Kiegészítők - Diadém, tiara, hajpánt, fejfedők, hajtű, hajfésű

Létezik egy mondás, miszerint "a gyémánt a nők legjobb barátja". Bár most nem kifejezetten ezekről a csodás ásványokról lesz szó, vitathatatlan, hogy egy nő szépségét csak kiemelheti egy vagy több jól elhelyezett ékszer.

A különböző kristályok csillogása kihangsúlyozza a szem ragyogását, a száj, az arc és a nyak vonalát, a haj természetes fényét és esését, így nem véletlen, hogy a menyasszonyi szett elengedhetetlen kellékeivé váltak. A sorozatunknak ebben az első részében bemutatjuk a haj kiegészítőit, a különböző méretű, formájú, stílusú hajékszereket, ezzel segítve a megfelelő ékszer kiválasztását.

Az ékszerek királynője a fej tetején ülő diadém és tiara. A 18. századig a férfiak, pontosabban az uralkodók és pápák jelképe volt, mivel a csúcsos fejdísz a hatalmat szimbolizálta. Később aztán a nemesi családok nő- illetve lánytagjai viselték, és a mai napig is női kiegészítőnek számít. A menyasszonyok is előszeretettel választják a fejedelmi ékszert esküvőjük napjára, ami királynői külsőt kölcsönöz viselőjüknek. Akár felfogott, akár kibontott hajban csodásan mutat, és fátylunkat is hozzátűzhetjük.A tiara fennséges megjelenést nyújt

A tiarához hasonlóan a haj ékszerei a különböző hajpántok is. Meglepő, de korántsem számít modern kiegészítőnek, hiszen már az ókori Görögországban használták az olimpián a férfiak, hogy hajuk ne lógjon a szemükbe. Ezt átvették a rómaiak, akiknél már kifejezetten ékszernek, a gazdagság jelképének számított. A hajpánt az 1800-as években jött újra divatba a hölgyek körében, amikor már tollakkal, virágokkal és ékszerekkel díszítették - így lett a vintage korszak jellegzetes eleme is. Az 1960-as években a hippie korszak meghatározó szimbóluma és kiegészítője volt mind a nők, mind a férfiak körében: szalagokból, vadvirágokból és sálból készítették. Az 1990-es évektől kezdve változott meg a szerepe, amikor is kifejezetten divatos ékszerré nőtte ki magát, és mind a mai napig az egyik legnépszerűbb kiegészítő. Az ékszer legmegnyerőbb tulajdonsága, hogy több típusban létezik: lehet természetes és lehet elegáns hatású, de ugyanakkor lehet határtalanul extrém is. Ennek köszönhetően bármilyen stílusú menyasszonyhoz és esküvőhöz kiválóan passzol.
Hajpántból bőven van választék


 

A vintage esküvők és menyasszonyi szettek mondhatni „emblémája” a csipkés anyagból készült fejfedő, amit virágokkal, tollakkal is lehet díszíteni. Szintén lehetőség van arra, hogy a menyasszony egy apró, elegáns kalapot viseljen esküvőjén. Mindkettő helyettesítheti vagy magába olvaszthatja a fátyol szerepét, így kevésbé hagyományos összhatást adva az ara külsejének. Roppant elegáns viselet, bár akadnak köztük bohókásabb típusúak is.
Kalap és fejfedő a régi eleganciát idézi

Erzsébet királyné, ismertebb nevén Sissi ikonikus képe, amin a híres gyémánt csillagokat viseli a hajában. Talán éppen ezt a vonalat fűzik tovább a menyasszonyok is, akik hajtűket választanak esküvőjükre. A hajtű minden esetre roppant közkedvelt az arák körében, hiszen elegáns, de az elszórtan felhelyezett ékszerekben rejlik egy kis titokzatos könnyedség, fiatalság, üdeség. Különösen a nyári vagy tavaszi esküvők népszerű kiegészítői a piciny, sokszor virág alakú hajtűk a lazán összetűzött frizurában.


Mutatósak a frizurában elhelyezett kicsi hajtűk


A legnagyobb választék talán a menyasszonyi hajfésűk terén mutatkozik. Méretük, stílusuk, formájuk, színük és kialakításuk lehetővé teszik, hogy bármelyik menyasszony megtalálja köztük a kedvére valót. Ráadásul bármilyen frizurához és hajtípushoz kiválóan illik, legyen az feltűzött vagy leomló, göndör vagy egyenes. Hagyományosan a hajfésűt hátul, a kontyon viselik, de egyre gyakrabban kerül a fej elülső részére is.
 

Hajfésű a romantikus menyasszonyok
kedvelt ékszere

A 2013-as év fő irányvonala a természetesség. Szép és kellemes hatású lehet az olyan frizura, amibe belefűzünk gyöngysorokat, vadvirágokat és egyéb kiegészítőket. A kibomlott tincsek között roppant üdén hat egy-egy előbújó gyöngyszem vagy inda. Az sem ritka, hogy a menyasszonyok csak egy-egy virágot tűznek a hajukba, ami szintén könnyed harmóniát visz az összhatásba.
 

A fonott frizura kiegészítői

Választhatunk azonban színes hajkiegészítőket is, amivel kicsit megdobhatjuk öltözékünket a nagy napon. Egy piros, sárga, barna, rózsaszín, kék vagy bármilyen más színű hajékszernél azonban figyelembe kell vennünk hajunk színét is, hogy a kettő ne üsse, inkább kiemelje egymást.
 

Színes hajékszerekkel feldobhatjuk szettünket

Egy jól eltalált hajékszer - legyen az tiara, hajfésű, hajtű, fonat vagy virág - egzotikussá, különlegessé varázsolhatja külsőnket menyegzőnk napján. Ügyelnünk kell azonban arra, hogy összhangban legyen a többi kiegészítőnkkel, ruhánk szabásával és stílusával, sőt, kiemelten fontos, hogy a sminkünk is igazodjon hajékszerünkhöz, különösen, ha egy színesebb darabról van szó.

Végezetül, létezik egy koreai közmondás, miszerint „három véka gyöngy sem ékszer, addig, amíg össze nem fűzöd”. Én úgy gondolom, hogy a mai designerek erre alaposan rácáfoltak!

Képek forrása: Pinterest.com, Strictly Weddings