A lánykérés és a jegygyűrű

Az eljegyzés másképp jegyváltás, kézfogás, jövő házasság iránt kötött szerződés, jogilag kötelező házassági ígéret.

„Körkörös formája a soha el nem múlást jelenti, és azt akarja kifejezni, hogy a szerelem és az egymás iránti vonzalom érzése egyik féltől a másikig folyik, mint egy körben, méghozzá örökkön örökké.” - Aigernon Charles Swinburne

Az eljegyzés másképp jegyváltás, kézfogás, jövő házasság iránt kötött szerződés, jogilag kötelező házassági ígéret. Az eljegyzés jogi hatását illetőleg a házasságkötésre való kötelezettség polgárilag és egyházjogilag is csak erkölcsi. Régen fontos szempont volt, hogy csak azonos társadalmi és anyagi helyzetű fiatalok házasodjanak össze és gyakran inkább a szülők választása, mint a fiatalok döntése volt kettőjük eljegyzése és házassága.

A szerelmesek számára a XVIII. század hozta meg a fordulatot, amikortól is elfogadottá vált, hogy a fiatalok szerelemből választottak párt. A mai modernkor női szeretnek maguk dönteni a sorsukról, így a lánykérés rituáléja is jelentősen megváltozott. Meghitt pillanatban édeskettesben történik a lánykérés egy szál rózsával, köves gyűrűvel vagy jegygyűrűvel. Aki azonban ragaszkodik a hagyományokhoz az a szülőknél tett látogatáskor leendő apósától, kérje meg leánya kezét. Ünnepi alkalom lévén illik ilyenkor a leendő örömanyának és menyasszonynak is virágot vinni.


A karikagyűrű, a folytonosság a soha véget nem érő összetartozás jelképe, a végtelen hűség, az örök szerelem, amelynek nincs kezdete, nincs vége, és semmi nem szakítja meg. A gyűrű klasszikus aranyból készült, mintázat nélküli. A mostani divat már számos lehetőséget kínál, mind anyag, mind pedig fazon tekintetében. A legújabb trend szerint a gyűrű platina, titán, fehérarany, vagy pedig vörös-sárga-fehér aranyból készül a nőit egy vagy több apró kővel, lehet díszíttetni. Kedvelt még a gyémántvéséses technikával megmunkált arany. Manapság nem szokatlan, ha a férfi gyűrűje is szolidan mintás, ez a viselője stílusától függ.

A karikagyűrűt, a házasságkötést megelőzően a bal kéz gyűrűs ujján jegygyűrűként, azt követően pedig a jobb kéz gyűrűs ujján házassági gyűrűként viseli a férj és a feleség egyaránt, összetartozásuk és szerelmük jeleként Kedves hölgyek, urak úgy válasszanak gyűrűt, hogy ez egy életre szóló közös ajándék, és ha rápillantanak kezükre mindig eszükbe fog jutni az a pillanat, amikor összekötötték az életüket.