Menyecskeruha dilemmák - A hagyományos vagy elegáns nagyvárosi?

Avagy mibe öltözzön át a menyasszony

Miután éjfélkor a menyasszonytánc véget ér, a hagyomány szerint a fiatalasszony "eldobja" csodás fehér ruháját, ezzel is szimbolikusan jelezve, hogy immár férjnél van, és még véletlenül sem szeretne újra esküvői ruhát viselni, mert az azt is jelenthetné, hogy nem sikerült a házasság és egy újabb esküvőre kerülhetne sor. Rögtön adódik a kérdés, hogy menyecskeként milyen ruhába öltözzön át, kövesse inkább a hagyományokat vagy adjon teret az új trendeknek.

Miután éjfélkor a menyasszonytánc véget ér, a hagyomány szerint a „fiatalasszony” „eldobja” csodás fehér ruháját, ezzel is szimbolikusan jelezve, hogy immár férjnél van, és még véletlenül sem szeretne újra esküvői ruhát viselni, mert az azt is jelenthetné, hogy nem sikerült a házasság és egy újabb esküvőre kerülhetne sor.

Rögtön adódik a kérdés, hogy menyecskeként milyen ruhába öltözzön át, kövesse inkább a hagyományokat vagy adjon teret az új trendeknek.

A kérdés megválaszolásánál számos szempontot érdemes szem előtt tartani. Elsőként fontos figyelembe venni magának a menyasszonynak a személyiségét, másodsorban a választott esküvő stílusát, helyszínét, a családi igényeket.

Ha hagyománytisztelők vagyunk és a násznépnek is inkább ez irányú elvárásai vannak, úgy választhatunk magyaros viseletet, de mindenképpen teremtsünk összhangot a menyasszonyi ruha és a menyecskeruha jellege között.

Magyaros ruha

Praktikus okok szólnak amellett, hogy a menyecskeruhaként választott darab készüljön könnyedebb, lazább anyagból, hogy ne akadályozza a hajnalig tartó táncot és jelentsen felüdülést a fűzős, esetleg abroncsos menyasszonyi ruha egész napos viselése után. Persze akinek ez nem okoz nehézséget és szeretne menyecskeruhaként is ilyenben tündökölni, bátran válassza ezt a fazont, de én inkább az abroncs nélküli, elegánsabb estélyi ruha fazonokat ajánlanám elsősorban.

Dessy Colection Alvina Valenta

Vigyázzunk azonban arra, hogy a menyecskeruha szépségében és díszítettségében ne szárnyalja túl a menyasszonyi ruhát, hiszen annak kell adnia a nap fénypontját. Amíg a menyasszony fehér ruhája inkább az ártatlan szépséget jelképezi, addig a menyecskeruha már lehet egy kicsit szexisebb, játékosabb. Ne felejtsük el, hogy a lagzi után következik majd a nászéjszaka, válasszunk a ruha alá, színben hozzáillő különlegesebb fehérneműt.

Számos esküvői ruhát kölcsönző szalon vezetőjét is megkérdeztük az ügyben, és az az általános tapasztalat, hogy a magyaros ruhák egyre inkább kimennek a divatból és leginkább a koktél, és estélyi ruhák a keresettek második ruhaként. Ezeket a ruhákat bérelhetjük, de akár meg is varrathatjuk vagy megvásárolhatjuk, így jeles alkalmakon máskor is viselhetjük majd.

Kicsit előre tekintve a nagy divatházak 2013-ra szóló alkalmi ruha ajánlatai között, az alábbi trendek és irányvonalak fedezhetőek fel.

Színek tekintetében jövőre is vezető szerepet töltenek be a kék árnyalatok, de míg 2012 második felében a királykék, a kobaltkék és az ibolyakék volt domináns, addig 2013 tavasza elsősorban a világos és azúrkék uralmát hozza majd el.

Monique Lhuillier

A gyönyörű menyasszonyi ruháiról is ismert, Monique Lhuillier divattervezőnél is első helyen állnak a kék estélyi ruhák, amelyek megálmodásakor inspirációul a tenger és az óceánok szépsége szolgált. Sokszor halpikkelyszerű minták és felvarrott flitterek teszik érdekessé az anyagok felszínét.

Monique Lhuillier

Alberta Ferreti és Carlos Miele kimondottan a fényes felületű anyagokat választotta elegáns, alkalmi ruháihoz, mély dekoltázzsal és rávarrt csipkével kombinálva. Tőlük is kölcsönözhetünk ötletet, és nyugodtan választhatunk kék színű ruhát menyecskeruhaként, mivel már nem kifejezett előírás a piros szín. A fényes anyag mellett azonban csak azok döntsenek, akik vékonyabb testalkatúak, mivel minden fényes felület, vastagító hatást eredményez.

Alberta Ferreti

Carlos Miele

2013-ban a szabásvonalat illetően megmaradnak az aszimmetrikus vállmegoldások, de mind emellett a lágyan leomló hullámok, fodrok is szerepet kapnak, de nem a megszokott módon. Míg korábban ezek az elemek inkább a szoknyákon jelentek meg, addig jövőre fodrok tekeregnek a ruha nyakrészénél, vagy az ujj teljes hosszában lefutva. Ezzel apellált például Frida Giannini is a Guccinál egyenes vonalú, pink és zöld ruhái megalkotásakor. Mindez érdekessé és egyedivé teszi a koktél és estélyi ruhák vonalát. A képeket megmutatva, akár egy ügyes kezű varrónő is elkészítheti számunkra a csodás darabok valamelyikét.

Gucci

A vizek világán túl a másik inspirációt India adta a tervezők számára. Ez a vonulat Carlos Miele csodás zöld selyem és muszlin ruháin csak érintőlegesen érezhető az anyag laza, leomló vezetésén és a modell derekát övező öv díszítésének jellegén.

Carlos Miele

Addig Marchesa ruháin a hagyományos indiai viseletre emlékeztető szabásvonalak és díszítő motívumok is hangsúlyosan jelen vannak. Az ilyen stílusú ruhákhoz nem kötelező a magas sarok, párosítsuk nyugodtan egy szépen díszített saruval és akár a dekorációt vagy az ételsort is hozzáilleszthetjük ehhez a varázslatos világhoz, s ha így teszünk, az biztos, hogy nagyon trendik és egyediek leszünk.

Marchesa

Ha nem akarunk kéket vagy zöldet választani, és inkább a menyecskeruhák megszokott színvilágában gondolkodunk, találhatunk ötletadó piros darabokat Elie Saab mélyen dekoltált vagy Monique Lhuillier váll nélküli ruhái között.

Elie Saab

Monique Lhuillier

Színben elmehetünk a narancsos, korallos árnyalatoktól egészen a mályvás vagy a mély barnás bordóig. Figyelve arra, hogy a választott árnyalat köszönjön vissza a vőlegény, azaz az „ifjú férj” éjfél után viselt ingén, nyakkendőjén vagy díszzsebkendőjén, természetesen stílusban is hozzáigazítva a menyecske ruhájához.

Marchesa

Monique Lhuillier