Esküvő a világ tetején - Mount Everest, Viktória vízesés, Niagara vízesés

A harmadik egyben utolsó részben az extrém helyszínekről lesz szó, legalábbis az említett földrajzi helyek ennek a stílusnak adnak majd kitűnő hátteret. A világ tetején kimondani az igent megismételhetetlen egyszersmind felemelő érzés. Még akkor is, ha a körülmények nem éppen a teljes kényelemről tanúskodnak. Nincs földig érő fehér uszályos ruha, sem bódító illatú csokor, az elegáns magas sarkú lábbelikről nem is beszélve.

A hideg viszont garantált, ideális esetben talán napsütésben és nem hóviharban vacogva esküdhetnek a párok a világ legmagasabb pontján mintegy 10 perc alatt, 8500méter magasan a Mount Everesten Nepálban. Ritka, ha egy pár ezt megkockáztatja, de az érzés hogy Ti ketten vagytok, talán legközelebb a mennyországhoz, feledteti a zord klímát.

Nepál Mount Everest

Tudomásunk szerint, akik először szembeszálltak a hideg körülményekkel egy nepáli hegymászó páros Moni Mule Pati (24) és Pem Dorjee Sherpa (23) volt 2005-ben. Tradicionális nepáli szertartás zajlott le Május 30.-án barátok és hegymászó társak körében, más hegymászókat kimondottan sokkolt az esemény.

Társadalmi szempontból sem volt minden napi ez a rituálé, mert a két család gyermekei külön kasztból származtak, de a szülők mégis belegyeztek a frigybe és meglepetés szerűen részt is vettek helyben a szertartáson. A vőlegény e képen nyilatkozott a nem mindennapi, helyzetről. „Ha az emberek kölcsönösen szeretik egymást, össze kell házasodniuk. Ezért ezzel az üzenettel azt szeretnék tudatni minden nepáli emberrel, hogy minden ember egyforma és nem számít, milyen kaszthoz tartozik” E formabontó esemény hatására megnövekedett az érdeklődés is az ilyen extrém helyszín iránt. Ráadásul az azonos neműek körében is gyakori hogy itt házasodjanak, komplett esküvő turizmus alakult ki az évek multával.

Jogi értelemben a következő dokumentumok szükségesek a házasság kötéshez:

  • özvegyek esetében az elhunyt házastárs halotti anyakönyvi kivonata és a korábbi házassági anyakönyvi kivonat
  • a hazautazást követő+6 hónapig érvényes útlevél
  • fénymásolata az útlevélnek
  • fénymásolata az érvényes vízumnak
  • Apostil, eskü alatt tett nyilatkozat arról, hogy a házasságnak nincs törvényes akadálya (a lakóhely szerinti anyakönyvi hivatal állíthatja ki)

Továbbá a jegyespárnak az esküvő előtt 21 nappal már az országban kell lennie, pontosan Kathmandu körzetében kell tartózkodnia. Korosztályi megkötés van 20 év ennél fiatalabbak, nem házasodhatnak. Bejelentést követően bocsátják ki a házassági anyakönyvi kivonatot melyhez szükséges az útlevél is.

21 nap után, ha nincs a házasságnak törvényes akadálya 3 hónap áll a pár rendelkezésére, hogy megtörténjen az esküvő Nepálban. A kérvényt a nagykövetségre is be kell adni a fenti dokumentumokkal egyetemben, ahol kiállítják 15 nap elteltével házassági anyakönyvi kivonatot angol és nepáli nyelven. Valamint nyilvántartásba veszik az esküvőt. Ennek persze díja is van: 8450 rúpia.

Ezen információk tudatában, bármilyen vallási ceremónia létrejöhet, de ahhoz hogy törvényes is legyen a frigy a kezdeti lépéseket is be kell tartani. Más extrém környezetet is választottak már esküvő helyszínéül pl 2009 ben ahol egy pár William Browning and Alexis Fredrick az északi sarkon fogadott örökhűséget egymásnak egy expedíció keretében.

Zambia - Viktória vízesés

Másik két helyszín már inkább köthető vízhez, mint a havas csúcsokhoz. De joggal érezhetjük magunkat ott is fellegek között. A világörökség egyike Zambia bámulatos szépségű gyöngyszeme a Viktória vízesés. Mi sem természetesebb, hogy egy ilyen monumentális természeti csoda is szolgálhat egy menyegző helyszínének. Hiszen itt is a csúcsra tőrhetünk. Komplett esküvői szolgáltatás áll a párok rendelkezésére, ahol részletekbe menően segítenek mindennek a megszervezésében.

