Összetartozás jelképe a jegygyűrű...

Régebbi szokás szerint a párok együtt indultak el gyűrűt vásárolni. Kiválasztották a karikagyűrűt, megtartották az eljegyzést, majd az esküvő után is ezt viselték, csak jobb helyett a bal kezükön, vagy épp fordítva. A vőlegények kiválasztottjukat kővel díszített, úgynevezett kísérőgyűrűvel is megajándékozták.

A mai modern világban bizony sok minden megváltozott a régmúlthoz képest. A lányok ma már áhítva várják a brillel, gyémánttal, cirkóniával, vagy bármilyen ragyogó kővel ékesített eljegyzési gyűrűt, melyet kiválasztottjuk romantikus körülmények között egy óvatlan pillanatban ujjunkra illeszt. a tényleges jegygyűrű megvásárlására csak az esküvő előtt kerül sor.


A legtöbb menyasszony-jelölt elkíséri vőlegényét, aki jelenlétében veszi meg a gyűrűt vagy gyűrűket.
Ma már szinte bármilyen alapanyagból, bármilyen díszítésű, formájú, mintájú gyűrű kapható. Érdekes, hogy a fiatalok többsége a legújabb modellek helyett az egyszerű, sárga aranyból készült karikagyűrűt választja. Ehhez a díszítés nélküli gyűrűhöz még azok a férfiak is könnyen hozzászokhatnak, akik általában nem viselnek ékszert. És ha már a férfiakról van szó, talán nem is hinnénk, hogy legtöbbjük mennyire ódzkodik a három színből összeállított karikagyűrű viselésétől. A pároknak tehát az apró részletekre is érdemes odafigyelni.

Az egyszerű, cicomázatlan gyűrűkön kívül a legkedveltebbek az apró, finom megoldásokkal készített ékszerek. Abban az esetben, ha az ékszerüzlet kínálatában nem találjuk meg a megálmodott darabot, katalógusaikból választhatunk és rendelhetjük meg azt.


Ha nevüket, a ceremónia dátumát vagy egy szerelmes idézetet is szeretnének a jegygyűrűbe gravíroztatni akkor szintén néhány napos várakozási idővel kell számolniuk. Igazán nem könnyű eldönteni, hogy melyik típus ma a legdivatosabb, hogy a legegyszerűbb-e a legszebb, vagy a díszítettebb-e az elegánsabb…

A pároknak azt tanácsoljuk, válasszák azt, amelyik nekik a leginkább tetszik, amelyik szinte azonnal megérinti őket, és amelyik valóban hozzájuk illik.

A közös jövő kezdetén az első lépés az eljegyzés. Az eljegyzés az esküvőt megelőző ceremónia, s mint olyan, neki is megvannak a szabályai. Ha két ember a házasság mellett dönt, előbb utóbb megosztja ezt a hírt a külvilággal is. Először tanácsosabb szűkebb családi körben kezdeni, utána következhetnek a távolabbi hozzátartozók és a baráti kör.