A MEGÉRTÉS MŰVÉSZETE

Legtöbben tévesen azt gondoljuk, hogy ha a párunk szeret bennünket, csak egyetlen módon válaszolhat és viselkedhet - úgy, mint mi. Ezen tévhitünk miatt újra...

Legtöbben tévesen azt gondoljuk, hogy ha a párunk szeret bennünket, csak egyetlen módon válaszolhat és viselkedhet - úgy, mint mi. Ezen tévhitünk miatt újra és újra csalódnunk, és ez akadályoz meg bennünket abban, hogy kedvesen emlékeztessük egymást a köztünk lévő különbségekre...

Az emberi génállományt alkotó 23 pár kromoszóma közül egy már alakra is lényegesen eltér a férfiakban és a nőkben. Ez az úgynevezett ivari, avagy szex-kromoszóma, amelynek a genetikai anyaga felelős az összes nemi különbség kialakulásáért. Az egyedfejlődés során először a belső nemi szervek (here, petefészek, méh) és a vizeletkiválasztó apparátus fejlődésekor jelentkezik a másság. Négy hónapos koráig a fiú- és a lánymagzat teste - beleértve külső nemi szerveiket is – hasonlóan fejlődik. Ezután történik a látványos, mindent meghatározó változás...

Érdekes különbségek

* A férfiak körében tízszer gyakoribb a színtévesztés.

* A nők szaglása, ízérzékelése és hallása lényegesen felülmúlja a fér­fiakét. Az utóbbiak viszont jóval kevésbé érzékenyek a lármára.

* A női bőr vékonyabb, ezért gyorsabban is öregszik, mint a férfiaké.

* Aztán ott van a sokat vitatott agytömeg. Igaz, hogy a férfiaké átlag 1400 g, ami mögött a nőké mintegy 100 g-mal lemarad, de az agytömeg önmagában nem árul el semmit, az számít, hogy az egész testből mekkora részt tesz ki. Ha viszont így nézzük az adatokat, épp ellentétes eredmény­re jutunk: a nők relatív agytömege nagyobb! (Persze az agytömeg és az intelligencia között bizonyíthatóan nincs egyenes összefüggés, nagy ko­ponyájúak is rendelkezhetnek viszonylag kicsi aggyal, és viszont.)

* Bizonyos öröklött genetikai eltéréseknek és az ösztrogénkedvező hatásának köszönhetően a nők immunrendszere erősebb,születés­kor várható élettartamuk hosszabb, mint a férfiaké (78 év, kontra 71). Ellenben a nők körében kétszer olyan gyakori az ízületi gyulladás, a férfiaknál viszont a köszvény.

* A nők szervezete nehezebben bontja le az alkoholt, mert kevesebb alkoholbontó enzimet termel a májuk. Ezért a nőknek jóval ártalmasabb a rendszeres alkoholfogyasztás.

* Érdekes módon a férfiak sokkal gyakrabban balkezesek, mint a nők.

A legfontosabb lelki eltérések

* Míg a fiúk megsínylik, makrancossá és zárkózottá válnak, ha anyjuk dolgozik, és nem lehet állandóan a közelükben - addig érdekes módon a kislányoknak mintha jót tenne: önállóbbak lesznek.

* Ki hinné, hogy a nők jobban kedvelik a vitákat? Míg a férfiak a konfliktushelyzetben kitörnek, majd igyekeznek minél előbb lezárni az ügyet, addig a nők szívesen elnyújtják a veszekedéseket, és az érzelmek egész skáláját élik át közben.

* Ha egy partnerkapcsolat annyira megromlik, hogy válás lesz belőle, a férfiak mogorván viselkednek kollégáikkal, és gyakran gyomorfekélyt kapnak a stressz következtében. A nők viszont behúzódnak otthonukba, beszűkülnek a kapcsolataik, elvesztik ét­vágyukat vagy épp ellenkezőleg, kompenzációként az ennivaló­hoz (főleg az édességekhez) fordulnak, és csökken az érdeklődé­sük a külsejük iránt.

* A lányok beszédközpontja fejlettebb, ha azonban a térben kell eligazodni, a fiúk jócskán lekörözik a lányokat.

A harmonikus kapcsolat titka

* Mivel a lángoló szerelem elvakíthat, érdemes odafigyelni legjobb barátaink és családtagjaink szavára is.

* Figyelem! Nem valószínű, hogy a teljesen ellentétes jellemű emberek boldogsága tartós lesz.

* A közös álmok és harcok szorosabbá fűzik a kapcsolatot.

* Egy kiegyensúlyozott párkapcsolatban sokkal fontosabb, hogy a kapcsolat örömteli legyen, mint az, hogy egy vitában valaki diadalt arasson a másik felett.

* Ha a megegyezés lehetetlennek is tűnik, nagyon fontos a másik szem­pontjainak megértése.

* Csak önállóan is életképes, érett személyiségű felek között maradhat fent tartós kapcsolat!

* Egy kapcsolat és a partnerek is addig tudnak fejlődni, amíg egy­más önbizalmát erősítik. Az örökös kritika rombol.

* És végül: soha ne feledjük, hogy a férfiak és a nők mindig is kü­lönböztek egymástól. Emiatt kapcsolatainkat folyamatos súrlódá­sok jellemzik. Ha nem vesszük figyelembe ezt az ősi eltérést, nem hagyunk időt arra, hogy megértsük a másikat. Követelőzők, indu­latosak, kritikusak és türelmetlenek leszünk. A szerelem pedig a legjobb szándék mellett is haldokolni kezd. Az elfojtott düh hol itt, holott tör ki, nő a bizalmatlanság, az elutasítás és a másik el­nyomása. A szerelem varázsa odalesz. Pedig csodálatos kapcsolatun­kat, szerelmünket megőrizhetjük, ha nem felejtjük el: a másik más, és az is marad!

Szűr Krisztina