Eklektikus mester cukrász New Yorkból - Lauri Dittuno

Előző cikkemben a nyugati partról mutattam be egy cukrász birodalmat, a Christoper Garren's Cake-et, mint példát arra, milyen szinten áll külföldön az esküvői tortakészítés. Mennyivel személyesebbé lehet akár egy ilyen műalkotással tenni saját nagy napunkat, mely egy választott stíluson keresztül alakul lépésről lépésre.

Bizony ez a nyugat hatása, ahol mindig képesek új dolgokat felfedezni, új technikákat, megoldásokat, amiket még senki nem próbált ki az előtt, mert a cél a megrendelést tökéletesen teljesíteni és a párnak örömet okozni. Hiszen mi értük vagyunk, legyünk akár szervezők, dekoratőrök és igen, a cukrászok és a szakácsok, a catering szolgáltatók sem kivételek.

Cake Alchemy csapata Lauri Dittunoval

Most egy olyan hölgyről szeretnék bővebben mesélni, aki forradalmasította a cukrászipart.

Lauri Dittuno egy olasz származárú cukrász és tortakészítő mester, jelenleg New Yorkban tevékenykedik. Egy olyan városban, ahol naponta szembekerül a kihívásokkal ebben a munkában. A tradicionális stílustól, az extrémig, moderntől az eklektikusig minden előfordulhat. Hol a gravitációval harcol, hol pontos mértani számításokat végez azért, hogy a legtökéletesebb munkát adja ki a kezéből. De ami a legfontosabb, és amiben ma már egyedülálló hírnevet szerzett magának, hogy úgy zsonglőrködik a forró cukorral, mint az üvegfújók az üveggel. Nem hiába viseli a cukrászata a Cake Alchemy nevet, hiszen folyamatosan kémiai, alkímiai eljárásokkal dolgozik a torta díszeken.

A speciális eljárásoknak köszönhetően cukorból bármit meg tud formázni, legyen az gömb, virág, vagy akár több tucat hattyú. Márványos hatású fondant bevonat és élethű cukor virágok, csokoládékból készített koponyák, és egyéb édes nyalánkság is díszeleghet tortáin.

 

Culinary Institute Of America elvégzése után, ahol megszerezte a cukrász pék végzettséget, marketinget tanult a Richmondi egyetemen, majd újra a továbbképzésre adta fejét, hogy cukrászatot mesterszinten űzze, ezért egy nemzetközi cukrász képzőművész iskolában folytatott kurzusokat, ahol kitanulhatott mindent a képzőművész minőségi cukrászatról, és a tortakészítésről.

Esküvői tortaépítés

Hírneve behálózta már a nagyvilág médiumait is. Rendszeresen olvashatunk róla külföldi esküvői magazinokban, mint például The Knot, Bridal Guide, Grace Ormonde, Elegant Bride, Modern Bride és egyéb New Yorki magazinokban. Az Amazing Wedding Cake-s műsor által hozzánk is eljutott a híre, először a Cake Atelier vezető tortakészítőjeként majd később már Cake Alchemy néven mutatkozott be kisebb csapatával együtt. Az üzlet mellett még cukrász konzultáns is számtalan New York-i étteremnél, akinek az a feladata, hogy segítsen az új desszertek és cukrászkészítmények kitalálásában elegáns rendezvényekre, és összejövetelekre. Továbbá energiát és időt nem sajnálva maga is oktat klasszikus cukrászati alapokat, és cukor-virágkészítést.

Több híresség is rendelt már tőle remekművet melyek egytől egyig egyediek voltak. Katy Perry, Natalie Cole, a Linkin Park, is a klientúráját gazdagítja. Mi tagadás, az extrém torták a gyengéi, így a stílusa önmagában is eklektikus vonásokat mutat. Szeret kísérletezni a tortákkal, hogy minél nagyobb volumenű legyen, minél eredetibb és kreatívabb természetesen úgy, hogy az összhang is meglegyen a párokkal.

Az első találkozás és megbeszélés után kezdődik a tervezés és a lázas kivitelezés időszaka, mely addig tart, ameddig tökéletesnek nem látja az egészet, úgy ahogy elképzelte és megálmodta, nem éri be kevesebbel csak a legjobbal, éppen ezért nem riad vissza attól sem, hogy mozgó elemű, világító tortát is elkészítsen, ha pedig gikszer támad műszaki értelemben a próbák ellenére, azt azonnal megoldja más módon, a helyszínen.

Ezért is tartottam fontosnak hogy egy ilyen innovatív elmét bemutassak, aki nem ismer lehetetlent szakmáján belül. Akit az ismeretlen doppingol jó értelemben, és nem megriaszt. Szeret és mer is kockáztatni, mert a sikerért kell is tenni sokat, ami egyet jelent a kliensek határtalan elégedettségével.

A csapat

Cukrász mester szavaival élve „azáltal hogy cukrász séf leszek, saját elképzeléseimet használom fel arra, hogy sajátos kreativitásom kiteljesedjen. Ellátom klienseimet a legjobb termékkel és újra fogalmazom azt a filozófiát, ami a szaktudást és elégedettséget magába foglalja.”

A mestercukrász műveiből:

Képek forrása: http://www.cakealchemy.com/, Pinterest.com