Hűség

Mint ahogy a bogáncs, vagy más néven csimbók tüskéi bámulatos módon ügyesen tapadnak az ember ruhájába, a hűséges ember is valami hasonlót tesz...

A hűséget a legtöbben inkább csodálják, de nem gyakorolják. Pedig nagyon is megéri hűségesnek lenni!

Ebben a cikkben kifejtjük a hűség fogalmát, továbbá azt, hogy hogyan lehet kimutatni, valamint milyen jótékony hatásai vannak.

1. A hűség meghatározása:

Az embernek természetes igénye, hogy hűséget tudjon kimutatni, és ebben viszonzásra találjon. Ez egy olyan kívánatos tulajdonság, mely az élet számos területein megnyilvánul: házastársak, családtagok, barátok, munkatársak között. A hűségről olyan más tulajdonságok is eszünkbe jutnak, mint a megbízhatóság, ragaszkodás, lojalitás, szeretet. Mint ahogy a bogáncs, vagy más néven csimbók tüskéi bámulatos módon ügyesen tapadnak az ember ruhájába, a hűséges ember is valami hasonlót tesz. Hosszú időn keresztül közeli kapcsolatot tart fenn valakivel, hűségesen eleget tesz a kapcsolatból eredő feladatainak és kötelezettségeinek, még akkor is, ha a körülmények miatt ezt nem könnyű megtennie.

A házastársi hűség egy belülről fakadó igény. Az a férj és feleség, aki hű a házastársi fogadalmához, vagyis ahhoz, hogy együtt maradnak bármi áron is, és a másikért fognak fáradozni, míg élnek, jó úton van a boldogság és a biztonság elérése felé. Hűség nélkül nincs sikeres házasság. Ez egyáltalán nem lehet nehéz egy olyan pár esetében, akik valódi szerelemmel kötöttek házasságot, mivel az igazán szerelmeseknek a szívüket, gondolataikat, az egész lényüket betölti a kedvesük személye, és minden porcikájuk vágyakozik a másik személye után, eszük ágában sincs elhagyni őt, cserbenhagyásról szó sem lehet. Ilyen esetben nem a hűség, hanem a hűtlenség lenne nehéz. A valódi szerelemben a felek a hozzájuk illő társsal egy életen keresztül csimbók módjára ragaszkodnak egymáshoz. Minél többet gyakorolják a hűséget, annál könnyebb lesz kimutatniuk.

2. A hűség kimutatása:

A hűség abban nyilvánul meg, hogy a házasfelek keresik az alkalmat, hogy megerősítsék az egymás iránti odaadásukat. Ezt egyrészt úgy lehet megtenni, hogy ha nem egyes számban, hanem többes számban fogalmaznak, vagyis olyan szavakat használnak, mint otthonunk, gyermekeink, barátaink, élményeink stb. Másrészt, amikor fontos döntéseket hoznak, vagy terveket szőnek, akkor feltétlen vegyék figyelembe a másik fél véleményét, érzéseit, vágyait is. A hűség abban is megnyilvánul, hogy mindkét fél érezteti a másikkal, hogy szüksége van rá, és szeret vele lenni, és biztonságban érzi vele magát.

3. A hűség jótékony hatásai:

Az erőfeszítés, amit azért teszel, hogy hűséges légy, meg hozza a maga zamatos gyümölcseit, ugyanis házasságod ezáltal stabilabb és tartósabb lesz, ami mindkettőtök javára válik. Amikor például egy férj hűségesen a felesége jólétéért fáradozik, akkor a feleség biztonságban érzi magát, és ez a legjobbat hozza ki belőle. Ugyanez fordítva is igaz. Mindkét félnek szüksége van a biztonságra, főleg akkor, ha nehéz időszakon mennek keresztül, azonban a hűség az, ami segít, hogy mindketten biztonságban érezzék magukat.

Ha viszont nincs jelen a hűség, akkor az csak újabb problémákhoz vezethet. Figyelem! Az a férj vagy feleség, akinek a párja túlzottan barátságosan viselkedik egy más nembeli személlyel, elveszíti a biztonságérzetet.

Sokan vannak, akik már csalódtak valamelyik emberei kapcsolatukban, szinte már mindannyian -, és sajnos egyre nő ezek tábora. Ez nem jelenti azt, hogy nem éri meg hűségesnek lenni. Ugye, kedves Olvasó, ha egyszer elrontottad a gyomrodat, vagy kaptál egy ételmérgezést, nem gondoltad azt, hogy emiatt többé nem fogsz enni? Ugyanígy egy kudarc még nem jelenti azt, hogy nem vagy alkalmas arra, hogy hűséget tudjál kimutatni, vagy hozzád hűséges legyen valaki. Talán nem jó helyen kerested a hűséget, nem akadtál olyanra, aki igazán hozzád illő, és egy hullámhosszon van veled. Vagy talán túl naiv voltál, és megbíztál olyan személyekbe, akik nem voltak méltók a bizalmadra, és akik egyáltalán nem érdemeltek meg téged. Ez nem a te kudarcod, hanem az övék! Bizalom nélkül nem lehet élni, ahogy evés nélkül sem. Ezért soha ne add fel az olyan társ utáni keresést, aki méltó lesz a bizalmadra.

Hűség a gyermekek és szülők között

Ha valaki már gyermekkorában megtanulja, hogy hűséges legyen családtagjaihoz, később könnyebben fog hűségen alapuló barátságokat kialakítani. A szoros és tartós barátságok által pedig megtanulhatja, mit is jelent egy házastárshoz hűségesnek lenni.

Ha a szülők hűségesek egymáshoz, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy a gyermekekben is kialakul ez a fontos tulajdonság. Azok a gyermekek ugyanis, akik hűséges, szeretetteljes légkörű családban nőnek fel, később könnyebben vállalják majd a felelősséget a házastársuk és az idős szüleik iránt.

"Amikor fiatalok vagyunk, emberekhez vagyunk hűségesek.
Amikor idősebbek leszünk, helyzetekhez és típusokhoz".

Egy jó barát hűsége

A barátság éltető eleme a hűség. Egy igazi barát ragaszkodóbb a testvérnél, hűséges hozzád, nem fog megbántani, mindig számíthatsz rá, észreveszi, ha nincs nálad valami rendben, nem hagyja magát lerázni, hogy segíthessen, meglátja benned, hogy nehéz időkön mész keresztül. Az ember őszintén beszélhet a barátjával, mert nem kell attól félnie, hogy az lekicsinyli majd, vagy visszaél a bizalmával. A barátaink tehát hatással vannak a gondolkodásunkra, érzéseinkre és a tetteinkre, ezért soha ne vegyük természetesnek a hűségüket. Mindig tartsuk észben, hogy egy igazi barátság csak úgy létezhet, ha időt és energiát fektetünk bele, és ragaszkodunk a barátunkhoz.

"A legjobb barát fogja valószínűleg a legjobb feleséget kapni, mert a jó házasság a barátságra való tehetségen alapszik."
/Nietzsche/

A következő cikkben egy újabb létfontosságú építőanyagot veszünk nagyító alá, amely nem más, mint a KOMMUNIKÁCIÓ.