A nászajándék

A hagyomány, miszerint az esküvőre meghívott vendégek ajándékkal lepik meg az ifjú párt...

Az esküvőnek egy olyan szelete ez, mely legalább ugyanakkora részben érinti a meghívottakat, mint a házasulandókat, tehát a nászajándékozás a vendégek számára is jelentőséggel bír.

Noha mára a nászajándékkal kapcsolatos számos dilemma megoldódott, például a nászajándéklistának köszönhetően – melyre vendégeink számára összegyűjtjük, hogy milyen ajándékoknak örülnénk - nem kell attól tartanunk, hogy hat étkészletet és négy kanálkészletet kapunk ajándékba, még mindig nagy kérdés, hogy pénzt vagy ajándékot szeretnénk. Ma már egyáltalán nem jelent illetlenséget, ha ezt előre egyeztetjük vendégeinkkel. Az esküvői meghívóban jelezhetjük, hogy ha van, hol található a nászajándéklista, de például azt is vendégeink tudtára adhatjuk, hogy éjfélkor menyasszonytánc lesz, ha pénzt szeretnénk. Sőt, akár írhatunk vicces versikét arról, hogy házra gyűjtünk, majd a lakodalomban mondjuk egy ház alakú dobozba tehetik a vendégek a pénzt.
Bármelyik lehetőség mellett is döntünk, vendégeink anyagi lehetőségeit feltétlenül vegyük figyelembe, senkit ne hozzunk kellemetlen helyzetbe, például azzal, hogy a nászajándéklistára csak több tízezres háztartási gépeket választunk ki.


Az, hogy a nászajándék vagy a pénz mellett döntünk, rajtunk múlik, természetesen mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is. Ha pénzt kérünk, akkor nem fogjuk tudni, az új fotelt vagy a készletet kinek köszönhetjük, az ajándékozóra semmi különös nem fog emlékeztetni.

Ezzel szemben az ajándék kézzelfogható, emlékeztet arra a valakire, akitől kaptuk s valljuk be, igenis szeretünk szalagokat bontogatni, találgatni, mi lehet a csomagban s aztán látni, hogy kinek mi jut eszébe rólunk. Hálásak lehetünk azért, hogy az ajándékot elképzelték, utánajártak, s akkor is, ha a mi előzetes kívánságaink közül választottak. Ha nászajándéklistát készítünk, attól sem kell tartanunk, hogy valamelyik ajándékból többet kapunk vagy olyan dologgal lepnek meg minket, melyet mi magunk soha az életben nem vettünk volna meg.

Amennyiben nászajándékokat szeretnénk, célszerű nászajándéklistát készíteni az említett problémák elkerülése végett. Nászajándéklistát kétféle módon készíthetünk: az egyik lehetőség szerint csak típus vagy küllem szerint kell kitalálnunk, hogy milyen ajándékokat szeretnénk, a másik esetben pedig konkrétan rámutatunk egy vagy akár több boltban a nekünk tetsző dolgokra.
Ha nem konkrétan választunk ajándékokat a listára, a legfontosabb, hogy igyekezzünk kimerítően részletezni, mire is vágyunk. A listát odaadhatjuk szüleinknek, ahol vendégeink megtalálják, ha ajándékot szeretnének adni nekünk. De a mai modern korban elképzelhető, hogy párunkkal, külön esküvőnk alkalmából, készítünk egy weboldalt, s a nászajándéklistánkat oda helyezzük el, így bárki hozzáférhet, aki az általunk megadott jelszóval rendelkezik.

A másik esetben konkrétan rámutatunk egy vagy több boltban a nekünk tetsző dolgokra s azokat vezettetjük fel a nászajándéklistára. Listánkhoz kiválaszthatunk bármilyen boltot, boltokat, bár általában olyat szokás, ahol a későbbi közös életterünk kialakításához szükséges dolgok megtalálhatók, pl. lakberendezést, konyhai felszerelést, műszaki cikkeket stb. árusító üzletet. A boltban kiválaszthatjuk a nekünk tetsző dolgokat, melyeket egy listára vezetnek, az ajándékozók később ebből választhatnak, a már megvásárolt ajándékokat pedig kihúzzák a listáról. Így a vendégeknek még mindig megmarad a választási lehetőségük, abban, hogy mennyit szánnak az ajándékra, illetve az ajándékozás szabadsága sem veszik el teljesen. A boltot, boltokat legalább 4-5 hónappal az esküvő előtt válasszuk ki, a listát készítsük el, s annak „elérési helyéről” tájékoztassuk a vendégeket. A határidő természetesen az első esetre is vonatkozik.


Ne felejtsük el, legyen az nászajándék vagy pénz, vendégeink nekünk szeretnének örömet okozni, tehát csakúgy, mint az esküvő többi részletére vonatkozóan, ez esetben is döntsünk saját ízlésünknek, igényeinknek megfelelően, hogy később is elégedettek lehessünk.