Vintage esküvő, avagy a békebeli stílus

Mindenkinek más gondolat jut az eszébe, ha erről a stílusról kell értekeznie, egy biztos egy elegánsabb kor emlékét idézheti. Ez az irányzat félévszázadot ölel fel, mely jelenthet öltözködést, lakberendezési modellt, de még akár különböző régies kiegészítők design-ját is.

A vintage a húszas évektől a hetvenes évekig élte virágkorát teljes pompájában, napjainkban, pedig az esküvők terén is kései reneszánszát élvezi. Nem pusztán könnyed viselet, mivel a klasszikus vonásokat helyezi előtérbe.

Egy jól megszervezett vintage esküvőn úgy érezheti magát az ember, mintha szeme láttára elevenedne meg a harmincas évek világa, vagy épp az ötvenes-hatvanas évek akkor merésznek számító, térd fölé érő viselete idéz fel rock and roll hangulatot. Klasszikus hangulatot adnak tógaszerű darabjai. A széles skála több kort ölel fel, így nincs egységes viselete. Eltekintve a csipkétől, mely a legkülönfélébb formákban jelenik meg az egyes ruhákon.Anyagai a legváltozatosabbak lehetnek a selyemtől a muszlinon át, egészen a lenig. A menyasszonyi öltözetek könnyed, légies, lágyesésű ruhákból állnak, melyek szakítanak a teátrális hatású, nagy abroncsos szoknyákkal. A merevítők sem okoznak kellemetlen pillanatokat az arának, hiszen a kényelmes elegancia a legfőbb jellemzője a stílus darabjainak.

További kímélő különlegességet jelent a lapos talpú cipők választéka. E premissza jegyében az alacsony szárútól (a balerinaszerűen nyitottól) a fűzősökön át egészen a csizmáig csak az ízlés szab határt.

Kiegészítője lehet az egy, vagy több soros gyöngysor (minta lehet Chanel), antik (antikolt) ékszerek, melyekhez hasonlót szüleink, nagyszüleink is viseltek. Lehetőségként kiváló a régi brossok, valamint a tollak viselésére, akár fejdíszként is. A kalapok, csipkefejkendők és fátyol is emelik az összhatást (például Anne Hathaway). Ugyanakkor ez az irányzat egy szép, ám itthon kevésbé ismert hagyománynak is teret enged. E tradíció szerint az ara menyegzőjén egy régi – ilyen lehet egy családi ékszer –, egy új, egy kölcsönkért és egy kék kiegészítőt visel.

A smink ennek szellemében visszafogott, természetes hatású. A színek palettáján a világos pasztell, a púderrózsaszín, a vajsárga, a barack, a barna, a krémes árnyalatok, leginkább meleg tónusok, tarka virágos mintákkal jelennek meg. Előfordulhat még zöld és kék is.

Vintage esküvői hangulat:


Mindez hangsúlyozottan naturális dekorációval nyer otthonos környezetet. A pasztellszínekhez illően a világos virágoktól egészen a mezei vadvirágokig minden kiválóan használható. Antik, vagy régi használati tárgyaink, új életre kelhetnek a dekoráció részeként. Egy régi bőrönd, egy zsíros bödön, vagy egy régi ingaóra emlékekkel tölti meg a díszítést.

A helyszín tekintetében sincs szigorú megkötés, bár előnyösebb természetes környezetet megválasztani. Ennek hiányában szalon, táncház, galéria, művészgaléria, mozi, a kor követelményeinek megfelelően dekorálható helyszín is kiválóan megfelel.

Nem méltatlan tiszteletlenség okán maradt ki eddig a vőlegény, pusztán a választási lehetőség kevesebb az ő esetében. A protokoll szerinti feketétől a világos árnyalatokig minden lehetőség a menyasszony ruhájához igazodva választható.

A kulcsszó a fényképek esetében a szépia. Ez a megsárgult hatás a stílus a húszas-harmincas évek tematikájához igazodik. Ettől eltérő is lehet, attól függ, a vintage melyik korszakát kívánjuk megörökíteni. Egy rock and roll hangulatú esküvőnél értelemszerűen inkább fekete fehér képek emelik az esemény fényét.

Innen máris adja magát a meghívó ötlete a megfelelő fénykép formájában. Lehet az előre, a párról készített fotó, vagy a bolhapiacon beszerzett régi képeslap. Köszönetajándékul is szolgálhat a vendégekről készített hasonló fénykép.

A vintage így önmagában is – a retróhoz hasonlóan – gyűjtőfogalommá lett. Kortalanul alkalmazható, határokat egyedül személyiségünk és fantáziánk szabhat neki. A jazz, a blues, a big band, a rock and roll, zenei tematikáján túlmenően mind kiváló hangulatot kölcsönözhetnek egy, a vintage szellemében megrendezett esküvőnek.