Apropó, közös élet ...

Erről a témáról nem lehet eleget beszélni, mert nem kevesebb, mint a boldogságunk függ attól, hogy milyen minőségben élünk együtt különböző egyénekkel ...

Gondolom, hogy az, aki elolvasta a Közös élet rovat eddig megjelenő cikkeit, nem érzi úgy, hogy híján maradt volna hasznos javaslatokból, illetve tanácsokból arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet felépíteni és megtartani egy boldog és tartós párkapcsolatot. Viszont egy tanács csak akkor jó, ha azt meg is fogadjuk, és alkalmazzuk, ami valljuk meg őszintén, nem mindig könnyű. Sokszor érezzük úgy, hogy szeretnénk ezután ilyen vagy olyan irányban megváltozni, felhagyni valamilyen rossz tulajdonságunk gyakorlásával, és csak azt tenni, ami jó, de a legtöbbször csak egy részét sikerül elérni, vagy éppen semmit. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy azon a személyen csapódik a kudarc érzése, akin éppen nem kellene.

Közös élet. Mit is takar valójában ez a kifejezés? A közös szó nevének jelentése, hogy közösködünk, vagy osztozkodunk valamiben valakivel vagy valakikkel. Közös dolgaink sokféle területen és módon lehetnek az emberekkel. Ha dolgokról vagy tárgyakról van szó, akkor azt általában érdek motiválja, valamit valamiért alapon. Azonban ha az életünkről van szó, mint közösség, vagy osztozkodás valakivel, vagy valakikkel, az csak akkor működik harmonikusan, ha elfelejtjük az érdek szót. Egy sikeres és boldog kapcsolat éltető eleme elsősorban a kölcsönös önzetlenség, felelősségvállalás, a hűség és a ragaszkodás.

Az ember, társas lény. Igényeljük azt, hogy valakivel megoszthassuk örömünket, bánatunkat, vagy csak egyszerűen ott legyen velünk. Ez a fajta kapcsolat szűklátókörűségre vallana, ha ezalatt csak egy férfi és egy nő kapcsolatát értenénk. A közös élet magában foglalja a különböző családtagokat is (gyermek, szülő, nagyszülő, testvér, meny, vő, stb), vagy bárkit, aki együtt él valakivel, vagy valakikkel. De az emberi kapcsolat még itt nem zárul le, hisz ott vannak a barátok, szomszédok, munkatársak, iskolatársak, akikkel időnként kapcsolatba kerülünk. Különböző viszonyok, különböző magatartásformák. Hogyan lehet kihozni a legjobbat?

A Közös élet rovatnak az a célja, hogy olyan hasznos javaslatokkal és tanácsokkal lássa el a kedves olvasót, amelyek abban segítenek neki, hogy hogyan tud jól kijönni másokkal annak érdekében, hogy az ember élvezze a társas mivolt, a közös élet előnyeit és értékeit.

Erről a témáról nem lehet eleget beszélni, mert nem kevesebb, mint a boldogságunk függ attól, hogy milyen minőségben élünk együtt különböző egyénekkel.

A boldogság fogalma a legtöbb embernek csak ismerős, de nem barát. Ennek nagyon sok oka lehet. De mi is az a boldogság? Talán a sok pénz? Vagy a kiemelkedő tudás? Egy társadalmi ki-kicsoda valamilyen kimagasló vagy jótékony célú ágazatban? Határozottan mondhatjuk, hogy egyik sem. Igaz, hogy az itt felsoroltak nyújthatnak némi megelégedést és biztonságérzetet, de ha nincsenek meg a legfontosabb kapcsolatok egy ember életében, akkor mindezek ellenére üresnek érezheti magát. Mit ér a pénz, vagy a karrier, ha nincs vele egy szerető és megértő ember, amikor megbetegszik, vagy amikor valamilyen lelki válságban szenved? A boldogság tehát legfőképpen attól függ, hogy meg vannak-e a legfontosabb kapcsolataink, de leginkább az, hogy milyen azoknak a minősége.

A legnagyobb és legnehezebb vállalkozás, ami csak létezik: emberekkel bánni, vagy ahogy a hétköznapi beszédben használjuk, kijönni egymással. Ebben nincs semmi csodálkoznivaló, mert mindannyian különbözőek vagyunk. Egyszerűen nincs két teljesen egyforma tulajdonságokkal és képességekkel rendelkező személy. Különböző nemek, különböző generáció, különböző iskolázottság, különböző neveltetési háttér, különböző nézet, különböző szokás, különböző hozzáállás, stb., melyek megnehezítik a kölcsönös alkalmazkodást, mint a közös élet egyik legfontosabb építőkövét. Ennek ellenére azt mondhatjuk, hogy sok-sok ilyen vállalkozás működik harmonikusan. Mi a titka? Egyszerűen az, hogy egy ilyen vállalkozás felépítéséhez és kellemes működéséhez olyan építőanyagokat kell használni, amelyeken nem fog sem az idő, sem a zivatar. Elgondolkodtató ennek a megállapításnak a mondanivalója:

Az igazából tartós otthonok szeretetből, harmóniából, megértésből, őszinteségből, megbecsülésből, gyengédségből és békességből épülnek fel. Ezek az építőanyagok a legegyszerűbb kunyhót is gazdagon berendezett templommá varázsolják, ahol mindenki áldásban részesülhet, ha átlépi a küszöbét.

A Közös élet rovat időről-időre megjelenő cikkei olyan építőanyagokat ajánlanak, melyekkel olyan palotát építhetsz magadnak, amit mások csak csodálnak, de nem kaphatnak meg.

Hogy pontosan mik ezek az építőanyagok, illetve tulajdonságok, melyek kifejlesztése és ápolása által felépülhet, és sziklaszilárd maradhat a boldog, harmonikus közös élet, íme néhány ízelítő, illetve előzetes:

Szeretet, hűség, kommunikáció, bizalom, őszinteség, önzetlenség, irányítás, alkalmazkodás, együttműködés, együttérzés, felelősségvállalás, szorgalom, megelégedés, békesség, alázat, odafigyelés, öröm, türelem, megbocsátás, önuralom, ésszerűség, kedvesség, gyengédség, jóság, tapintat, bizakodó szemléletmód, fegyelmezés, emberi méltóság, barátság, dicséret, humor...

A következő részben arról a tulajdonságról lesz szó, amely a költőket, énekeseket, művészeket emberemlékezet óta kimeríthetetlenül megihletik. Ez az a tulajdonság, amely az élet és az ember egymástól elválaszthatatlan társa a: SZERETET.