Létezik -e barátság férfi és nő között?

A legtöbben azt állítják, igaz barátság nem létezhet férfi és nő között. És jobb is ha nem megyünk bele ilyesmibe, hiszen az egyik fél mindig többet/mást érez, így sérül és végül amikor feladja a hiábavaló sóvárgást, még a barátság is elhal. Magyarul az ellenkező neműek barátsága egyoldalú...

A legtöbben azt állítják, igaz barátság nem létezhet férfi és nő között. És jobb is ha nem megyünk bele ilyesmibe, hiszen az egyik fél mindig többet/mást érez, így sérül és végül amikor feladja a hiábavaló sóvárgást, még a barátság is elhal. Magyarul az ellenkező neműek barátsága egyoldalú, reménytelen szerelem, melyben az egyik fél ideig-óráig tolerálja a másik elutasítását cserébe azért, hogy legalább láthatja? Sokszor a barátság átcsúszik szexbe, és vagy működik - ez igen gyakori kiskorunkból megtartott, eredetileg csak kedves szomszédfiúnak tartott illetővel-, vagy kisiklik és elrontja a barátságot is. Hiszen barátot más kritériumok alapján választunk, mint a szerelmünket - egy elrontott kapcsolattal elintézzük régi, jól működő barátságunkat is.

Node hol vannak a régi férfi/nő ideálok? Férfiasan határozott nők és metroszexuális férfiak, nyíltan felvállalt bi- és homoszexuálisok magasabb pozíciókban, irodai mindennapokban! Hosszas ülések, szoros team-munka és estig tartó túlórák - ez alaposan felforgatta kis világunkat és létrehozta a laza, felületes érdek- és sorsközösségre épülő vegyes nemű klikkeket. Ma már nem ciki „nem udvarolni” és lehet őszintén, hátsó szándék nélkül is dícsérni egy szép kolléganőt!

Szóval, mi van, ha az egyik fél egyszerűen nem látja a másikban a nőt/férfit… ?

MIÉRT MŰKÖDHET?

  • A nemi szerepek erőteljesen átformálódtak. A nők pénzt keresnek, tudatosak és lehengerlők, a férfiak érzelmesebbek, a munkában is egyre gyakrabban háttérbe szorulnak, és „softie”-vá válnak. Közelednek hát egymáshoz a nemek.
  • Ezzel párhuzamosan eltűntek a társadalmi elvárások is. Régen egy nő nem járhatott későn haza, nem ülhetett egyedül kávéházban. Ráadásul manapság a házasság nem „életcél” egy nőnek, a házimunka elvégzése nem elvárás. Sokkal lazábban barátkozhat, és a férfiak sem akarják birtokolni, ill. ő nem is hagyja. Inkább szellemi partnerre, megértő barátokra van szükségük a hajszolt embereknek. Sok barát állítja, hogy fantasztikusan egyszerű a kapcsolatrendszerük, mióta nem kell a „szexen” keresztül definiálniuk a kapcsolatot.
  • A szex vesztett tabu-varázsából. Valahogy mára bölcsebbé váltak az emberek, hiszen a „mindenkivel mindenkor” űzhető, sportteljesítményhez hasonlatos szexet kinőtték. Ma már nem a hódítások száma definiálja a tökös férfit. Hála a korszerű fogamzásgátlásnak, a nő is válogathat. És bátran mond nemet, hiszen ezt is JOGA van megtenni. Egyenrangú partner a családban és az üzletben, nem szexuális céltábla. A trendet a kutatási eredmények is igazolják: ma Európában minden negyedik férfi legjobb barátja nőnemű.

HOGYAN működik a barátság a nők és férfiak között? Lássunk néhány példát.

Mentorság

Sok nő vonzódik az idősebb férfiakhoz. Nem csak a státuszukhoz és pénzükhöz. Egy idősebb barát türelmes, megértő, és mégis határozott, kiforrott egyéniség. Míg a fiatal férfiak felmorzsolódnak a hatalmi harcban, addig egy idős mentor igaz barát, tanácsadó és biztos támasz. Az egyik megkérdezett hölgy húsz évvel idősebb tanárával szokott beszélgetni. „Érzem, mennyire szereti a feleségét, és hogy mennyire tiszteli a nőket. Mégis szeret velem beszélni, mert mellettem visszafiatalodik, és új, merész aspektusokat hozok fel a szakmánkban. A társaságomban tornáztathatja az agyát. Azt állítja, általam a menyét is jobban megérti.”

Gyakori a barátság az idősebb nő és fiatal férfi között is. A fiatal férfiak ilyetén vonzódását szintén félre magyarázzák, azonnal kitartottnak bélyegzik őket, akiknek ifjú testét megvásárolja a hervadó nő. A kutatások szerint elsősorban a fiatal férfi szülei nézik ferde szemmel az ilyen kapcsolatot. Pedig egy férfi számára felüdülés lehet egy szexmentes, értsd teljesítménykényszer-mentes kapcsolat. Ebben nem anyapótlékra (főzés-mosás) talál, hanem egy tapasztalt asszony védőszárnyaira és élettapasztalatára. Karola frissnyugdíjasként iratkozott be egy kurzusra, ahol megismerte barátját. „Egy vén csoroszlya általában nem ”kezd ki” fiatalokkal. Ez hiba. Miért ne állnék szóba a csoporttársakkal? Aktív, jó agyú és nyitott embernek tartom magam, bár a testem nem tükrözi lelki frissességemet. Tamással összebarátkoztunk, mert szereti az optimizmusomat, érettségemet. Az anyja fiatalabb, de merev. Én amolyan öreg barátnője vagyok. Ő pedig üde színfolt az életemben.”

