Mire figyelj oda az esküvőn, hogy ne tűnj illetlennek

A menyegzői ceremóniának szigorú szabályai vannak, melyeket nem árt ismerni. Egyrészt egyszerűbb lesz a szertartás menete, másrészt elkerülhetjük az utólagos rosszindulatú megjegyzéseket.

A menyegzői ceremóniának szigorú szabályai vannak, melyeket nem árt ismerni. Egyrészt egyszerűbb lesz a szertartás menete, másrészt elkerülhetjük az utólagos rosszindulatú megjegyzéseket.

A szertartást megelőző percekben a nagyszülőket vezetik az első széksorokhoz, majd a násznép tölti meg a termet. általában a menyasszony rokonsága a jobb, a vőlegény hozzátartozói a bal oldalán helyezik magukat kényelembe. Eztán az örömszülők foglalják el a helyüket. Utolsóként a menyasszony édesanyja ül le, mely egyben az esküvő kezdetét is jelenti.

Megszólal a zene, kezdetét veszi a bevonulás. Elöl a vőlegény a menyasszonnyal, majd mögöttük a két tanú, végül a koszorúslányok. Az egyházi esküvőkön, a vallási szokásoktól függően, a vőlegényt az édesanyja vezeti be, majd a menyasszony édesapja karján vonul be a templomba. Mind a polgári, mind a templomi esküvő a jól ismert módon, méltóságteljes csendben zajlik. Az igen kimondása után az ifjú házasok felhúzzák egymás ujjára a jegygyűrűket, majd az első, immáron férj és feleség közötti csók után az ifjú pár fogadja a násznép gratulációit és jókívánságait. Ezután következhet az esküvői vacsora. Itt az ifjú pár ül a főhelyen, mellettük szüleik, s utánuk ülnek a rokonok és barátok. Ha mindenki helyet foglalt, a menyasszony édesapja vagy a vőlegény tanúja tósztot mond, majd kezdődhet a vacsora.

A vacsora után következik a tánc, melyet az ifjú pár kezd el, majd az ara szüleit kérik fel. Magyarországon régóta divatos a menyasszonytánc, melyre hivatalosan éjfélkor kerül sor.

Az esküvői torta vagy a vacsora végén kerül fölszelésre, vagy bőséges fogások esetén lehet később is. Szokás szerint a tortát az ifjú pár közösen szeli meg, majd valaki más folytatja ezt. Néhol az újdonsült házasok az esküvői csokor elhajítása után távoznak. Ebben az esetben a még hajadon nők az ara mögé sorakoznak, aki - nekik háttal - eldobja feléjük a csokrot. Úgy tartják, aki elkapja, a fog legközelebb házasságot kötni, s akkor folytatódik majd a dínom-dánom.

Képek forrása: Strictly Weddings, Pinterest.com