoskodjunk szeretteinkről. Ezalatt nem csak a házimunkát értjük, hanem az olyan apró, de nagy jelentőséggel bíró dolgokat is, mint egy odaadó pillantás a szobán keresztül, egy kedves mosoly, egy érintés, egy simogató szó, vagy csupán szótlan együttülés békességben.

Ez így szép, így természetes. Ha szolgálunk, azt érezzük, hogy szükség van ránk, és hasznot hajtunk, ami növeli az önbecsülésünket, és megelégedést eredményez. Ezekre az érzésekre mindenkinek szüksége van. A házasság mind a férjnek, mind a feleségnek bőséges alkalmat ad arra, hogy szolgáljon, és megelégedést találjon, amivel megszilárdítják a házasságukat.

Viszont érzelmi terhet okozhat az, ha a férj nem veszi az adást, vagy nem értékeli az érte történő fáradozást. Ilyenkor érezhetik a nők rabszolgának magukat. Nos, ezen változtatni kell kedves férjek, mert ha nem mutatjátok ki értékeléseteket, akkor majd kimutatja más, de az már fájni fog. Ti ne vegyétek természetesnek azt, ami a feleségeteknek természetes!

Nézzünk gyakorlati példákat arra, hogy működik ez a hétköznapokban. Íme néhány javaslat:

- Észrevettél-e valamilyen dicséretre méltót a párodban? Ha igen, akkor adj hangot neki!

- Érzel ösztönzést arra, hogy kedveskedj egy kicsit? Ne fogd vissza magad! Engedj az ösztönzésnek!

- Látod, hogy a párod el van maradva a munkával? Segíts neki! Legközelebb ő fogja ugyanezt tenni veled.

- Örömet érzel valami miatt, vagy egy jó hírt kaptál? Ne tartsd meg magadban, oszd meg a pároddal!

Senkinek sem biztos a holnapja, sem öregnek, sem fiatalnak. Lehet, hogy ma látod utoljára azokat, akiket szeretsz. Ezért ne várj tovább, tedd meg ma, mert ha sosem jön el a holnap, sajnálni fogod azt a napot, amikor nem jutott időd egy mosolyra, egy ölelésre, egy csókra, és amikor túlságosan elfoglalt voltál ahhoz, hogy teljesíts egy utolsó kérést. Tartsd magad közelében azokat, akiket szeretsz, mondd a fülükbe, mennyire szükséged van rájuk, szeresd őket és bánj velük jól, jusson időd arra, hogy azt mondd nekik, "sajnálom", "bocsáss meg", "kérlek", "köszönöm".

Tehát a szeretet nem vár drámai körülményekre, hogy megnyilvánuljon. Bizonyos tekintetben olyan a szeretet, mint a ruha. A ruhádat nem néhány nagy, kötélből készült csomó tartja össze, hanem kis cérnaöltések ezrei. Ez igaz az érzelmi öltözetre is. A kis szavak, és tettek egyre nagyobb felhalmozódása öltöztet fel naponta bennünket, és megmutatja, kik vagyunk valójában. Az ilyenfajta ruha soha nem kopik el, nem válik ódivatúvá vagy értéktelenné.

Azt kívánom minden házaspárnak, családtagnak, hogy ezeket a javaslatokat gyakorolva kerüljetek még közelebb egymáshoz, hogy eggyé legyetek gondolkodásban, érzelemben, szellemben, hogy hadd növekedjen köztetek a szeretet, és igaz legyen rátok nézve is.

Korábban kifejtettük, hogy egy harmonikus, boldog kapcsolat felépítéséhez és működéséhez megfelelő építőanyagok kellenek. Ezek legfontosabbika a szeretet. De ennek van egy elmaradhatatlan társa, mely nem más, mint a HŰSÉG

A következő cikkben erről lesz szó.