Egykorú barátok

A fiúkkal felnövő lányok a megmondhatói, hogy férfi és nő között nem feltétlenül van nemi vonzódás. Mély szimpátia és egy hullámhosszon rezgés annál inkább. Na, nem mintha nem fordulhatna át a szimpátia szerelemmé; de gyakran szex nélkül is sírig tart. Olyan kiegyensúlyozott és feltűnés nélküli a kapcsolat, hogy sokszor észre sem veszik a többiek. A barátságból hiányzik az erotikus töltés és a szenvedély. Sokkal természetesebb és emberibb annál. Őszintén tud adni és kapni, nincs tétje a ködösítésnek, páváskodásnak. Petra tizenöt éve ismerte meg barátját, aki akkor a férje haverja volt. Már akkor mély szimpátiát, melegséget érzett iránta. „Mióta elváltam, kapcsolatunk intimebb lett, de nem váltott át szexualitásba. Mindent elmondunk egymásnak, ő olyan, mint egy kőszikla a viharos tengeren. Azóta férjhez mentem, de őt nem tudnám pótolni. Egy társ másként él meg dolgokat. Túl sok őszinteséggel meg is bántanám a férjemet. Péter barátommal mindent kivesézhetek. Kritikusabb és realistább, mint egy barátnő, de abszolúte a pártomat fogja. Csodás.”

Rejtett erotika

A barátság jót tesz, a szerelem beteggé – mondta Seneca. Ha kitörünk az ördögi körből, jellemről teszünk tanúbizonyságot. Sokszor a barátság az elfojtott vágyra épül, ez táplálja és tartja fenn. Ha azt vesszük, a szexnek a plátói szerelem egy érdekes formája, mely a lovagi korban is dívott, s manapság a virtuális, mailezgetős és chatelő világban még nagyobb divat lett. Elvárások és konvenciók nélkül kiélhetjük erotikus fantáziáinkat, melyek nem válnak valóra. György egy cirkuszi golyón való lépkedéshez hasonlítja kapcsolatát a családanya Mónikához. „A kapcsolatunk kordában tartja a testünket, és felajzza a szellemet. Mindig benne van az a lehetőség, hogy lehetne valami, de élvezzük, hogy nincs. Imádom a gyerekeit és voltaképpen a felelősség-nélküliséget is. Anyáskodik velem, mégis igazi nő. Élvezi, hogy tetszhet nekem. Az egészet körüllengi az erotika, ez mégsem beteljesületlen szerelem, hanem tudatos plátói barátság.” A két fiatal, Lala és Lonci még tovább ment. Mikor együtt utaztak hivatalos útra, tévedésből csak egy hotelszobát kaptak. Mivel már a repülőn szikrázott köztük a levegő, egyenesen az ágyon landoltak. Vajon miért? „Ma ha egy férfi nem ugrik rá egy nőre, töketlennek nevezik, s a nő megsértődik. Minek szexszel terhelni egy kapcsolatot, nem értem?! Éreztem, hogy az egészből csak egyéjszakás kaland válna - mondja Lala. Úgyhogy azt ajánlottam, inkább csak aludjunk együtt – ennél hajmeresztőbb kalandja úgy sincs senkinek. Azóta fantasztikus haverok lettünk. Hálásak vagyunk egymásnak, hogy kihagytuk a szexet. Azóta nekem van állandó barátnőm, aki csípi Loncit. Persze nem feszítem túl a húrt…”

Továbblépés

Ritka az a házaspár, aki túlnőve önnön sértettségén képes barátként folytatni a kapcsolatot. Ha gyerekeik vannak, a barátság elvárható volna, de persze nehezen megvalósítható. Sokan állítják, hogy már csak azért sem működik a szexmentesített ex-kapcsolat, mert barátot más kritériumok alapján választunk, mint szeretőt. Ráadásul az ex-élményhez sok tüske, rossz élmény is tapad, ami megmérgezi a jövőt is. Egy megértő, melegszívű barát kiváló, férjként talán tutyimutyinak és lustának bélyegeznénk ugyanezt a pompás férfipéldányt. Zsuzsa semmi kivetnivalót nem talált ex-férjében, kapcsolatuk mégis kiüresedett. „Mindig tudtam, hogy Jenő melegszívű, megbízható ember. Sokat dolgozott, és egy idő után nem volt már mondanivalónk egymásnak, ezért váltunk el, békében. Most más szemmel néz rám. Nem kötelező velem beszélnie, úgyhogy ma már önként hallgat meg. Nekem meg egy kis lelki fröccs nem árt. Többet nem is várok tőle, úgyhogy istenien kijövünk egymással. Még közös programokat is szervezünk. Azt sem zárom ki, hogy visszatalálunk egymáshoz.”

Szűr Krisztina