Milyen legyen az esküvői vendégkönyv

Az esküvői vendégköny remek lehetőséget teremt arra, hogy ne csak fotón és videón, de írásban is megőrizhessük a nagy nap emlékeit...

A vendégek az esküvői vendégkönyvben leírhatják jókívánságaikat, az esküvővel és a házassággal kapcsolatos gondolataikat, tapasztalataikat, a menyasszonnyal és vőlegénnyel kapcsolatos emlékeiket. Kerülhetnek bele idézetek, fotók, képek és rajzok is.

Általában a vőfély vagy ceremóniamester mondja el, mire is szolgál a vendégkönyv és hogy a vendégek beírásaira, rajzaira várnak a könyvben az üres oldalak. Hatásos azonban, ha az ifjú pár is biztatja a vendégeket, amikor egy-egy asztalhoz odaülve végigjárják az ünneplő násznépet.

Kedvcsinálónak kezdőhet a vendégkönyv némi olvasni- és nézegetnivalóval, mint például az új család felmenőinek közös családfájával, gyermekkori fotókkal, korábbi közös emlékek képeivel. Ezt követheti az esküvői rész, ahova beragaszthatjuk a meghívót, a nyomtatott progamot, a menükártyát is.

Ha van polaroid kameránk, akár azonnal esküvői képek is kerülhetnek vendégkönyvünbe, amit valószínűleg lelkesen kommentál majd megjegyzéseivel a nésznép, de ha csak utólag ragasztjuk bele ezeket a fotókat, akkor is remek emlékre teszünk szert egy esküvői vendégkönyvvel. A kisgyerekeket se hagyjuk ki, hiszen kedves rajzaik díszei lehetnek vendégkönyvünk oldalainak. Ha tartunk tőle, hogy esetleg összafirkálják a vendégkönyvet, adjunk nekik különálló, a vendégkönyv oldalainál valamivel kisebb lapokat és színes ceruzát, majd utóbb ragasszuk be az emlékkönyvbe a legjobban sikerült rajzaikat.

Az esküvői vendégkönyvet körbe adhatjuk a vacsora végén vagy kitehetjük egy jól hozzáfárhető és szem előtt lévő szépen díszített asztalkára is, például a nászajándékos asztalunk mellé.

MILYEN LEGYEN?

Az esküvő vendégkönyv mérete tetszőleges lehet, de praktikussági okokból a legjobb, ha a 15*15 cm-s kiskönyv és a 30*30 cm-s nagy album közötti méretekben gondolkodunk. Az ennél kisebbekbe már nehéz fotókat ragasztani, a nagyobbak pedig nehezen kezelhetők. Gyakori választások még az álló vagy fektetett formátumú szabványos A4 és A5 méretek, illetve az egyedire vágott formák, mint pl. a szív alak.


Az esküvői vendégkönyvünk külső megjelenését méretén túl a borítása határozza meg elsődlegesen. Romantikusoknak az esküvői ruha anyagával harmonizáló brok'tba, selyembe, taftba kötött, gyönggyel, szalaggal díszített vendégkönyvek kaphatók. A kifinomult ízlésűek az egyszerű szépséggel hódító, fehér, törtfehér vagy bordó színű, plüss, bőr vagy velúr borítású vendégkönyvek között válogathatnak. Az egyedi megoldások kedvelői dönthetnek a borítón saját fotójukkal díszített változat mellett, vagy választhatnak szépen kidolgozott áttört fa borítású esküvői vendégkönyvet.

Hogy vendégkönyvünk hány oldalas legyen, azt a meghívott vendégek száma, a vendégkönyv lapjainak mérete alapján döntsük el, figyelembe véve azt is, hogy szánunk-e szöveges és képes bevezetőt az elejére és ha igen, az majd mennyi helyet foglal el. Ehhez nézzük át régi fotóinkat, gondoljuk végig, hogy konkrétan mi mindent is szeretnénk a családunkkal, egymásra találásukkal, az eljegyzéssel, az esküvő előkészítésével és a nagy nap eseményeivel kapcsolatban megőrizni esküvői vendégkönyvünk oldalain és mindez körülbelül hány oldalon fér majd el.

A lapok lehetnek fehérek, de talán még szebben mutatnak a törtfehér vagy antik hatású lapokkal, különleges minőségű papírívekkel. Az esküvői vendégköny készülhet teljesen üres oldalakkal, de üres előre nyomott oldalakon szerpelhet az ifjú pár neve, házasságkötésük dátuma és akár egy pasztell színekkel nyomott háttérmotívum is.

Kaphatóak tematikusan előre nyomtatott oldalakból álló vendégkönyvek is, amikben a fényképek helyén kis felirat jelzi, hogy milyen fotót szokás odaragasztani. Ez nagy segítség lehet annak, akinek egyébként problémát jelentene a teljes vendégköny felépítésének megtervezése. A feliratok egyébként nem hatnak zavaróan, mivel ahogy fotót ragasztunk bele, eltűnnek a nyomtatott ajánló szövegek. Így az sem jelent problémát, ha részben vagy egészben nem akarjuk megfogadni a képkeretekben megfogalmazott javaslatokat.