A jegygyűrű

A jegyesség gyűrűvel való megpecsételése nem közelmúltbeli találmány. Mát ötezer évvel ezelőtti sírokban találtak jegygyűrűket. A középkortól vált szokássá, hogy a férfi gyűrűt ad a szeretett nőnek, és ezzel együtt eljegyzi.

A jegyesség gyűrűvel való megpecsételése nem közelmúltbeli találmány. Mát ötezer évvel ezelőtti sírokban találtak jegygyűrűket. A középkortól vált szokássá, hogy a férfi gyűrűt ad a szeretett nőnek, és ezzel együtt eljegyzi.
 

szétválaszthatatlan kötelék

Vajon miért pont a gyűrűsujj a gyűrűs ujj? Sok kultúra szerint a negyedik ujj a szerelem jelképe. Az ókori egyiptomiak szerint ebből az ujjból indul egy véna, ami egyenesen a szívhez vezet. Egy másik elmélet szerint az ujjaknak jelentése van: hüvelykujj a szülőket, a mutatóujj a testvéreket és barátokat, a középső ujj minket, a kisujjak, pedig a gyerekeket szimbolizálják. Ha két tenyerünket összezárjuk, és a két középső ujjunkat behajlítjuk, az összes szemben lévő ujjunkat szét tudjuk választani: a szülőktől leválunk, a barátoknak és testvéreknek külön életük van, a gyerekeink kirepülnek. A két gyűrűsujj azonban nem mozdul. Azt gondolták, hogy ez a szétszakíthatatlan kötelék jelenti a szerelmet és hűséget.


Az sem véletlen, hogy a férfi, egy gyűrűvel jegyzi el kedvesét. A gyűrű kör alakú, ami a legtökéletesebb geometriai forma. Az ősi kultúrákban az egység, tökéletesség, örökkévalóság és a visszatérés jelképe. A klasszikus jegygyűrű sárga aranyból készül, de egyre divatosabbak a fehérarany, vörös arany, ezüst, palládium, és titán gyűrűk. Az arany jelképe az értéknek - nehezen fellelhető, és ha rátalálunk, miénk az egész világ. Az ezüst, titán és a palládium az állhatatosságot jelenti, kiállja az élet viharait anélkül, hogy megsérülne. A fehér aranyhoz ezüstöt, a vörös aranyhoz vörösrezet adnak. A párosítás miatt jelképezhetik a pár két tagját, akikből a házasság után egy teljes egész lesz.
A jegygyűrűk stílusukban hasonlóak. A klasszikus vonal egyszerű, sima felületű, vonzó gyűrűje soha nem megy ki a divatból. Belsejébe nem ritka, hogy neveket vagy üzeneteket gravíroztatnak a párok. A drágábbik típus, a körben gyémántból vagy színes drágakövekből kirakott platina gyűrű. 2013-ban az esküvőket a „vintage” uralja, így a stílus gyűrűk terén is megjelenik. Finom metszeteiben apró kövek lapulnak, így adva ki egy elegáns gyűrűt.
 


Elképzelhető, hogy nem találunk olyat, ami tetszene, vagy már vannak saját ötleteink – mindkét esetre megoldás a gyűrűkészíttetés. Számolnunk kell azzal, hogy egy gyűrű készítése elég drága, viszont a jutalmunk egy saját ízlés szerint kialakított ékszer.

Képek forrása: Pinterest.com, www.doamore.com, www.today.com, blog.bernierobbins.com