Esküvői fotók

Ismételten egy igen fontos témáról fogok bővebben nyilatkozni, mely szerves része minden egyes menyegzőnek. Ez pedig az esküvői fotózás. Ma már voltaképpen nincs új a nap alatt, ezt az is bizonyítja, hogy lassan több ilyen profilú szolgáltató jelenik meg az esküvői piacon, mint amennyi esküvőszervező vállalat - tovább menvén -, mint amennyire valóban szükség volna itthon.

Fél profi és amatőr fotósok is úgy érzik, meg tudnak felelni a szakmai kihívásoknak és kötöttségeknek. Ez még önmagában nem probléma, ha valóban van benne elhivatottság spiritusz és kreativitás, továbbá megfelelő mennyiségű empátia. De ami a legnagyobb baj, hogy módszeresen vezetik egyesek félre a párokat, mert külföldi oldalakról válogatott, csent képek díszelegnek az oldalukon. Tisztelet a kivételeknek, mert azért vannak. Ezt az introt meg kellett osztanom, hogy rátérjek erre az esküvői szolgáltatásra, mint az egyik legfontosabb momentumra egy esküvő szervezésében.

Jegyesfotózás angol módra

Alaposan utána kell járni, valamint kiválasztani a számotokra legmegfelelőbbet és ez nem megy máról holnapra. Találkoznotok kell vele személyesen, egymásra kell hangolódnotok, hogy a fotós lássa, milyen emberek vagytok, és ebből fakadóan a stílusotokat is képes legyen meghatározni. Bizony nem árt, ha próbafotózás is történik egy kiválasztott helyszínnél, hogy a fotós már tudja a nagy napon a beállításokat, mert akkor pörögnek csak az események igazán, nincs idő a dilemmázásra. Mi is segíthetjük a fotósok dolgát külön forgatókönyvvel így biztos, hogy minden fontos momentumról lesz maradandó képi emlékünk.
 


Fontos, hogy megbeszéljétek, milyen típusú fotózást szeretnétek, egész naposat a készülődéssel együtt, vagy csak beállított szabadtéri vagy /és stúdiós fotózást. Ceremónia és lakodalom idejére, vagy netán még jóval az esküvő előtt jegyes fotózást is szeretnétek kérni, ami itthon is egyre inkább kezd divatba jönni. Kreatív fotózás egyaránt készülhet az esküvőt megelőzően, vagy akár a lakodalom után is egy-két nappal, vagy nászút után. Kedvelt megoldás lehet ez a választás, mert akkor már a párok túl vannak a nagy izgalmakon, és igazán el tudnak lazulni.
 


 

Egységes idei trendről nem igazán beszélhetünk, mert fotósa válogatja, hogy éppen mit hoz ki az elkapott pillanatból. A Vintage-nek köszönhetően divatba jöttek a fekte-fehér, szépia és világos-fakó képek. De egyre gyakoribbak a kutyás és más háziállatos esküvői képek jegyes képek, talán ettől lehet az egész oly személyes és egyedi. Természetesen még mindig találkozhatunk az esküvői trash fotózással is, amikor extrém körülmények között kapják lencsevégre a párt pl. tóban, tengerben, mocsaras lápos vidéken – ebből következően – nem éppen makulátlanul. Ennek a stílusnak talán az önfeledt szabadság a mottója. Ugyancsak szót érdemelnek a mozgalmas és a fekete-fehér és színes fotók, melyek a digitális technikának köszönhetően szinte életre keltik a képeket.Egyes szolgáltatók azért itthon is képesek újítani, a szolgáltatásaik kínálatát átfutva ilyen volt számomra, amikor halottam a fotókabinos esküvőkről ennek a különlegessége az, hogy kreatív fotózáshoz nagyon hasonló, de itt a násznép tagjaival együtt fotózkodhatunk jelmezben, vagy akár vicces pózokban, még viccesebb mimikákkal, az egész laza és családias hangulatú, garantáltan képes maradandó emlékeket nyújtani a számunkra.
 


Egy másik, nyugaton már általánosan bevett szokás hogy a vacsorán eldobható fényképezőgépeket osztanak ki a vendégek számára. Ez két okból is előnyös megoldás. Egyrészt nem sértjük meg a rokonság azon tagjait, akik feltétlenül fotózni, kamerázni akarnának az esküvőn, holott a pár ennek nem feltétlenül örülne, másrészt olyan mintha egyszerre még kaptunk volna tíz fotóst ingyen. A parti végén ezeket begyűjtik, és a pár előhívathatja, amikor szeretné, később meg szembesülnek vele, hogy ameddig ők esetleg készültek az első táncra, vagy átöltöztek a menyecskeruhába milyen jól érezték magukat barátaik és rokonaik. Talán ekkor készülnek a legkedvesebb képek még akkor is, ha amatőröknek számítanak. Ezt még akár kombinálni is lehet a vendégkönyv írásával valamint, egy album segítségével, ahol a vendégek a képeik alá írhatnak, ha sikerül a képeket még a lagzi ideje alatt előhivatni.
 


Utolsó gondolatként a fotókönyvekről és a különböző megjelenítési módokról szeretnék pár szót szólni. Már itthon is divat hogy az elkészült képeket egy úgynevezett fotókönyvbe beleszerkeszti a fotós plusz díj ellenében. Ezeknek az ára igen változó, de ami biztos, hogy az anyagköltségből fakadóan 40 000 Ft alatt nincs általában. Ha azonban mégis szeretnénk szerényebb összegért egy saját szerkesztett fotókönyvet, ezt könnyedén megtehetjük, mert léteznek olyan Interneten is elérhető albumszerkesztő programok, amivel mi magunk készíthetjük el az albumot az általunk megítélt legjobban sikerült képekből. Továbbá ha, fokozni akarjuk a hatást, úgy diavetítéses megoldású slide-showt is készíthetünk zenei aláfestéssel.
 


Összefoglalva, a megfelelő profi fotós kiválasztása nem egyszerű feladat és ez az a szolgáltatás, amin nem szabad spórolni. Hiába, csak ők tudják visszaidézni a részleteket jó esetben elsőtől az utolsó momentumig kristálytisztán. Utómunkálatokra is fontos időt szánni javításokra, így például előfordulhat, hogy kész képeket két hónappal az esküvő után láthatunk, de legalább magunk is megbizonyosodhatunk róla, hogy leválogatatott csodálatos képeket kaptunk készhez, melyek örök emlékeket nyújthatnak a számunkra.

Forrás: http://www.elevenphoto.hu/fotokabin/