Extrém jegygyűrűk

Pici ékszer csillog egy nő ujján. Kaphatta az édesanyjától születésnapjára, vehette egyszerűen csak magának egy csendes vasárnap délután, de találhatta akár a lépcsőházban is. Nem szoktunk elcsodálkozni, ha látunk valakin egy szép nyakláncot, egy bájos karkötőt vagy egy elegáns fülbevalót. A jegygyűrű azonban más. Külsőre ékszernek tűnik, de sokkal több annál. Egy ígéret. Egy remény. Egy érzés. És utánunk az özönvíz.

Pici ékszer csillog egy nő ujján. Kaphatta az édesanyjától születésnapjára, vehette egyszerűen csak magának egy csendes vasárnap délután, de találhatta akár a lépcsőházban is. Nem szoktunk elcsodálkozni, ha látunk valakin egy szép nyakláncot, egy bájos karkötőt vagy egy elegáns fülbevalót. A jegygyűrű azonban más. Külsőre ékszernek tűnik, de sokkal több annál. Egy ígéret. Egy remény. Egy érzés. És utánunk az özönvíz.

Leánykérés

Számos oka van, hogy miért a bal kéz gyűrűsujján hordjuk. Bizonyos magyarázat a történelem ingatag mocsarába vezet vissza bennünket, egy másik kicsit bohém, kicsit elgondolkodtató. Talán a legelterjedtebb az ókori Egyiptomból kiinduló hagyomány. Úgy tartották, hogy a gyűrűsujjból indul egy ér, ami egyenesen a szívhez vezet. A másik magyarázat szerint azonban minden ujjnak megvan a maga jelentése. A hüvelykujj a szülőket, a mutatóujj a testvéreket és barátokat, a kisujj a gyerekeket, a gyűrűsujj, pedig a szétszakíthatatlan köteléket jelképezi. Ez azért alakult így, mert ha két tenyerünket összeillesztjük és a két középső ujjat, ami az egyént jelképezi, közben behajlítjuk, csak a gyűrűsujjat nem tudjuk szétnyitni. A szülőktől leválunk, a testvéreknek és barátoknak külön életük van, a gyerekek is idővel kirepülnek. A párunk azonban végigkíséri az életünket.

Az ujjak jelentése

A jegygyűrű formája sem véletlenül olyan, amilyen. Bizonyos ősi kultúrákban a kör az örökkévalóság, a Nap és a Hold jelképe. Így nem csoda, hogy a karikagyűrű hamarosan a házasság szimbólumává vált. Előbb bőrből és elefántcsontból készültek. A fémek megmunkálása által később kedvelt anyag lett a vas, majd végül az arany, ezüst és a platina.

A történelem során mindig is komoly hangsúlyt kapott az eljegyzési gyűrű és a vele járó rituálé. A gyűrű általában a férfi ajándéka a nőnek, amivel jelzi, hogy nem fog elállni a házassági szándékától. Azonban a XV-XVI. században divat volt, hogy a jegyesség alatt ikergyűrűt hordott a pár. Az esküvő után összeillesztették őket, és az így egyesült gyűrűt végül a menyasszony viselte. Ahogy a technológia haladt előre egyre inkább kedvelt lett a gyémánt, amit a szerelem jelképének is tekintenek. Ezzel együtt vissza is tért a régi hagyomány, miszerint a vőlegény egyedül megy el megvenni a jegygyűrűt, amivel egy romantikus pillanatban megkéri kedvese kezét.

Kettőből egy lesz

A hagyományos gyűrű egy arany, ezüst, vagy platina keretbe foglalt gyémánt jegyűrű. A kő alakja lehet kicsi vagy nagy, kör, négyzet vagy rombusz alakú. Azonban a XXI. században már nem csak a hagyományok dominálnak. A lehetőségek tárháza szinte végtelen. Ahány pár annyi szabály és szokás így a jegygyűrű kiválasztásánál sem kell feltétlenül a hagyományoshoz ragaszkodni.

A lánykérő gyűrű


A jegyesség és a szerelem szimbóluma a gyémánt. De milyen beszédes tud lenni egy-egy egyszerűbb gyűrű is! Mi más jelképezné jobban a két ember közti köteléket, mint egy szalag- vagy kötélihletésű jegygyűrű?

Masnis gyűrű

Masnis gyűrű


Csomós gyűrű

Fűzős gyűrű

Ugyanakkor bizonyos párok jobban kedvelik a meglepetést, mint a romantikát. Néha a csönd többet mond ezer szónál. Íme néhány gyűrű, amiknél nincs szükség szavakra, mert maga az ékszer beszél helyettünk.

Nem muszáj feltétlenül ragaszkodni a szertartáshoz sem. A nevetés sohasem felesleges. Ez az az eset, amikor a férfi pocak beszél. A szendvics és Heineken gyűrű egy burkolt célzásként szolgálhat, hogy kaja és sör mindig legyen otthon, különben lesz ne mulass!


Szendvicsgyűrű


Heineken gyűrű

A szelídet, de mégis egyedit kedvelők számára is akad választék. Az első gyűrűn kirajzolódik egy szív alakú árnyék, a szerelem jelképeként. A második egy egészen egyszerű, minimalista gyűrű, ami tökéletes, ha az ember inkább kis titokként megőrizné magának eljegyzésének hírét.Árnyékos szív gyűrű

Minimalista gyűrű

A legújabb trend az úgynevezett „ara manikűr”. Az eljegyzést nem gyűrű szimbolizálja, hanem a gyűrűsujj körmére festett vékony aranycsík a közepén egy kis strassz kővel. Praktikus megoldás, ha az ember sokat jár uszodába.

Jegygyűrű a körmön

Karikagyűrű


Előfordulhat, hogy egy párnál az eljegyzést nem, csak a házasságot jelképezi gyűrű. Így inkább a közös életre választanak egy sajátos és egyedi gyűrűpárt.

Az első típus, amikor a gyűrűk – akár csak a pár – összeillenek, mint a borsó meg a héja!

Összecsiszolt gyűrűk

Anyacsavaros gyűrűk

A másik típus, amikor a pár a hasonlóságot és a köztük lévő összhangot szeretné kifejezni két ugyanolyan gyűrűvel. Hogy ujjlenyomatos vagy vonalkódos az már csak tőlük függ.

Ujjlenyomatos gyűrűk

Vonalkódos gyűrűk