Élőzene varázsa az esküvőn

Talán az egyik legfontosabb, esküvőhöz szorosan kapcsolódó programelemként említhetjük meg a zenét. Egy rendezvény hangulatát és stílusát alapvetően határozza meg az; hogy éppen milyen stílusú zenekart választunk ki az esküvőnkre, akiknek fő feladatuk az, hogy szórakoztassák a násznépet.


Ha a zene nincs rendben, nagy valószínűséggel a lapos hangulat miatt a rendezvényünk kész kudarccá válik. Éppen ezért az első feladatok között ajánlott kiválasztani és rövid időn belül le is foglalni a zenekart vagy az esküvői DJ-ket.

Napjainkban kedvelt megoldás hogy DJ-t válasszanak, aki a mai slágerektől kezdve egészen régi stílusú népzenéig bármit képes lejátszani előzetes repertoár egyeztetés után. További előnnyel szolgál, ha műsorvezetői gyakorlattal is rendelkezik így a ceremónia mester és vőfély szerepét is rábízhatjuk, amennyiben van ilyen jellegű tapasztalata.


Azt kell mondanom, hogy egy zenekar legyen az egy elegáns vonósnégyes vagy komplett filharmonikus zenekar nagyobb élményt nyújt, mintha lemezlovasok zsonglőrködnek a keverőpultjaik előtt. Azonban ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy számára, az ő saját esküvőjén melyik a megfelelőbb. Költséghatékonysági szempontból viszont valóban a gépzene, az esküvői DJ nyer. Ma már szabadtéren is megoldható különböző technikai felszereltséggel az, hogy tökéletesen szóljon a jazz egy fogadáson vagy a komolyzenei stílusú bevonuló az erdő közepén.

Zenekarok tekintetében minél több tagból áll, annál pazarabb hangulatot képesek varázsolni a számtalan hangszer segítségével. Viszont ma már léteznek kisebb létszámú parti zenekarok is, akik bámulatos mire képesek egy többfunkciós szintetizátorral és dobgéppel. Természetesen elengedhetetlen a tiszta hang, amit önmagunk is leellenőrizhetünk a meghallgatások alkalmával, mielőtt leszerződtetnénk bárkit is.


Elegáns filharmonikus zenekar vagy naturális népzene?


Annyit elmondhatok, hogy bármelyiket is választjuk mindenképpen fontos, hogy az esküvő stílusához és helyszínéhez és a vendégösszetétel, a kororszályhoz is igazodjon a zene. Vagyis elegáns étterem és Hotel tekintetében célszerű az elegáns stílusoknál maradni. Ilyen pl. a jazz és a különféle komoly zenék. Persze nem ritka a tengerentúlon sem, hogy a zöld mezőre, ligetre telepszik ki a vonós négyesünk.


Bármelyik megoldás jó lehet, ha mi harmóniában érezzük magunkat tőle. Ajánlatos persze figyelembe venni a násznépünket is ők milyen zenére mulatnának, de a legfontosabb az, hogy mi mit szeretnénk, mert ez a nap jó esetben csak egyszer jön el az életünkben.

A Menyegzőlap által ajánlott zenekar:
Idén még mindig virágkorát élő vintage stílus hódításának köszönhetően azt mondhatjuk, hogy a naturális zenei megoldások is elég szépen teret kaptak. Egy szál gitáros, vagy párban esetleg énekessel, melyben nincsen semmi teátrális csak egy szépen csengő dallam kísérettel a természet lágy ölén.

Kevéssé népszerű itthon, de az Egyesült Királyságban hódítanak a lant és a hárfán játszott zenék is. A zene adhatja meg azt a pluszt, és varázst, ami igazán egyedivé teheti esküvőnket. Ebben főleg az a legszebb gondolat hogy a stílusunkat és kulturális különbözőségeinket is beleszőhetjük. Így kerülhet elő egy hárfa nádsíp-fuvola kombinációjú zenekar egy kelta stílusú esküvőn vagy egy buzuki hangszerelésű egy görögön vagy egy indiai témájún a szitár.

Az államokban, pedig a vidéki farmokon szinte kötelezően meg szokott jelenni a country is. Zenéből kifolyólag, pedig a stílusában igazodó táncokat és különböző animációs programokat is kombinálhatjuk velük. „Mert a zene az kell, mindig mindenhol”.