A jegygyűrű

A jegyesség gyűrűvel való megpecsételése nem közelmúltbeli találmány. Mát ötezer évvel ezelőtti sírokban találtak jegygyűrűket. A középkortól vált szokássá, hogy a férfi gyűrűt ad a szeretett nőnek, és ezzel együtt eljegyzi.

A jegyesség gyűrűvel való megpecsételése nem közelmúltbeli találmány. Mát ötezer évvel ezelőtti sírokban találtak jegygyűrűket. A középkortól vált szokássá, hogy a férfi gyűrűt ad a szeretett nőnek, és ezzel együtt eljegyzi.szétválaszthatatlan kötelék

Vajon miért pont a gyűrűsujj a gyűrűs ujj? Sok kultúra szerint a negyedik ujj a szerelem jelképe. Az ókori egyiptomiak szerint ebből az ujjból indul egy véna, ami egyenesen a szívhez vezet. Egy másik elmélet szerint az ujjaknak jelentése van: hüvelykujj a szülőket, a mutatóujj a testvéreket és barátokat, a középső ujj minket, a kisujjak, pedig a gyerekeket szimbolizálják. Ha két tenyerünket összezárjuk, és a két középső ujjunkat behajlítjuk, az összes szemben lévő ujjunkat szét tudjuk választani: a szülőktől leválunk, a barátoknak és testvéreknek külön életük van, a gyerekeink kirepülnek. A két gyűrűsujj azonban nem mozdul. Azt gondolták, hogy ez a szétszakíthatatlan kötelék jelenti a szerelmet és hűséget.

Az sem véletlen, hogy a férfi, egy gyűrűvel jegyzi el kedvesét. A gyűrű kör alakú, ami a legtökéletesebb geometriai forma. Az ősi kultúrákban az egység, tökéletesség, örökkévalóság és a visszatérés jelképe. A klasszikus jegygyűrű sárga aranyból készül, de egyre divatosabbak a fehérarany, vörös arany, ezüst, palládium, és titán gyűrűk. Az arany jelképe az értéknek - nehezen fellelhető, és ha rátalálunk, miénk az egész világ. Az ezüst, titán és a palládium az állhatatosságot jelenti, kiállja az élet viharait anélkül, hogy megsérülne. A fehér aranyhoz ezüstöt, a vörös aranyhoz vörösrezet adnak. A párosítás miatt jelképezhetik a pár két tagját, akikből a házasság után egy teljes egész lesz.

Az örökkévalóság jelképe a karikagyűrű

A jegygyűrűk stílusukban hasonlóak. A klasszikus vonal egyszerű, sima felületű, vonzó gyűrűje soha nem megy ki a divatból. Belsejébe nem ritka, hogy neveket vagy üzeneteket gravíroztatnak a párok. A drágábbik típus, a körben gyémántból vagy színes drágakövekből kirakott platina gyűrű. 2013-ban az esküvőket a „vintage” uralja, így a stílus gyűrűk terén is megjelenik. Finom metszeteiben apró kövek lapulnak, így adva ki egy elegáns gyűrűt.

Klasszikus, gravírozott gyűrűk

Vintage stílusú karikagyűrűk

Elképzelhető, hogy nem találunk olyat, ami tetszene, vagy már vannak saját ötleteink – mindkét esetre megoldás a gyűrűkészíttetés. Számolnunk kell azzal, hogy egy gyűrű készítése elég drága, viszont a jutalmunk egy saját ízlés szerint kialakított ékszer.