Székely magyar esküvő

Az igen részletes magyaros stílusú menyegzők után, következzenek a határainkon túl élő székely magyarok esküvői Erdélyből. Mivel szorosan kapcsolódik a magyaros irányzathoz ezért kifejezetten különbségekre, érdekességekre fogom felhívni a figyelmet, mert azokra bizony számtalan példa mutatkozik Székelyföldön.

Erdélyi páros egy székelykapu tövében

Mindenekelőtt azt kell kihangsúlyozni, hogy a hagyománytisztelet még mindig nagyon erős Erdélyben. A székelyek a mai napig nagyon ragaszkodnak a hagyományaikhoz. Ha az ifjú pár maga is dönti el, hogy egybekelnek, de a vendégek-, az ételek-, a viselet-, és a legapróbb részletek felől is a szülőkkel együtt döntenek csak. Fehér ruhát szigorúan csak a "tiszta" lányok viselhetnek.

Szerencsés, ha a mennyasszony és a vőlegény egy faluból való. Még 80-100 évvel ezelőtt ez máshogy elképzelhetetlen volt.

Az eljegyzés a lányos háznál történik. A nősülni kívánó fiú leendő apósától kéri meg a lánya kezét, biztonságot és boldogságot ígérve. Ha beleegyezik, akkor nagy családi vacsorát is tartanak.

Három héttel az esküvő előtt a falu plébánosa a templomban kihirdeti a házasulandók nevét, hogyha valaki tud valamilyen titkos eseményt, akkor időben tudjon szólni. Ez a bejelentés egyben a meghívó a lakodalomra. Természetesen csak a meghívottak mehetnek el a szertartásra.

Kibéden az esküvő szombatja előtti vasárnap a faluban a “vendéghívók” adják át a meghívókat. A vendéghívók (egy a menyasszony részéről és egy a vőlegény részéről felkért fiatal) népviseletben jelennek meg a meghívottak házánál és verssel kérik fel őket, jelenjenek meg az illető pár templomi esküjén és az azt követő vacsorán, mulatságon. Ha a meghívott nincs otthon, a kapura írják “itt jártak a vendéghívók “, így adják tudtukra hogy hivatalosak az esküvőre.

A székely népviseleti ruhába öltözött fiú rokonok, feldíszített nyárfaággal kopogtatnak be minden egyes meghívotthoz. Az örömszülők nevében invitálják a násznépet, akik cserébe vendégül látják házaikban. Kaláccsal, borral, pálinkával kínálják meg őket. Ezen a napon a jegyespár személyesen hívja meg a két-két koszorús lányt és a tanúkat.

Egy héttel az esküvő előtt kezdődik az igazi készülődés: a rokon- és ismerős asszonyok nekiállnak a sütésnek- főzésnek. A hagyományos laska, azaz a levesbe kerülő tésztafőzés elengedhetetlen étel az erdélyi lakodalmaknál. Nem ritkán a férfiak is kiveszik a részüket a főzésből. Levest és töltött káposztát készítenek. Kenyeret, hús és süteményt sütnek.

A lakodalom hetén az összes keresztszülő (lehet akár 5-10 pár is!) ellátogatnak a jegyesekhez és együtt vacsoráznak. Ekkor átbeszélnek mindent a kezdetektől.

Csütörtök a látványos költöztetés ideje. A menyasszony összes holmiját egy díszes lovas kocsira pakolják és a bakra még a menyasszonyt is felültetik. Éneklő fiatalasszonyok és a gazda kíséretével körbeviszik a falun, majd a fiús házba rendezik be a hozományt.

Az esküvő napja a szombat, ekkor a két háznál külön gyülekeznek a vendégek. Vendégsereg a vőlegény házánál gyülekezik, innen mennek a lányos házhoz a menyasszonykérésre. A lányos háznál viccként és “próbatételként”, mielőtt kihoznák a menyasszonyt először egy kislányt és egy vénasszonyt kínálnak fel és megkérdezik a vőlegényt hogy elfogadja-e. Ha nem fogadja el, harmadjára a menyasszonyt hozzák. Így indul a fiatal pár és a vendégsereg a templomi eskütételre. A templomból a mulatság helyszínére menet, azok, akik nem hivatalosak az esküvőre “elkötik az utat” (vastag kötéllel, szekérrel, autóval, stb.) és a násznagyoknak kérdéseket raknak föl. Ha nem tudnak válaszolni, akkor fizetniük kell. A fizetséget az útelkötők határozzák meg.

Vonulás a templomba

A zenekar vezetésével mind a két násznép elindul a polgári esküvőre. Ezt követi a templomi esküvő, ahova szintén külön érkeznek. A templomi szertartás a legfontosabb momentuma a ceremóniának, mivel a székelyek nagy vallásosak. A plébános gyakran gyerekkoruktól ismeri a jegyeseket. (Gyakori az unitárius esketés, mely csak Erdélyben jellemző)

Ezt követi az esküvői ebéd, ahol az ifjú férj egy szimbolikus csomagot visz az arájának. Ebben a kelengyében hét kendő és egy pár csizma van, tükrözve ezzel a törődést és a gondviselést. A násznép az ünnepi ebéden adja át a nászajándékot, ami általában pénz szokott lenni. Ezeket a koszorúslányok jegyzik le és szedik össze, személyes köszöntők között. A vacsorát végül a fiús és a lányos háznál is külön megtartják. Ha nagyon nagy a násznép, akkor a falu művelődésházában vendégelik meg őket. A vacsorai menü (házilag készített): húsleves, krumpli hússal, sütemény és reggeliben töltött káposzta,

Éjfél előtt pár perccel megszöktetik a menyasszonyt, akit a férjnek kell visszavásárolnia. Kb. 10 liter borért vagy pénzért, jelképezve ezzel, hogy bármit megadna érte. Pontban éjfélkor hozzák a tradicionális töltött káposztát, és ezután megy el a férj és a feleség végleg a fiús házhoz. A násznép pedig addig mulat, ameddig csak bírja.

