Az esküvői frizura tippek, tudnivalók

Az esküvőn, a mi napunkon gyönyörűnek kell lennünk, a vőlegényünk kedvéért, azért mert a nagy napon mindenki minket fog csodálni, s szinte minden lány a helyünkbe képzeli majd magát. Azonban leginkább magunknak kell tetszenünk, hiszen egy régóta dédelgetett álmunk válik most valóra! Ám ezért a szépségért sokat kell ám fáradozni! Tökéletesnek kell lennie a ruhánknak, a cipőnknek, sminkünknek és természetesen a frizuránknak is...

Ha tehetjük, esküvői frizuránkat lehetőleg az állandó fodrászunkkal készítessük, részben azért, mert már ismeri a hajunk adta lehetőségeket, másrészt, ha már régóta járunk hozzá, ő sokat segíthet az egyéniségünknek leginkább megfelelő frizura kiválasztásában, kitalálásában. Természetesen előfordulhat, hogy más városban, netán másik országban mondjuk ki a boldogító igent, s ilyenkor igen körülményes vagy egyáltalán nem megoldható, hogy állandó fodrászunk készítse el hajunkat. Abban az esetben, ha frizuránkat alkalmi fodrász készíti, a lehető legrészletesebben beszéljük meg vele az elképzeléseinket.

 

 


A fodrászt, lehetőleg legalább három hónappal esküvőnk napja előtt keressük meg. Ilyenkor egyrészt megbeszélhetjük, milyen frizurát szeretnénk, másrészt előre egyeztethetjük a későbbi időpontokat, különös tekintettel az esküvő napjára. A fodrászunkhoz nyugodtan vihetünk fotókat, olyan újságokat, melyben találtunk egy nekünk tetsző frizurát, netán épp az álomfrizuránkat, melyet mindenképp szeretnénk elkészíttetni esküvőnkre.

A fodrászok a frizura kiválasztásánál először általában azt kérik, hogy a mondjuk el a korlátokat, mi az, ami semmiképp nem jöhet szóba, illetve az esetleges elképzeléseket. Természetesen akkor sem kell elkeserednünk, ha nem tudjuk elsőre, hogy milyen frizurát szeretnénk, vagy ha az elképzelt frizura netán nem illik hozzánk. Ne aggódjunk, fodrászunk megtalálja a hozzánk a leginkább illő frizurát. Előfordulhat, hogy akár 5-6 alkalommal is készíttetünk próbafrizurát.

Frizuraválasztásnál számos dolgot kell figyelembe vennünk - például, hogy milyen a ruha stílusa: klasszikus vagy inkább modern; mennyire kivágott illetve, hogy kint van-e belőle a vállunk. Sokat számít életkorunk, illetve stílusunk, egyéniségünk, hiszen egy frizura, ami valaki máshoz tökéletesen illett, lehet, hogy nekünk éppen előnytelen lenne.


Noha a frizurát általában előbb választjuk ki, mint a sminket, úgy tervezzük meg mindkettőt, hogy harmonikusak legyenek Például, frizuránknak illenie kell az arcformánkhoz, de a sminkünk is menjen hajunk színéhez. Azt is számításba kell vennünk, hogy mennyivel magasabb vagy alacsonyabb nálunk a vőlegényünk. Ha például mi jóval alacsonyabbak vagyunk, jó ötlet lehet egy kissé magasabbra tűzött frizurát választani, hogy a magas sarkú cipő viselése mellett ezzel is nyújthassuk alakunkat.


Ne aggódjunk, ma már a fodrászok rengeteg tapasztalattal rendelkeznek, gyönyörű frizurákat tudnak készíteni rövid és hosszú, egyenes és göndör, vékony- vagy vastag szálú hajból egyaránt. Bármilyen rövid hajba lehet például pici virágokat, strasszokat tűzni, de ha szeretnénk fejdíszt, fátylat viselni, ügyeljünk arra, hogy az esküvőig legalább annyira megnövesszük a hajunkat, hogy hullámcsatot lehessen tűzni bele, hiszen egyébként a díszeket nem tartja meg semmi.

Rendkívül népszerű menyasszonyi frizura például a konty, hiszen egyrészt viszonylag könnyen elkészíthető, másrészt jól variálható. Készíttethetünk szoros balerina-kontyot, vagy laza, fiatalos, loknisat, de kiengedett hajjal is lehetünk gyönyörűek.


Frizurához szükséges alapvető kellékeket, pl. csatokat a fodrász adja, a hajdíszeket azonban nekünk kell A kikölcsönöznünk vagy megvennünk. A frizura elkészítése előtt a fodrásznak mindenképpen mutassuk meg a választott fátylat, fejdíszt, kiegészítő kellékeket s azt is részletesen beszéljük meg, milyen sminket szeretnénk.

Ha szoktuk festetni, daueroltatni a hajunkat, akkor azt célszerű az esküvő előtt kb. egy héttel tervezni, hiszen így szép, friss lesz a frizuránk, s hajunk nem nő le a nagy napig. Amennyiben új hajszínt szeretnénk az esküvőnkre, azt még időben próbáljuk ki; hogy ha esetleg nem úgy sikerül a festés vagy nem tetszik az új szín, akkor még legyen időnk javítani.


Esküvőnk napján úgy kérjünk időpontot a fodrásztól, hogy a frizuránk elkészítése akár órákat is igénybe vehet, bár elvileg, mivel a frizuránkat már előzőleg megterveztük, tudni fogjuk, hogy annak elkészítése körülbelül mennyi időbe is telik.

Frizura választásánál talán az egyik legfontosabb dolog, hogy hallgassunk a fodrászunkra. Mivel ő a szakember, valószínűleg tisztában van azzal, mit lehet megvalósítani és mit nem illetve, hogy mi az, ami jól mutat. Ha valamiről megpróbál lebeszélni minket, az nem azért van, mert nincs kedve elkészíteni az adott frizurát, hanem mert azt szeretné, hogy frizuránk tökéletes és hozzánk illő legyen, hiszen a szép menyasszony őt is dicséri.

Képek forrása: Strictly Weddings, Pinterest.com