Esküvői videó és film

A legcsodálatosabb dolog az esküvőkben az számomra, hogy erre a napra, úgy készülünk, hogy reméljük, egyetlen egyszer jön el az életben. Persze rengeteg körülmény áthúzhatja a számításainkat. Ám ezeket tapintattal nem részletezném.

Ahhoz, hogy örök emlékké váljék egy ceremónia, rengeteg megoldás kínálkozik. A jól megválasztott fotós, olyan képekbe zárja az élményt, melyet akár kinagyítva a falra akaszthatunk. Azonban egy operatőrrel nemcsak kiragadott pillanatokat mutathatunk meg, hanem akár a teljes eseményt megőrizhetjük.

Ehhez azonban alaposan fel kell készülni és egyeztetni, az operatőrrel, a dekorosokkal, hogy ne akadályozzák egymás munkáját (állványzat és díszlet ütközése, egy jó esküvőszervező kiválóan meg tudja ezt oldani szintén precíz forgatókönyvekkel)
 

Videográfus munka közben

Emellett ha a házasuló felek saját esküszöveget írnak, akkor az egyedi és megismételhetetlen momentum is dokumentálva újra felidézhető. Az egyes programrészek rögzítése ugyanezt a célt szolgálja, ahogy a távol élő rokonságnak is kiváló ajándék lehet, így – ha közvetetten is –, láthatják a nagy napot. Hozzá kell tennem azt is, hogy mint dokumentáció a későbbi generációknak is megmaradhat. A lányoknak irányadó lehet édesanyjuk, nagymamájuk viselete. Tudományos megközelítéssel, egy a családfa kutatásával foglalkozó unokának gyakorlatilag kincsesbánya lehet.
 


 

Fontos azonban időben és megfelelő operatőrt szerződtetni, akivel lejárópróbákat kell készíteni (tudnia kell, mikor, hol van a pár és a kulcsfontosságú személyek). A fontosabb lépésekről ismételten az esküvőszervező ad hüpomnématikus (címszavas) programot. Ha van a lakodalmon vetítés, azt érdemes megbeszélni és az operatőr bevágja a snittet, így fokozva az életszerűséget.
 


A jó operatőr egyik ismérve, hogy „lát, de nem látszik”. Munkájában gyors, dinamikus, és kizárólag akkor tűnik fel, ha kulcsfontosságú a közelsége (gyűrűpárnáról készült felvétel).
 


 

Ezek a felvételek lehetnek diszkrétek, csak a családnak, általában ezek teljes terjedelműek (3-5 óra), vagy a nyilvánosság elé kerülő anyagok (ez vágott munka 15 perc – 1 óra). Így tehát nagyon fontos tudnunk, hogy nem egy dolgot fizetünk az operatőrnek. Attól ugyanis, hogy valaki a kezében tartja a kamerát, nem lesz mesteri a munka. A vágás, a beállások, a snittek, a témafelépítés, az egyoldalú (nem pejoratív vonatkozásban) kommunikáció, az eszközök, azok biztosítása, szükség esetén pótlása, ezeket minden végzettséget szerzett kameraman fejébe belevernek.
 


 

Azonban a képesség, hogy ott is lehetőséget lássanak, ahol senki előttük, és megtalálják azon pillanatokat, amitől minden videó egyénivé válik, az nem papírtól függ, mégis ez az a miért fizetünk.
 


 

A kész végeredmény számtalan megoldásban létezhet filmszerűtől már 3D-ben is egészen a muzikálisig, hiszen a video anyagot is zenei aláfestéssel kombinálhatjuk csak úgy, mint a fotókat. Igazán egyedi slideshowt készíthet a videós akár a saját dalotokra számotokra. Csak a közös kreativitásotok szabhat határt és a különböző vágási effektusok, technikák.
 


 

Kiváltképpen érdemes tematikus jellegű esküvőnél igénybe venni a videos szolgálatait, hiszen az egyénibbnél is egyénibb alkotásokat, klipeket készítethetünk melyeken mindenki csak ámuldozhat és amellett örök emlékként meg is maradnak.
 

Képek forrása: Pinterest.com