A székely lakodalmak tehát általában kötöttek, de a család és a rokonok önzetlen segítségének hála igazi örömünneppé válik. Az örömszülők az esküvő másnapján, délután köszönetük jeléül meghívják az ún. "kálátóra" a segítő asszonyokat és férfiakat, szomszédokat. Ezt a késő esti ebédet a friss házasok és a koszorúslányok készítik el és szolgálják fel.

Erdélyi hagyományokhoz tartozik, hogy a gyermek születésétől fogva gyűjtenek a szülők a leendő esküvőre. Egy fiatal lány nemcsak nászajándékot, hanem ágyneműt, edényeket, ruhákat, bútorokat és jószágokat is kap, ha férjhez megy. A fiús szülők pedig a lakásról gondoskodnak. A sok év alatt összegyűjtött hozományból pedig boldogan élhetnek, amíg meg nem halnak.

Némely esemény nem csak a székely esküvők repertoárjának része, vidéken még sokszor ez a menetrend, ha esküvőre kerül a sor két fiatal között. Mindazonáltal hogy valami tényleg erdélyies jellegű legyen nincs aranyszabály, itt is sok helyszín alkalmas lehet, melyek meg tudják őrizni a vidékies hangulatot, Csárdák és tanyák is, a havasokban csodálatos naturalista jellegű esküvői fogadást lehet tartani, egyházi esküvőket meg az egyedülállóan szép fakazettás mennyezetű, templomokban. Valamint fotókat készíthetünk szépséges székely kapuknál is.

A székely magyar növényi ornamentikát bátran beépíthetjük a dekorációnk megtervezésénél, hiszen nagyon is esztétikus, ráadásul hagyományőrzőek is lehetünk vele, egyik tavalyi esküvőm dekorációjának megtervezésénél, én magam is használtam, hiszen a vőlegény erdélyi származású volt. Ezzel a gesztussal kedveskedtünk a vőlegény örömszüleinek.

Legyezőpálma díszítés

Mécses erdélyi díszítéssel

Mintás torta

Meghívó és menükártyák esetében visszanyúlhatunk akár a székely magyar rovásíráshoz is a dekoratív motívumok mellett, melyek a tortán és a jeggyűrűkön is viselhetünk érdekességképpen.

Nincs sok eltérés a menyasszonyi öltözékekben sem, ugyanúgy előfordulnak modern változatok manapság, de az erdélyi népi viselet menyasszonyi ruhának vagy menyecske ruhának is bátran választják a menyasszonyok.

Megható pillanatok egy erdélyi esküvőn

Amire még felhívnám a figyelmet, mert mindenképpen érdekességnek számítanak azok a gyereklakodalmak Csíkdánfalván Csíkkarcfalván, Csíkszentdomokoson és Balánbányán. A szervező – a csíkdánfalvi Pántlika Gyermek-néptáncegyüttesszándéka az volt, hogy két, egymástól viszonylag nagy földrajzi távolságra lévő néprajzi tájegységről származó gyermekek ismerkedjenek meg egymással, egymás viseletével, szokásaival.

Gyereklakodalom Csíkkarcfalván

A lakodalom igazi lakodalom volt, még ha gyermekek is játszották el azt. Az előkészületek már csütörtökön megkezdődtek a faluban. Ekkor tartották a legényes, illetve leányos háznak kiszemelt régi portákon az ágütés szertartását, feldíszítették a kapufélfákat. Közben a pántlikások szülei közül húszan vállalták, hogy elkészítik a 450 fős gyermekseregnek – a násznépnek – a szükséges több mint 2400 töltött káposztát.

Szombaton a legényes háztól a leányos házig vonult a násznép kikérni a leányt. A leányos háznál, a kikérésnél bemutatták az álmenyasszonyt, elbúcsúztatták a menyasszonyt, majd köszöntötték az új párt. A római katolikus templomban szentmise keretében áldotta meg a plébános a rendezvény résztvevőit, hangsúlyozva az esemény fontosságát, a gyermekeknek a hagyományok szellemében való nevelésében betöltött szerepét. A mise után közös fényképet készítettek, majd a násznép újból végigkísérte a falun az ifjú párt a legényes házig, ahol bemutatták a menyasszonyt a vőlegény szüleinek. Végül a polgármesteri hivatal udvarán vendégelték meg a helyiek az apró násznépet, a zenészek pedig széki és székelyföldi talpalávalót húztak. Volt menyasszonyi tánc, csokor- és menyasszony-lopás, minden, ami egy sikeres, emlékezetes lakodalomhoz kell. Sikeres rendezvénynek bizonyult mivel az egész falu részt vett a játékban.

A három cikknek köszönhetően remélem sikerült bemutatnom hagyományőrző magyar esküvőkre jellemző stílusvonásokat, mivel sokszínű voltaképpen minden falura más lehet jellemző, de ha megkísérelném feltárni, jóllehet sosem érnénk a végére. Így remélem ennyiből is sikerül majd ötletet meríteni szép magyar menyegzőkhöz.

Források:
http://eskuvohirek.hu/
http://www.eskuvovilag.hu
http://www.hhrf.org