A köszönetajándékról

A köszönetajándék még az ókori rómaiaktól ered, ők adtak 5 szem mandulát ajándékba a násznépnek- ezek jelképezik a házasság 5 fő alkotóelemét melyek - egészség, boldogság, jólét, termékenység és hosszú élet.

Manapság cukrozott mandulát adunk. Hogy miért? Mert a mandula kissé kesernyés alap íze és a cukorbevonat édessége egyszerre szimbolizálják az ellentéteket és a harmonikus egységet. A hagyományos értelmezés ebből kiindulva állítja párhuzamba a cukrozott mandulával a frissen egybekelt pár személyiségének különbözőségét és kettőjük harmonikus egészét mint házaspár.

A hagyományos esküvői cukrozott mandula fehér, de mára tulajdonképpen jó néhány más szín is kapható és minden további nélkül használható is köszönetajándékként. A cukrozott mandula színe egyébként általában pasztell árnyalat, legtöbbször fehér, világoskék, világoszöld, világos lila, világos rózsaszín, halvány narancs illetve ezüst vagy arany. Ugyan kapható különböző csokoládés bevonatokkal is mandula, de ezek nem ajánlottak esküvői köszönetajándékként, mivel a bevonatuk könnyen megolvadhat, ellentétben az ellenállóbb felületű cukrozott változattal.
 


Azóta rengeteget változtak a dolgok, manapság már nem csak mandulát hanem (gyertya, bonbon, képkeret, stb.) lehet adni, a lényeg, hogy a vendégeknél marad valami szép dolog, ami emlékezteti őket a gyönyörű eseményre.

Úgy tartják, hogy a násznép megajándékozása szerencsét hoz a házasságra!

A köszönő ajándék csak nálunk újdonság, másutt régi szokás. Európában az olaszok hozták divatba, de ők is Szicíliából vették át, ahol nincs lagzi La bonbonierre, vagyis köszönő ajándék nélkül. Lényege, a termékenységet jelképező három szem cukrozott mandula, csinos tüllzacskóban, amelyet ötletes apróságokkal is kiegészítenek aszerint, hogy kinek mennyire futja.

Már nálunk is kaphatók a mandulacsomagok és kísérőik: apró ezüst emléktárgyak. Mindenki tetszése szerint választhat közülük autót, biciklit, állatfigurát, különféle szerencsehozó mütyürkét. A vendéglátók kitesznek az asztalra egy hatalmas papírtortát, ebből lehet elvenni az ajándékkal bélelt papírszeletet. Benne cédula, a jegyesek nevével és a házasságkötés dátumával. Az olaszok tudnak élni, náluk a lakodalom örömünnep. Örülnek az ünnepeltek, és kijut az örömből az ünneplőknek is, hogy sokáig emlékezzenek erre a nagy családi eseményre.
 


Bár nálunk még gyerekcipőben jár ez a kedves szokás, meghonosítóik bíznak a sikerében. Egyikük Olaszországban élt, onnét hozta magával az ötletet, és Nápolyból hozatja a különleges cukrozott mandulát. Nem olvad szét, évekig eláll a tüllzacskóban, igazi olasz ínyencség, de nem olcsó mulatság. Egy kis csomag, virágdísszel cirka 600 forint, és ezen még nincs rajta a kis ezüst. Százszemélyes lagziban hatvanezer forint többletkiadás, amit nem mindenki engedhet meg magának. Sokféléképen vágják át a gordiuszi csomót: kavicsot pakolnak a tülltasakba. Így már futja köszönő-ajándékra, de hát hol van ez a cukrozott mandulától? Mindenesetre a szokás terjed, még ha lassan is, így az esküvői köszönő ajándékok egyik hazai forgalmazója már a keresztelőre is gondol. Az ajándék hasonló: három szem mandula, kislányoknál rózsaszínű, kisfiúknál világoskék tüllzacskóban.

