Kommunikáció a szülők és gyermekeik között II. rész

A beteges, félelemmel teli légkörben kicsi az esély arra, hogy a gyermekek megnyíljanak.

Az előző részt egy olyan várakozást keltő kérdéssel zártuk, amely sok szülő számára igazi kihívást jelentő helyzetet teremt: Hogyan lehet olyan légkört teremteni a szülőknek, amelyben gyermekük nyugodtan feltárhatja legbelsőbb érzéseit akkor is, amikor felkavaró dolgokról beszél, vagy súlyos hibát követett el?

Nos, amikor a gyermeked olyan érzéseket, vagy vele való történéseket tár fel előtted, amiről tudod, hogy rosszak, ilyenkor leginkább a figyelmedre és a kedvességedre van szüksége. Persze ez nem könnyű feladat, főleg mostanság, amikor a gyermekek a végsőkig próbára tudják tenni szüleik türelmét. Próbálj meg higgadt maradni, ne szidd össze, inkább méltányold az őszinteségét, segíts neki, hogy végig tudja mondani érzéseit, légy jó hallgató. Ha meghallgatod, ő is meghallgat.

Néha segít az, ha néhány perc szünetet tartasz, amíg mindketten lecsillapodtok. Mint szülő, légy együtt érző, emlékezz arra, hogy ő egy gyermek, és nem várhatsz tőle felnőttes viselkedést, vagy érett gondolkodást. Ha megérted, hogy a gyermeked miért viselkedik úgy, ahogy, akkor az lecsillapíthatja a haragodat. Ne feledd, óriási különbség van aközött, hogy valaki rosszat tesz, és aközött, hogy valaki rossz. Ha rákiabálsz a gyermekedre, amiért rossz, akkor azt gondolhatja, hogy ha ő úgy is rossz, akkor miért próbáljon jó lenni? A problémát támadd, ne a gyereket! Tehát, amikor olyan érzéseket tár fel gyermeked előtted, amiről tudod, hogy rosszak, akkor is próbálj meg olyan légkört teremteni, amelyben nyugodtan feltárhatja legbelsőbb érzéseit is, függetlenül attól, hogy azok mennyire zavaróak. Ne feledd: a beteges, félelemmel teli légkörben kicsi az esély arra, hogy a gyermekek megnyíljanak.

Az is fontos, hogy ne büntess azonnal, mert akkor ezzel azt tanítod meg gyermekednek, hogy legközelebb csak olyasmit mondjon el, amit szerinte hallani szeretnél.

A szeretet kifejezésének egy újabb módja az ésszerűség. Ne közölj a gyermekkel bizalmasan olyan problémákat, amely megoldására ő még nincs felszerelkezve. Másrészt azt se engedd meg gyermekednek, hogy kisdiktátor legyen belőle, és ő hozza meg a döntéseket az egész család számára. Ne feledd: a szülők kötelessége gondoskodni a gyermekeik szükségleteiről, és nem fordítva.

Az is fontos, hogy mint szülő, légy barátságos, de határozott. Ezen azt értem, hogy a gyermekednek éreznie és látnia kell szülői tekintélyedet, mert így fog hallgatni rád, tisztelni, szeretni, és így fogja magát nagyobb biztonságban érezni. Ehhez többek közt arra van szükség, hogy az "igen"-ed mindig igen legyen, a "nem"-ed pedig nem. Ne alkudj meg önmagaddal csak azért, hogy végre békén hagyjanak. És azt se hagyd, hogy rendszeresen engedményt alkudozzanak ki belőled, persze lehetnek kivételek.

Ésszerűséged abban is mutatkozzon meg, hogy a gyermekeid fegyelmezését a saját szükségleteikhez igazítod. Ami az egyik gyereknél beválik, az nem biztos, hogy a másiknál is. Néhány gyermek már a szülei pillantásából is ért, de vannak mások, akiket ismételten emlékeztetni kell valamire, és vannak, akikre csak az erőteljes rábeszélés hat.

Most térjünk át a nagyobb gyermekekre, a tizenévesekre.

A fiataloknak alapvetően 3 dologra van szükségük:

  1. Szükségük van beszélgetésre: kell valaki, akivel megoszthatják a vágyaikat, élményeiket, bánataikat.
  2. Jó barátokra is szükségük van.
  3. Szükségük van arra, hogy kifejezzék egyéniségüket.

Ha ezeket nem kapják meg a szüleiktől, akkor értelemszerűen olyan személyekhez, vagy eszközökhöz (pl. internet, zene, tv) fordulnak, ami olyan irányba viheti őket, amitől a szülők mindig is óvni akarták őket. Manapság a fiatalokra bombazáporként zúdulnak az olyan befolyások, mint a népszerű zene, ami a haragot, a lázadást és a kétségbeesést támogatja. Vagy vannak tévéműsorok, melyek úgy festik le a szülőket, mint akik ügyefogyott bolondok, a gyermekeket pedig, mint kisokos feletteseik. Vagy ott vannak bizonyos filmek, melyek az erőszak megnyilvánulásait dicsőítik. Azok a fiatalok, akik ezt a lázadó szellemet szívják be magukba nap mint nap, iszonyú megterhelést okoznak a szüleiknek.

"Ha egy gyereknek a végtelenségig mindent elnéznek, és soha nem hallja azt, hogy nem, nem tapasztal semmilyen korlátozást, akkor nincs is lehetősége arra, hogy megtanulja, hogy másoknak is van saját életük, nekik is meg vannak a maguk érzései, szükségletei, vagy vágyai. Ha egy gyermekben nincs jól kifejlődve a beleélőképesség, akkor nem lesz képes szeretni." - fejtette ki Dr. Robert Shaw, a fiatalkori bűnözés okait vizsgálva

Tény, hogy a szülők manapság nincsenek könnyű helyzetben. Folyamatos küzdelmet jelent a gyereknevelés. Ha valamely területen úgy érzed, hogy sikertelen vagy, az még nem jelenti azt, hogy rossz szülő vagy. Azonban mint szülő, a gyermeked előtt a legfőbb tekintély és példaadó, sokat tehetsz annak érdekében, hogy milyen emberré válik gyermeked.

Őszintén kívánom, hogy az itt leírt tanácsok alkalmazása segítsen titeket, mint szülőket abban, hogy olyan gyermekeket neveljetek, akikben van felelősségtudat, erkölcsi érzék, akik figyelmesek, derűlátóak, és tudnak alkalmazkodni másokhoz.

Az előző cikkekben kifejtettük, hogy egy harmonikus, boldog kapcsolat felépítéséhez és működéséhez megfelelő építőanyagok kellenek. Már a teljesség igénye nélkül - kimerítettük a szeretetet, a hűséget, a kommunikációt. A következő cikkben egy újabb létfontosságú építőanyag kidomborítására kerül sor. Ez pedig a BIZALOM.