Masszázsok fajtái

Hogy töltődjön a tested és a lelked a hosszú szervezési folyamat alatt...

A masszázsnak mintegy kétszáz fajtáját művelik, így a teljesség igénye nélkül...

Masszázsfajták

A masszázsnak mintegy kétszáz fajtáját művelik, így a teljesség igénye nélkül, a legismertebbekre korlátozódva mutatunk be néhányat, hogy megkönnyítsük a döntést, hogy a kívánt célhoz melyik eszközt válasszuk.

Gyógymasszázs

A gyógymasszázst az orvos javasolja, ha úgy ítéli meg, hogy különféle rehabilitációs, gyógyító jellegű kezelésre van szüksége a betegnek. Ezek között három típust különböztetünk meg: a szegmentmasszázst, a kötőszöveti masszázst és a csonthártya-masszázst.
A szegmentmasszázs célja, hogy megszakítsa a betegséget fenntartó reflexkört és a megfelelő testrészekre gyakorolt hatással visszaállítsa a normális működést.
A kötőszöveti masszázs különböző húzó fogásokkal dolgozik, hogy a szervek megfelelő táplálását, a raktározást biztosítsa, és kivédje a külső ártalmakat. Ilyenkor ugyanis bizsergető, átmelegedő érzéssel kísérve a kötőszövet felpezsdül. Ez a módszer nem túl kellemes, de hatékonyságát sok beteg igazolhatja.
A csonthártya-masszázs, ami legalább olyan kellemetlen, mint amilyen kellemetlenül hangzik. A csontokat ott kell masszírozni ilyenkor, ahol nem borítja őket nagyobb izomréteg, a csonthártya azonban gazdag az idegvégződésekben, és igen érzékeny a nyomásra, a masszőr viszont éppen ezt a felület nyomkodja, vagyis ez sem tartozik a legkellemesebb gyógymódok közé. De hatékony!

Svédmasszázs

A legelterjedtebbnek tartott nyugati masszázsfajta a svéd. A masszázs során speciális fogásokkal történik a görcsös izmok átdolgozása és kilazítása, melyek segítenek a fájdalmak enyhítésében elősegíti a relaxációt és csökkenti a stressz hatását. Javasolt még reumás betegségben szenvedőknek, mozgásszervi probléma esetén, szívpanaszok és magas vérnyomás kezelésére, tartáshibák korrigálására, légzési problémák és pszichoszomatikus betegségek gyógyítására Csökkenti a fejfájást és fokozza az éberséget és ezzel együtt csökkenti az álmatlanságot, valamint gyorsítja a sérülések utáni felépülést. A masszőr által kivitelezett mozdulatsor könnyű simításból, gyűrésből, dörzsölésből, rezgetésből, hajlításból, nyújtásból, körkörös mozgatásból áll. A masszázs során könnyebben ellazulnak a fájdalmasan feszült, görcsös izmok, oldódnak az izomcsomók, javul az agy vérellátása

Nyirok masszázs:

Magyarországon még kevéssé ismert de rendkívül kellemes, nyugtató, feszültségoldó hatású, masszázsfajta. A kellemes érzés mellet komoly gyógyászati eredményekkel alkalmazható.
A nyirokdrenázs olyan speciális masszázsfajta, amely javítja a nyirokelfolyást. Rendszeres alkalmazása megszünteti a szöveti nyirokpangást, aktiválja az immunrendszert, serkenti a salakanyagok elszállítását. Gyorsítja a sejtek és a szövetek regenerálódását, csökkenti a gyulladáskészséget, elősegíti meglevő gyulladások, sebek gyógyulását és mérsékli a cellulitot. Nyirokdrenázs masszázs segíti a szövetekből történő salakanyag-kiválasztást, s nyirokerek munkáját is megkönnyíti és a szervezet regenerációs készségét is jelentősen javítja.Ajánlott: Prevenciós célból. (Legfontosabb!), Klimaktériumban levő nőknek, Premenstruális szindróma enyhítésére, feszültség csökkentésére, Legyengült immunrendszer aktiválása, Arc- és egyéb ödémák csökkentésére, Cellulit, cellulitisz csökkentésére, Idegesség, alvászavar, koncentráció zavar, túlfeszült idegrendszer oldására, Magas vérnyomás csökkentésére (vérhígító)

Relax masszázs:

Kellemes, halk zene kísérete mellett egy gyengéd, simogató, egész testre irányuló masszázs mely jó hatással van a vérkeringésre, a kötőszövetre, az izmokra, de legfőképpen a lelki egyensúly helyreállítására. Fáradt, stresszes állapotot megszüntető technika. Kiváló merevségoldó és fájdalomcsökkentő, általános jó közérzetet és nyugalmat biztosít.