Megjegyzendő a viszont ajándék hazánkban is régi hagyomány. Aki már részt vett falusi lakodalmakban, talán emlékszik rá, hogy az édességből és a sültekből mindig csomagoltak a távozó vendégeknek. Ennek tartósabb, mutatósabb, ha úgy tetszik divatosabb változata az olaszok bonbonniere-je, amely már itthon is kétezerféleképpen variálható a díszítésekkel. Csomagocskák a boldogságkívánat jelképei, a bennük lévő fehér cukorral bevont mandulaszemek a termékenység szimbólumai.

Mandula helyett persze számtalan egyéb lehetőség is van, amit ajándékként adni lehet. Úgyis tudjuk, a termékenység nem a mandulában van. Persze szeretetajándék ez, mint a nevében is benne van. Szeretetből ajándékozzuk meg vele a meghívottakat. Nem kell tehát drágaságban gondolkodni. A lényeg, hogy szívünkből adjuk, és szeretettel legyen tele.
 

Mit is adhatnánk?

A bonbon vagy más édesség természetesen jó ötlet. Vannak édességboltok, ahol kilós csomagolásban is beszerezhetjük a finomságokat, így azokat tüllzacskókba elosztva és szép szalaggal vagy fonállal átkötve adhatjuk.

Pici illatgyertyák, üvegmécsesek. Ilyet mi magunk is készíthetünk, na persze ha még engedi a pénztárcánk. Úgynevezett kreatív boltokban szerezhetünk be az illatos zseléből nagyobb mennyiséget. Ugyanott vehetünk hozzá pici poharakat vagy más formákat és persze kanócfonalat is. De ha elég leleményesek vagyunk, valamelyik porcelán - üvegkereskedésben találunk apró "snapszos" poharakat. Ezek még ha egyszerűek is, de jól mutat bennük a színes gyertyazselé. A készítésnél tartsuk be az útmutató szabályait! Miután kihűlt a készítményünk, kontúr üvegfestékkel ráírhatjuk a pohárkákra, immár mécsesekre a nevünket, esküvőnk dátumát, stb. Ilyen kontúrfestéket vehetünk barkásáruházakban vagy kreatív boltokban.

Illatos szappanok. Ebből is érdemesebb nagyobb mennyiséget venni és tüll- vagy celofánzacskóba csomagolni. Ha celofánzacskó mellett döntünk, vegyünk ezüst, arany vagy színes dekorfilcet, amivel még a csomagolás előtt ráírhatjuk a zacskókra a nagy alkalmat megörökítő szöveget vagy rajzot.

Marcipánfigurák. Nagy bevásárlóközpontokban olcsóbban juthatunk hozzá, de nem biztos, hogy friss. Gondoljuk csak el, sokan szívesen elfogyasztják, különösen a gyerekek. Ez esetben is ajánlom a saját kezűleg való elkészítést.

A saját készítésű ajándékok. Lehetnek só-liszt gyurmából, gipszből, anyagból, apró felragasztott szárazvirágból készült kis tárgyak.
 


Bármit is készítünk legpraktikusabb ha tüllbe vagy celofánba csomagoljuk. Az édesanyák, testvérek, barátnők biztosan szívesen segítenek a tüllzacskók kiszabásában, illetve megvarrásában.

Figyeljünk arra, hogy a csomagoló anyagok színe mindig harmonizáljon az ünnepi teríték színeivel.

A kis csomagokat különböző virág vagy szalagdíszítésekkel dekoráljuk.
A köszönetajándékot leggyakrabban az ünnepi asztalokon helyezik el, így a násznép már saját terítékének díszeként is megcsodálhatja a kis meglepetéseket. Esetleg egy kártyácskát is lehet beletűzni a menyasszony és a vőlegény keresztnevével, a nagy nap dátumával, így évek múltán is örök emlék marad.

A köszönetajándék kedves, elegáns és figyelmes gesztus, amit minden résztvevő örömmel fogad, és ha éppen nem a pocakban landol, még évek múltán is segíti feleleveníteni az emlékezetes és örömteli pillanatokat.

A köszönetajándék mellé lehet adni egy versikét a vendégeknek, amit A4-es pausz papírra 4-szer nyomtattunk rá. A pauszt feltekerve és masnival átkötve kerül majd a köszönetajándék mellé. A versikében arannyal emeljük ki a sorok kezdőbetűit, amiket összeolvasva az "Üdvözöljük kedves vendégeinket" mondat áll össze!

