Romantikus nászút Casanova Velencéjében

A mézesheteit töltő fiatalok egyik kedvelt helye az építészeti remekművekben kiemelkedő, kulturális örökségét tekintve a világ talán egyik leggazdagabb és leghangulatosabb városa, az Olaszországban található Velence. Velence báját és meghitt titokzatosságát szűk, sejtelmes, kanyargós, macskaköves utcáinak köszönheti. Sikátorjainak egyformasága

“Holdvilágos éjszakán, miről álmodik a lány? Hogy jön egy királyfi tán, hófehér paripán.” Majd egy hetedhét országra szóló lakodalmat követően, a lehető legromantikusabb, legszerelmesebb és legemlékezetesebb nászútra viszi el. Mondjuk az Olaszországban található Velencébe. Hisz ki ne szeretné mézesheteit szíve választottjával a “romantika városaként” ismert, “tenger királynőjeként” emlegetett, káprázatos Velencében tölteni?

igéző Velence

A nászút nem más mint a házasulandó párok esküvő utáni jól megérdemelt pihenése. A régen annyira divatos mennyasszony szöktetés modernebb verziója. A fiatalok együttesen, előre megtervezett, kettesben történő kikapcsolódása. Utazás, ami csak az ifjú házasokról szól. A nászút élménye egyedülálló, éppen ezért nem szabad és nem is érdemes kihagyni a házasságkötést követően.

A mézesheteit töltő fiatalok egyik kedvelt helye az építészeti remekművekben kiemelkedő, kulturális örökségét tekintve a világ talán egyik leggazdagabb és leghangulatosabb városa, az Olaszországban található Velence. Velence báját és meghitt titokzatosságát szűk, sejtelmes, kanyargós, macskaköves utcáinak köszönheti. Sikátorjainak egyformasága, akárcsak a hűsítő szellőt, ugyanúgy megtéveszti az odalátogató, kikapcsolódni vágyó szerelmes párokat is. Ugyanakkor rejtelmessége és a régi időkre emlékeztető külseje az, amibe azonnal beleszeretnek a nászútjukat ott töltő friss házasok. Velence az a város, ahol a szerelem és szenvedély mindig jelen van.

a vízben úszó város

ámulatba ejtő utcák és vízi közlekedés

Velencéről köztudott, hogy vízzel övezett település, amit eredetileg néhány centiméterrel a dagály vízszintje fölé építettek. Szigeteit ezért több mint 400 híd köti össze, melyek a szerelmesek körében a kedvelt, andalító sétautak közé tartoznak.Az utcák, sikátorok építészeti hasonlósága azonban könnyedén összezavarhatja a mézesheteit ott töltő fiatalokat, akik óhatatlanul eltévedhetnek emiatt. Velence velenceségét és mámorító hangulatát azonban megtéveszthetősége és vízi közlekedése adja.

Gondola Velence egyik legismertebb és legnépszerűbb vízi járműve. A turisták és nászútasok romantikus közlekedési eszköze. Igaz árban meglehetősen drága, de ennek ellenére ajánlott a kipróbálása, mert egy feledhetetlen, életreszóló élményt nyújt. Velencében kihagyni a gondolázás lehetőségét egyenértékű azzal, mint amikor elmegyünk Párizsba és nem veszünk tudomást az Eiffel torony létezéséről. Hiszen ezeket a tradicionális és szimbolikus hajókat már több mint 10 évtizede használják a velencei vízi útvonalakon.

Természetesen Velencében is megtalálhatóak az úgynevezett feltétlenül látni kell élmények, kategóriák. Azok az érdekes és lenyűgöző helyek, melyeket közhelyük és túlzsúfoltságuk ellnére ajánlott minden ott romantikázónak meglátogatni. És ha már Velencében tölti az ijfú pár a nászútját, érdemes ezeket az érzelmes csavargásokat, meghitt sétákat egy kis helyi kultúrával és történelemmel is egybekötni.