Sport masszázs:

(mélyszöveti, erőteljes, mozgékonyság és teljesítményfokozó)
Nem kell olimpiai versenyzőnek lennie ahhoz, hogy kihasználja a sportmasszázs mély szövetekig ható erőteljes mozdulatainak kiváló hatását. Bárki igénybe veheti a mozgékonyság növelésére, izmok fellazítására, izomduzzanatok enyhítésére, fájdalomcsillapításra, valamint a sérülések gyógyulása utáni rehabilitációnál, a teljes mozgáskészség visszaállítására. Fokozza a teljesítményt és nyugtatólak hat a sportolóra. A testmozgás előtti masszázs csúcsformában tartja az izmok rugalmasságát, csökkenti a merevséget és növeli a terhelhetőséget. A testedzés után feloldja az izomfeszülést, és a tejsav eltávolításával megkíméli a sportolót az izomláztól.

Frissítő talpmasszázs

A talpmasszázs mint gyógyulást segítő terápia, ma már az orvoslásban is elfogadott. A természetes gyógymódok célja, hogy támogassák, erősítsék a szervezet saját gyógyító erőit. A szerv energiaszintjét növeljük a talp masszírozásával. A megfelelő zónák masszírozásával nő a hozzárendelt szervek vérbősége, javul az anyagcseréje, nyirokkeringése, ezzel mozgósítja a szervezet öngyógyító erőit. A talp masszírozása megelőzésre, frissítésre, regenerálásra is alkalmas.
Célja: az energetikai egyensúly helyreállítása, amely az egészséges életműködés feltétele. Szabályozza a hormontermelő mirigyek működését is. Javítja a vérellátást, elősegíti az idegimpulzusok hatását, s a pácienst ellazult állapotba hozza. Ez a technika számos betegség gyógyítására alkalmazható.

Olajos aromaterápiás masszázs

A keleti és nyugati technikák egyesítéséből jött létre. Bázisolajba kevert, személyre szabott aromaterápiás cseppekkel történik, minden alkalommal a páciens jelenlegi állapotának megfelelő aromaterápiás olajak keverékét készítjük el. Erősíti, és feszesebbé teszi a bőrt, segít fenntartani jó állapotát, valamint a rugalmasságát. A hajszálereket is erősíti.
A masszázs relaxáló, stresszoldó hatású, javítja szervezetünk állóképességét és egészen mélyre hat. A masszázsok után 6-8 órán keresztül nem tanácsos fürdeni, hiszen a masszázs alatt kezdődik a felszívódás és órákon keresztül tart .A svédmasszázs mozdulatait alkalmazva végezzük, személyre szabottan nagy súlyt fektetve a problémás területekre. Az aromák a bőrön, orron, tüdőn át is hatnak. Erősítik az immunrendszert, javítják a hangulatunkat, és az érzelmi problémákat is kezelik.

Masszázs során alkalmazott gyógyulást segítő illatok:

Boróka:
élénkít, méregtelenít, bőrgyulladást csillapítja, légúti megbetegedéseknél belégzése hatásos, gyulladt ízületek, reuma ellenszere.

Ciprus:
cellulitisz esetén, (seb)fertőtlenítő, izzadás gátló, nyugtató, gyulladáscsökkentő.

Erdei fenyő:
belélegezve segít tüdő-megbetegedés, homloküreg-gyulladás esetén, fáradtság, másnaposság érzésénél kiváló, frissít, izzadás gátló.

Eukaliptusz:
dezodorál, belélegezve segít tüdő-megbetegedés, homloküreg- és arcüreggyulladás esetén, fertőtlenít, reuma ellen jó, segíti az egészséges, logikus gondolkodást.

Fahéj:
gondűző, közérzetjavító, lelki feszültség oldó, végtagfájdalmak, izommerevség esetén.

Jázmin:
fájdalomcsillapító, görcsös fájdalmak esetén, fertőtlenítő.

Levendula:
bármilyen seb kezelésére, fájdalomcsillapító, reuma ellen, nyugtató.

Rozmaring:
izomfájdalmak, reuma, kimerültség ellen, sebgyógyító, légúti megbetegedések ellen, végtaggyengeségre, magabiztosságot, jó kedélyt, tettrekészséget, akaraterőt növel. Felrázza a lustákat.

Szegfűszeg:
sebfertőtlenítő, frissítő, közérzetjavító, gondűző.