Beleszerettem a férjem barátjába

Vajon a tiltott gyümölcs édesebb? Vagy a férj szexuális teljesítményének apadása az ok? Talán csak arról van szó, hogy észrevétlenül komollyá vált a kellemesen bizsergető flört? Zsuzsa elmeséli, miért szeretett bele férje legjobb barátjába...

Vajon a tiltott gyümölcs édesebb? Vagy a férj szexuális teljesítményének apadása az ok? Talán csak arról van szó, hogy észrevétlenül komollyá vált a kellemesen bizsergető flört? Zsuzsa elmeséli, miért szeretett bele férje legjobb barátjába.

„Egy jó ideig mi voltunk az álompár. Aztán Zsolt egyre kevésbé kívánt engem. Ugyan én maradtam a legjobb haverja, de nőként már nem volt rám szüksége.

Éppen végeztem az egyetemen, amikor megismertem őt. Mindent imádtam rajta: erős volt, mégis gyengéd. Hatalmas rózsacsokrokat hozott nekem, és a szex is csodás volt. Úgy tűnt, a tíz év korkülönbség pont jó. Igen hamar megkérte a kezemet, ami hízelgett. Zsolt jól keresett, és elbűvölt engem az ajándékaival. Az sem zavart, hogy a golf és a vitorlázás a kedvenc – költséges - hobbyja. Új világot mutatott meg nekem. Legjobb haverja Csaba volt, akivel most is új reklámprojekteken dolgozott, és akivel még a megismerkedésünk előtti időkben sokat utazgatott. Fantasztikus srác volt: megjátszás nélküli, jó humorú, kreatív. Ha visszagondolok arra, hogy Zsolt annyira bízott Csabában, hogy mindent megbeszélt vele… Aztán pedig az én ágyamba került.

Zsolttal a házasságunk harmadik évében már nagyon közel kerültünk egymáshoz. Takaréklángon égett a bejáratott kapcsolatunk. Nem veszekedtünk, de nem is örültünk már egymásnak. Egyre inkább úgy éreztem, én csak „a nej” vagyok. Láthatatlan. Szex helyett összebújás a TV előtt. Ha mégis egymásnak estünk, nem történt semmi új. Rutin. Mikor Csaba azt mondta, hogy lenne egy jó munka a grafikai stúdióban, azonnal igent mondtam. Friss szelek fújdogálnak, sóhajtottam fel. Kicsit kiszabadulhattam Zsolt árnyékából, aki mindig is igen domináns volt és engem észrevétlenül parkolópályára kényszerített. Csaba nagyon kedves volt, segített az első lépéseknél. Együtt ebédeltünk a sarki olasz vendéglőben és sokat dumáltunk. Egy alkalommal kibukott belőlem a keserűség, elmeséltem, hogy Zsolt mellett feleslegesnek érzem magam. Csabával finoman flörtöltünk. Senki sem gondolt rosszra, hiszen a barátja felesége voltam, tabu. Nyár lett, én miniket és szoros topokat hordtam. Csaba néha végigmustrálta a testemet, és én nagyon boldognak éreztem magam. Végre valaki nőként tekintett rám.

A pszichológus véleménye:

A családi barát az, aki a legközelebb van, és akivel a leghosszabb ideig titokban lehet csalni a férjet. Ráadásul nagy a kísértés, hiszen természetes közegben látjuk az illetőt, sokat vagyunk vele. Így könnyebb összekeverni a szimpátia és a vágy érzését. Ugyanakkor a szerető problémák előli menekülés. Sokkal okosabb lett volna, ha Zsuzsa leül a férjével beszélgetni. Mivel Zsolt vélhetően nem értette volna felesége problémáját, családterapeuta segítségére is szükség van ilyenkor. Jelen esetben Zsuzsa a házasságában elkövette azt a hibát, hogy a jólétnek és autokrata férje szerelmes rohamainak engedve beleszédült az új világ ígéretébe. Nem vette észre, hogy tulajdonképpen „megszerezték” és kislány státuszban tartják. A férfinek adott volt a sziporkázó munkahelyi légkör, de otthon nyugalomra, állandóságra vágyott. A feleség azonban nő akart maradni, csillogni, a vágy tárgya lenni. A robbanás tehát borítékolva volt. Egy taktikusabb férj megértette volna a megcsalás indokait, és adott volna a kapcsolatnak még egy esélyt, még ha fájdalmas is, ha valakit átvernek. Egyébként a legtöbb hasonló esetben a házastársak némi türelmi idő eltelte után – szakmai segítséggel – kibékülnek és új alapokra helyezve a kapcsolatot, tovább együtt élnek.

