Kik lehetnek az esküvői tanúk

Minden ember számára természetes, hogy a házasulandó párok mellett egy-egy tanú is részt vesz a ceremónián. De vajon kik lehetnek ezek a tanúk? Mik a pontos szerepük?

az esküvői tanúkMinden ember számára természetes, hogy a házasulandó párok mellett egy-egy tanú is részt vesz a ceremónián. De vajon kik lehetnek ezek a tanúk? Mik a pontos szerepük? A kis cikkükben erről szeretnénk tájékoztatni mindazokat, akik ezzel nincsenek tisztában.

Hazánkban a családjogi törvény mondja ki, ki lehet esküvői tanú. Eszerint bárkit felkérhetünk eme nemes feladatra, aki 18. életévét betöltötte, cselekvőképes személy. Természetesen személyazonosságát igazolnia kell, magyar állampolgárnak személyi igazolvánnyal, külföldi állampolgár esetén útlevéllel, külföldön élő állampolgárként pedig személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel. Általában a legrégebbi barátot szokta felkérni a vőlegény, úgyszintén a menyasszony is a legrégebbi barátnőjét kéri fel e nemes feladatra.

A házasság tanúit a leendő házaspár kéri fel. Szerepük elsősorban a házasság hitelesítése. A két igen elhangzását kell tanúsítaniuk, melyet aláírásukkal kell igazolni. Ezzel el is ismerik, hogy semmilyen törvényes akadályról nem tudnak, ami miatt a házasság nem jöhetne létre, vagyis nem árt, ha ismerik a párt. A felül van még néhány fontos dolog, melyeket a tanúkra bíznak. Általában a vőlegény tanúja szokta szállítani a fiatal párt az esküvő helyszínére. A tanúk segíthetnek az öltözködésben vagy az előkészületekben, ők őrzik a gyűrűket és adják át a szertartáson, s a vendégsereg fogadása is az ő feladatuk, a menyasszony és a vőlegény jobb kezei a menyegző napján.

az esküvői tanúk