Saját készítésű köszönetajándékok

A Szamos Marcipán termékei között találunk különböző színű marcipán rudakat. Egy rudat sodrófával nyújtsunk ki kb. 6-7 mm vastagra és különböző formájú süteményszaggatóval szaggassuk ki. Ügyesebbek persze "kisplasztikát" is készíthetnek belőle. Amennyiben szimmetrikus a forma, kettőt összetapaszthatjuk. Lehet 2 különböző színből is készíteni, de ilyenkor vékonyabbra nyújtsuk a masszát. Hogy összetapadjon kevés vízzel, ecsettel megkenjük az egyik oldalát. Ilyen módon készíthetünk csillagokat, szívecskéket, stb. Néhány bonbon, desszert nagyon szép műanyag formában van. Ha ilyet tudunk beszerezni, akkor belenyomkodva a masszát máris szép marcipánalakzatokat kapunk. Kreatív boltokban kapható a gipszkiöntő forma. Ezeket is fel lehet használni.

Cukorkás tölcsér

Kellékek: átlátszó fólia, 4 cm széles organza szalag, 0. 3 cm széles fehér szaténszalag, fehér kartonpapír, fehér gyöngy, fehér színű cukorkák, fóliahegesztő

Az átlátszó fóliából fóliahegesztővel készítsünk egy háromszög alakú kis zacskót, amelynek a magassága kb. 20 cm legyen. A zacskót a háromnegyedéig töltsük meg cukorkával, és a tetejénél a vékony szaténszalaggal kössük össze. Az organza szalagból készítsünk egy nagy masnit, amit egy csepp ragasztóval ragasszunk a szaténszalagra. A papírból készítsünk egy 8x3 cm-es kis kártyát, amit hajtsunk félbe. Az elejére írjuk fel az ifjú pár nevét, a belsejébe pedig egy köszönő szöveget. Az elejére ragasszunk egy szem gyöngyöt, majd a kártyát ragasszuk a masni közepére. A szalag végeit ferdén vágjuk le. A zacskót kisebb méretben is elkészíthetjük.

Fürdősóval töltött párnácska

Kellékek: fehér organza vagy muszlin, 0. 5 cm széles fehér szaténszalag, fehér gyöngy, fehér nagyszemcséjű fürdősó.

Fehér organzából vagy muszlinból szabjunk ki két darab 9x9 cm-es négyzetet, majd a két darabot 1 cm szélesen varrjuk össze. Az egyik oldalon hagyjunk egy kisebb nyílást, amelyen keresztül fordítsuk ki a párnácskát. A nyílásba helyezzünk egy tölcsért, és ezen keresztül öntsük bele a fürdősót. A nyílást kézzel varrjuk össze. A párnácskát kössük át, mint egy csomagot, és a tetejére kössünk egy masnit. A masni közepébe ragasszunk három szem gyöngyöt.

Szív alakú papírdoboz

Kellékek: fehér dombor mintás papír, 0. 5 cm széles fehér szaténszalag, fehér mini szaténrózsa

Nyomtassuk ki a papírdoboz sablonját, majd vágjuk ki. A sablont helyezzük a dombor mintás papírra, és halványan rajzoljuk körbe. A szaggatott vonallal jelölt részeket is halványan másoljuk át, majd ezeket a vonalakat snicerrel karcoljuk be. A ceruzavonalakat radírozzuk le. A karcolások mentén hajtogassuk össze a dobozt, és a sablon szerinti pöttyös részre tegyünk ragasztót, és ragasszuk össze a dobozt. A szaténszalagból készítsünk egy masnit, és ragasszuk a szív tetejének a közepéhez. A masni közepébe ragasszunk egy szaténrózsát. És hogy mi kerüljön bele? Átlátszó fóliából, fóliahegesztővel készítsünk 4x4 cm-es tasakot, amelybe tehetünk egy adag teafüvet, kávét vagy akár kakaót is.

Képek forrása: http://blog.ywcountdown.com, http://www.weddingbells.ca, http://www.modwedding.com, www.pinterest.com