2013/14 őszi-téli menyasszonyi ruha trendek

A "Dowtown Abbey" divatot teremt

A menyasszonyi ruhákat tervező és értékesítő nagy divatházak már túl vannak reprezentatív bemutatóikon, ahol a szakma és a nagyközönség is megcsodálhatta a 2013 őszére szánt legfrissebb esküvői ruháikat.

A menyasszonyi ruhákat tervező és értékesítő nagy divatházak már túl vannak reprezentatív bemutatóikon, ahol a szakma és a nagyközönség is megcsodálhatta a 2013 őszére szánt legfrissebb esküvői ruháikat. Az új szezon, új trendeket hozott magával, amelyeket olvasóinkkal is megosztunk most induló cikksorozatunk segítségével.

Az új irányvonalak közül kiemelkedik - a számomra, és bizonyára minden finom lelkű hölgy számára is igen kedvelt - „édes romantika” elnevezésű trend, ami azonban nem a báli, királylányos fazont jelenti, hanem a század eleji, V. György korabeli divat inspirálta szabásvonalak 2013-ba való átültetését.

A tervezőket megihlette az 1910-es években igen népszerű viselet, amelynek jellegzetességei közé tartozik a test vonalát lazán követő egyenes szabásvonal, a magasabb, azaz kicsit a megszokottnál feljebb elhelyezkedő derékvonal.

Ez az angolos hatás, egy Amerikában és Angliában (és most már hazánkban is) futó, óriási népszerűségnek örvendő, többszörös Emmy és Golden Globe díjas kosztümös sorozatnak, a „Downton Abbey”-nek köszönhető.

Downton Abbey romantikus hősnői
Downton Abbey romantikus hősnői

A történet első évada (jelenleg már a negyediket forgatják) 1912-ben indul, és az első világháború kitörésével ér véget. Nemcsak a történelem emberekre gyakorolt hatását követhetjük nyomon, de a korabeli divat minden jellegzetessége és szépsége feltárul a szemünk előtt.


Arisztokratikus elegancia

A ruhák mindegyike korhű, eredeti szabásminták alapján készült egyedi műalkotás, amelyek minden egyes szereplőnek külön lettek tervezve. A történet előre haladásával a szabásvonalak és a trendek változását is nyomon követhetjük, ahogyan például a húszas évekre a derékvonal lejjebb kerülésével hangsúlyosabbá válik a csípő, lazábbakká a szabásvonal, rövidebbé a szoknya, és háttérbe szorul a fűző. Minden rész egy-egy divattörténelmi kitekintés is egyben.

Így nem véletlen, hogy az idei őszi-téli kollekciók megalkotásakor a tervezők a filmet használták inspirációs forrásként.

Lady Mary esküvői ruhája

Ezen új trend jegyében alkotó designerek a finom anyagok egész tárházát felvonultatják a kollekciójukban. Vezető elem a csipke, ami már az előző években is fontos szerepet játszott, újra visszaköszön, de a mostani alkalmazása nem a testhezálló, alakot megmutató szexi jelleget erősíti, hanem az igazi ártatlanságot és a romantikát jutatja érvényre.

A csipke mellett fontos szerepet kapnak a leheletkönnyű len, valamint a laza esésű, finoman fényes anyagok, úgymint a sifon és a selyem is. A ruhák indás-virágos mintát formázó hímzésekkel, gyöngyökkel, és apró kövekkel díszítettek.

LAZARO Temperley

A század eleji divat, hatást gyakorolt Elizabeth Fillmore legújabb kollekciójára is, aki további inspirációs forrásként, a természet légies lakóinak, a pillangóknak és a szitakötőknek a könnyedségét és áttetszőségét is megidézte ruhakölteményei megálmodásakor. Vintage szépség és lebegés szőtte át a ruhákat.

Elizabeth Filmore csipkeruha

Elizabeth Filmore selyemruha

Elizabeth Filmore

A Liancarlo divatház tervezője, Carlos Ramirez is felhasználta az 1910-es évek hangulatát csipkeruhái megtervezésekor. Legújabb vonala az elegancia és a finom részletek teljességét ötvözi egymással.

Liancarlo

Claire Pettibone is lelkes rajongója lehet a Downton Abbey-nak, ugyanis áttetsző tüllel és csipkével borított selyem ruháit, akár a sorozat szereplői is viselhetnék itt a XXI. században. Egyszerre bohókásak és bohémak ezek a darabok a hímzett virágoknak és a könnyed szinte „hálóig-szerű” szabásvonalnak köszönhetően.

Claire Pettibone

A fentiek tükrében 2013 őszén mi is bátran álmodozhatunk és merenghetünk a letűnt korok szépségén, ötletet merítve saját romantikus hangulatú esküvőnkhöz.