Egyre többet törődtem magammal. Becsíkoztattam a hajamat, új ruhákat vettem, nagyobb fülbevalókat vettem fel. Zsolt nem reagált. Ha kicsit tovább krémeztem magam a fürdőben, csak beszólt, hogy mikor jössz már ki? A „haveri közeg” szinte agyonnyomott, minden titokzatosság eltűnt a házasságunkból. Arról fantáziáltam, hogy Csaba kibont a ruháimból. Csabával finoman perzselt körülöttünk a levegő. Aztán elkövetkezett a lobbanás. Mikor megbeszélést tartottunk egy vendéglő teraszán, Csaba a kezével megfogta a térdemet. Kicsit hosszabb ideig, mint normális. Akkor láttam a szemén, hogy nagyon tetszem neki. Be kellett vallanom magamnak, hogy én is beleszédültem. Ellenszerként éjszaka Zsolttal háltam. Közben a fejemben dobolt a lelkiismeretfurdalás. Hiszen beleremegtem Csaba érintésébe. Zsolt által be akartam bizonyítani, hogy az egész csak munkahelyi flört. Hiszen szerettem őt.

Ez nem jött be: mikor Zsolt két napra elutazott, becsöngetett hozzánk Csaba, és azonnal a karjába kapott. Hevesen űztük az ipart, kapaszkodtunk egymásba, mint két fuldokló. Konzekvenciák? Becsület? Hirtelen semmi nem számított. Csaba úgy imádott, mint egy istennőt. Ha módunk volt rá, az irodából azonnal megszöktünk és egymásnak estünk. Zsolt nem mutatta, hogy gyanakodna. Ha együtt voltunk hármasban, és a strandon Csaba krémezte a hátam, oda se nézett. Az életünk ment tovább, ahogy addig. Ha Zsolt otthon volt, Csaba nemigen jött. Ez sem tűnt fel Zsoltnak. Aztán amikor Csaba a közös jövőről kezdett nekem beszélni, megrémültem. Nagyon sokkolt a dolog, nem tudtam tovább bujkálni. Segélykérő sikollyal otthon mindent elmondtam és kértem Zsoltot, oldjuk meg valahogy a helyzetünket. Először csak nézett rám, aztán dührohamot kapott. Repültek a székek, a lámpák. Mindennek elmondott. Én pedig szépen kinyitottam az ajtót és elmentem. Ma is a fülemben cseng az ajtó finom kattanása. Azt hittem, Zsolt megérti, hogy mi miért történt. Hogy nem enged el. Hogy újrakezdhetjük. Azonnal benyújtotta a válást. Az ő tulajdona voltam, megcsaltam és ezt nem engedhette. Az egoja győzött. Jobban szerette önmagát mint engem.

Hogy a két pasas ma mit tesz, nem tudom. Azon az estén átmentem Csabához és rájöttem, hogy nem ő az igazi. Csak menedék volt. Apró garzonba költöztem és új állást kerestem magamnak. Tulajdonképpen minden jól megy, de a lelkem összetört. Nem mondom, hogy szeretném visszapörgetni az idő kerekét, de borzasztóan sajog a szívem – sokat tanultam a dologból.”

Szűr Krisztina