Az esküvői torta: a lakodalom megkoronázása

A torta feltalálása egy gigantikus esküvőhöz fűződik. Nagy Sándort kevesen ismerik, mint tortafeltalálót.

A torta története

A torta feltalálása egy gigantikus esküvőhöz fűződik. Nagy Sándort kevesen ismerik, mint tortafeltalálót. Pedig ő rendezte Perzsiában a mai Guinness-rekordokat is megszégyenítő esküvőt, ahol tízezer makedón katona lépett frigyre tízezer perzsa nővel.

A katonák akkori fejadagja egy hatvandekás, lapos, árpából, rozsból vagy búzából készült kenyér volt. A nagy ünnep tiszteletére a lakodalmi „desszertté” alakított kenyér - mely a mai torta őse – gabonából, mandulából, dióból és szárított gyümölcsből készített, mézes tészta volt. Ezt a különlegességet kettévágták, és egy ánizsból, kecsketúróból és mézből álló krémmel töltötték. A tetején mézbe mártott rózsaszirmok szolgáltak díszként.
 


Az esküvői torta hagyományai

Az 1930-a évekig a torta felvágása és szétosztása a menyasszony feladata, első férjes asszonyi cselekedete volt. Ám amióta a torták egyre terjedelmesebbek és cifrábbak lettek, a menyasszony már nem tudott megbirkózni a vágással. Ettől kezdve a menyasszony jobb kezébe vette a kést, vőlegénye rátette a jobb kezét, és a menyasszony a vőlegény kezére tette a balját. A levágott szeletből először a menyasszony evett egy falatot, a második falatot vőlegényének kínálta.A hagyomány szerint az eladó sorban lévő lányok párnájuk alá rejtették ezt a tortadarabot, mert a babona szerint ilyenkor álmukban meglátták jövendőbelijüket.

Ma már a legváltozatosabb esküvői tortákat rendelhetjük meg, a valódi vagy marcipánvirágokkal díszített klasszikus fehérmázastól egészen az építészeti remekművekig, tetszés szerinti nagyságban és formában. A tortaválasztásban is készséggel állunk rendelkezésére.

A menyasszonyi torta

Mai napig ünnepi vacsora elmaradhatatlan kelléke a menyasszonyi torta. De mire figyeljünk kiválasztásakor?
Először is számoljuk ki, hányszemélyes tortát is szeretnénk. Ez persze nem egyszerű, de legalább a meghívott vendégek háromnegyedével számolhatunk.

A díszítés jellegének kiválasztásánál figyeljünk a színek, a stílus harmóniájára. Ajánlott például a marcipán burkolás és az egyéb díszek színét úgy megválasztani, hogy az harmoniába legyen az asztalokon használt dekorelemekkel és a menyasszony ruhájával. Egyedi igények esetében mindezekről egyeztessünk a cukrászdában, hogy minden tökéletesen sikerülhessen! Érdemes egyébként ugyanonnan megrendelni az esküvőre szánt egyéb cukrászdai süteményeket is. Amire még figyelni érdemes: a torta felvágását a legfelső szintnél kell kezdeni.


A torta felvágását könnyebbé teszi, ha a tortavágókést langyos vízbe mártjuk. És persze figyeljünk rá, hogy minden vendégnek jusson az esküvői tortából!

A mai esküvői torták főszerepet játszanak a fogadáson, külsejük nemcsak a menyasszony és vőlegény ízlését, hanem fogadásuk minőségét is tükrözi.

Számos cukrászművész realisztikus virágokat, szalagokat és csokrokat kreál fantáziatortájának cukorbevonatából, míg mások gyönyörű valódi virágokkal díszítik tortáikat, ezek a virágok a menyasszony csokrában lévőkkel azonosak. Különleges esküvőkön a vendégeknek a lakodalmi torta kicsiny mását szolgálják fel, a hatás roppant látványos.

Kedves ajándékok a vendégeknek

Kedves ötlet lehet, ha minden meghívott vendégünk elé az asztalra apró dobozokba díszes tortácskákat vagy valamilyen más édes meglepetést helyezünk ajándékként, melyet emlékül hazavihetnek.Kínálatunkba megtalálhatják hází készítésű bonbonjainkat, melyet akár felirattal ellátott dobozba is csomagolhatjuk. Egy másik lehetőség amikor az ifjú pár által megálmodott kép vagy szöveg, vagy egyszerre mindkettő amit ételfestékkel cukorlapra nyomtatunk. Ez a 4x4 cm-es logózott sütemény egy kis ablakos dobozba kerül becsomagolva.

Mini torták, mini desszertek

Ezeket a termékeket akkor ajánljuk, amikor az esküvői vacsora után a megszokottól eltérő desszertet szeretnénk vendégeinknek kínálni. Ebbe a kategóriába az ízek és fajták variációja csak a képzeletünknek szabhat határt. A mini tortaszeletektől kezdve a különböző pohárkrémeken át egészen a mini gyümölcskosarakig vagy roládokig válogathatunk.

Néhány ízelítő a teljesség igénye nélkül:

 • mini eszterházy
 • mini sacher
 • mini oroszkrém
 • mini dobos
 • tiramisukrém csokicsészében
 • mojitokrém csokitálkában
 • amorettókrém csokitálkában
 • mini pohárkrémek
 • mini gyümölcskosár friss gyümölcsökkel
 • mini eperrolád
 • almás-mandulás háromszög
 • meggye-mandulás háromszög
 • ét és fehércsokoládé mousse

Képek forrása: Strictly Weddings, Pinterest.com