Először is Livingstone városában nyilvántartásba veszik a házasulandókat, az esküvő szervezői szolgáltató irodájában, ezt követően a helyi lelkipásztor megáldja a párt. A polgári esküvőt illetően Zambiában is köthetőek törvényes esküvők melyek a világon bárhol érvényesek. Az anyakönyvi hivatalban a megfelelő dokumentumok leadása után.

Kötelező mindkét féltől a születési anyakönyvi kivonat ezen kívül még az útlevél szükséges hozzá Nincs időbeli korlátozás. Nagy előny továbbá hogy a hivatalos szervekkel is a szervező tárgyal, így könnyedén túljuthatnak a formaságokon.

A virágokat, menüt, süteményeket, vendégajándékokat, a kórust vagy dj-t is megszervezi a párok számára, hogy tökéletesen elégedettek legyenek. Kisebb nagyobb vendégszámú esküvők teljesen biztonságosan köthetők szabad ég alatt a vízesés közelében. Mely egyike a világ hét csodájának is.

 

Amerikai Egyesült Államok - Niagara vízesés

Utolsó szemet gyönyörködtető helyszínünk az Amerikai Egyesült Államok és Kanada határán fekszik, több millióan látogatnak el évente a Niagara vízeséshez is, vagy nászút céljából, de gyakoriak a helyben kötött esküvők is. A vízesés környékén több mint 50 Hotel található, ahol a szertartást követően kényelembe helyezhetik magukat a párok és a násznép is. Professzionális komplett szolgáltatások gondoskodnak mindenről, ami a nagy napot felejthetetlenné teheti melyet különböző csomagban, ajánlanak a házasulandóknak.

Két helyszín különösen nagy népszerűségnek örvend itt, a Fallsview Hotel, mely egyenesen lenéz felülről a vízesésre. Elegáns klasszikus esküvő színhelyéül szolgál, szabadtéri esküvőnek kitűnő helyszín lehetnek a környező botanikus kertek. Niagara Falls Botanical Gardens and School of Horticulture csupán 9 km messze van az északi vízeséstől

Egyházi szertartás megtartására kitűnően alkalmas lehet a White Wedding Chapel, mely kiköpött mása szinte a Las Vegasban található kis fehér kápolnának. Divatos és elegáns még akkor is ha nem éppen modern helyszín.

Mindazonáltal akár milyen esküvőt is szeretnénk itt, ahhoz hogy törvényes is legyen házasságkötési engedélyt, kell beszerezni a hivatalos szervektől Ontarioban. Ennek díjja 100 kanadai dollár készpénzben.

Mindkét félnek ki kell töltenie egy formulát, mellyel megkapják az engedélyt a házasságkötésre, kérik még a születési anyakönyvi kivonatokat vagy az érvényes útlevelet. Elég csupán az egyik félnek beszolgáltatnia az anyakönyvét és az érvényes útlevelét vagy vezetői engedélyét. Az engedéllyel 3 hónapon belül össze lehet házasodni az adott tartományban, esetünkben Ontarioban. Bármilyen vallási ceremónia megtörténhet az engedély megkapása után, viszont számítani kell rá, hogy minden díjköteles a házassági anyakönyvi kivonat kibocsátása és a házasság bejegyzése is.

Mindazonáltal meg kell említenünk, hogy akár hol készülünk összekötni az életünket lehet az keleten nyugaton, az édenben, vagy a világ tetején általános jogi szabályok és kötelezettségeknek kell eleget tenni. Melynek menetéről most fogok részletesebben értekezni.

A dokumentumok, melyek szükségesek a külföldi házasságkötéshez:
1. Érvényes útlevél másolata
2. Kitöltött házassági formanyomtatvány
3. Születési anyakönyvi kivonatok másolata
4. Házasságkötési kérelem, mely tartalmazza a pár jelenlegi címét, a tervezett utazás dátumát, telefonos elérhetőségüket és a tervezett esküvő dátumát
5. Házassági engedély „tanúsítvány” a lakóhely szerinti közigazgatási hivataltól (pl. helyi anyakönyvvezető)
6. Névváltoztatási formanyomtatvány (igény esetén)
+ elváltak esetén válási anyakönyvi kivonat, özvegyek esetén halotti bizonyítvány hiteles fordítása, örökbefogadottaknál az örökbefogadás igazolásának hiteles másolata, névváltoztatás esetén névváltozást igazoló okirat hiteles másolata jelentkezési lap.

Külföldön kötött házasság szervezési teendők listája részletesen

 

Nézz meg még több lehetséges különleges esküvői helyszínt külföldön a linkre kattintva:


Nézd meg a különleges nászút helyszíneket is a linkre kattintva:


Képek forrása: Pinterest.com