Velence gondolái

gondolán utazva

A Canal Grande (Canalazzo) Velence főútja, négy kilométer hosszú. A jól ismert és ámulatos csatorna két oldalát paloták sokasága díszíti. Fő közlekedési eszközei az úgynevezett vaporettók, melyek valójában kis motoros hajók, menetrendszerinti, fizetős járattal.

A Szent Márk tér, azaz a Piazza S. Marco szépségének, nincs párja a világon. A szabálytalan téglalap alapú dísztér a világ legszebb és legcsodálatosabb tereként ismert hely. Rengeteg történelmi esemény színtere volt. Ma is Velence városának központja. Látnivalói: Szent Márk-székesegyház (Basilica di San Marco); Campanile harangtorony; Loggetta, a fehér márványból készült épület; a bronztalpazaton elhelyezkedő Zászlórudak; a teret körbevevő Prokuráciák; az Óratorony; Dózse-palota;Piazzetta, ami Velence díszkapuja és a Pátriárka palotája.

A világhírű Sóhajok-hídja a Dózse-palotát köti össze a börtönökkel. Az isztriai kőből készült híd 1600-ban épült. A híd érzelmes és lírai elnevezése az angol romantikus költészet ismert képvislőjétől, Lord Byrontól származik. A név azzal a hiedelemmel ment át a köztudatba, hogy a Dózse-palotában ítélkező bíróságról a börtönbe átkísért, megviselt elítéltek sóhaja volt hallható rajta. Aligha ha akad olyan Velencébe érkező turista vagy nászútas, aki ne szeretne egy hangulatos gondola-út során átsiklani a Sóhajok-hídja alatt.

A Rialto-híd (Ponte de Rialto), amit 1588 és 1592 között építettek, Velence legrégebbi és legkáprázatosabb hídja. Egyetlen 28 méteres fehérmárvány ívből áll, ami a vízszintjétől számítva hét és fél méter magasan található.Építésétől kezdve kereskedelmi központként működik. Ma is a város legforgalmasabb, valamint turisztikai szempontból legkeresettebb pontjának számít.

Canal Grande

Szent Márk tér – Dózse-palota

Sóhajok-hídja

Rialto-híd

Velencében több száz bizánci, gót vagy reneszánsz stílusban épült palota létezik. Ezek nagyrésze ma már múzeumként vagy galériaként működik. Mivel tényleg rengeteg van belőlük a városban, ezért a turisták, nászútasok szinte minden utcában találkozhatnak eggyel. Különlegesen szép és kiemelkedő közülük a Palazzo Grassi barokk palota, ami jellegzetesen velencei stílusú. Itt jobbnál jobb, érdekesebbnél érdekesebb gyűjtemények és kiállítások várják az ide látogató kíváncsiskodókat. A másik ritkaság pedig a Palazzo Venier dei Leoni, ami a festői szépségű „főutcán”, a több mint három kilométer hosszúságú Canal Grande-n található. A palota a klasszikus értékek, modern művészet, és az állandó Guggenheim gyűjtemény és tárlat otthona.

Első benyomásként Velence túlzsúfoltnak, és még túl soknak is tűnhet. Mindezek ellenére rengeteg olyan helyet találhatnak a szerelmesek, ahol csendes, nyugodt és meghitt perceket, órákat tölthetnek el kettesben. Például a naplemente Velencében az egyik legromantikusabb és magával ragadóbb jelenség. Az ég ilyenkor aranyló rózsaszínben pompázik. Majd mámorító színáradattal borítja be az amúgy is fenséges tájat. Vagy ott vannak a különálló kis szigetek, mint a Murano, Burano, Torcello, San Michele-sziget, vagy a Lido di Venezia, ahol szintén bensőséges és mámorító perceket, órákat tölthetnek el az ifjú házasok.

a hold Velence felett

És bár Velence elsőként a karnevál városaként ugrik be az emberek többségének, mégis az egyik legkeresetebb nászút helyek közé tartozik a házasulandók körében. Mert ott a szépségen, kultúrán, romantikán és szenvedélyen kívül az „örök pillanatot” is meglelik a fiatalok. Ahogy annak idején Casanova is nap, mint nap meglelte és átélte.

„- Mit keres?

- Egy életen át tartó pillanatot” (Casanova)