Legtündöklőbb kiegészítő - A gyűrűk

Egy esküvőn a gyűrűk szerepének fontosságát nem kell bemutatni, történetük, szimbolikájuk áthatja a történelmet. Az afrikai elefántcsont gyűrűk, Mükéné és Trója lakóinak aranygyűrűi, Róma kis kulcsot formázó darabjai, sőt Egyiptom a szerelem ujjának tekintette azt a bizonyos negyediket.

Rengeteg információ van a gyűrűkről, melyek gyakran okkult misztériumok övezte legendák megszületésénél bábáskodtak. Gondoljunk csak a Nibelungok gyűrűjére, vagy a későbbiekben ebből merített Tolkien műre. Az ékszerviselés valóban ősi formájáról beszélünk.

Talán épp ezért is lett az együvé tartozás jelképe. Mára a legkülönfélébb kivitelezési módok elképzelhetők. Az egyszerűség kedvéért maradjunk az eljegyzési és házassági gyűrűknél.

Modern időkben már a nemesfém gyűrűk hódítanak, arany, platina és annak kombinációi (fehér-sárga arany vagy platina- arany) mind a karikagyűrűt, mind pedig az eljegyzési gyűrűket illetően. Valamint a gazdaságosabb ezüst. Eljegyzésre inkább választanak köves gyűrűt, melynek vágása, tisztasága, színe, karátja, alakja számtalan lehet. Legelegánsabbak a gyémántköves eljegyzési gyűrűk melynek alakjai igen változatosak; kerek, briliáns, körte, ovális, marquise, (nyújtott alak) smaragd, szív.

Ám manapság az időt állóbb fémek is szóba jöhetnek, nemes acél, titán, stb.

Kivitelezését egyedül a pár az egyénisége és a kulturális, vallási hovatartozása szabja meg. Exempli gratia az ortodox zsidó felekezet tagjai csak karikagyűrűt használnak házasságkötésre. Minták, vésetek gravírozás, ezek mind a lehetőségek. Utóbbit csak azoknak ajánlom, akiknek nem csak közhelyek járnak a fejükben, mert az olyan frázisok, mint az örökké együtt és társai, bár hangzatosak, mára jórészt elveszítették erejüket.

Ékköves megoldások is lehetségesek, bár ezek költségeit alaposan fel kell mérni.

Ügyelni kell arra is, hogy ne váljon a tervezett gyűrű túldíszítetté, mert hatása giccses lesz. Fontos odafigyelni arra is, hogy a pár mennyire visel ékszereket. A nehezebb fizikai munkát végzők esetében figyelni kell, hogy könnyen lejöjjön a gyűrű, mert könnyen baleset érheti viselőjét.

Letisztult formák, elegáns kivitelezés, egyéniségkövető megoldások és biztonság, ezek a házassági gyűrűk legfontosabb szempontjai. Nincs is annál szebb dolog, mint tíz, húsz, ötven évvel később is ugyanazt az ékszert viselni, ami egykor megváltoztatta életünket.

Intarzia mintás és fehér-sárga arany gyűrűk

És itt jelenik meg egy újabb jelenség, az örökül hagyott gyűrűk nálunk is ismert hagyománya. Itt ismét előtérbe kerül az ujj mérete, mivel elég valószínű, hogy nagymamáink ujja eltér a miénktől érdemes a sajátunkra igazíttatni a gyűrűt. Továbbá a gyűrű kövét is meg kell vizsgálni, mert rossz állapotban lévő, elszíneződött köveket célszerűbb kicseréltetni, így biztosítva egy újabb emberöltőt a gyűrűnek.

Mindezeknek megfelelően is elképzelhető kombinált és egyedi megoldás is, fával, üveggel, ásvánnyal, vagy a díszítő elem lehet annyira meghatározó pl. ha ránézünk szinte azonnal rágondolunk másik felünkre, aki hozzánk tartozik.

Kombinált megoldás

Forrás : BALDRIGE, LETITIA: Legendás Esküvők. h.n, Geopen K., 2000.16-19.