Kiegészítők - Fülbevaló, nyaklánc, medál, karkötő, ékszeróra

Az ékszerek már az ókorban is fontos szerepet töltöttek be az emberiség életében - mindig is a gazdagság és a hatalom jelképei voltak. Külalakja, megmunkálása kultúránként változó, azonban a mai világban pont ez a tulajdonsága teszi még különlegesebbé, hiszen mondhatni bármilyen stílusú ékszert választhatunk esküvőnkre.

Az ékszerek kiválasztásakor mindenképpen ügyelnünk kell arra is, hogy a menyasszonyi ruhánk stílusához passzoljon, illetve, hogy ne essünk túlzásokba sem – a kevesebb néha több! Ebben a cikkben bemutatjuk a különböző formájú, színű és stílusú fülbevalókat, nyakláncokat és karpereceket, így segítve az ékszerek közti eligazodást az esküvő előtt álló menyasszonyoknak.
 


Csodaszép ékszerek esküvőre

Az első részben már beszéltünk a hajékszerekről, így a föntről lefelé haladás elve szerint most a fülbevalókból nyújtunk egy kis ízelítőt. A fülönfüggők típusa – gombszerű, lógós, kicsi vagy nagy – nagyban a frizuránk típusától, nyakláncunktól és ruhánk dekoltázsától függ. Ha nem szeretnénk nyakláncot, de ugyanakkor feltűzött hajviseletet választunk esküvőnkre, akkor a nagyobb, lógós fülbevalók szépen ki fogják hangsúlyozni a nyakat és a vállat, sőt a karok vonalát is! Ha pánt nélküli a menyasszonyi ruhánk, akkor az egészen nagy vagy extrém függő is szóba jöhet. Gomb alakú fülbevalót akkor érdemes viselni, ha nagyobb, feltűnőbb típusú vagy szorosan a nyak köré fonódó nyakláncot veszünk fel. Egy ízléses karika fülbevaló pedig alakjából kifolyólag szépen ki-kicsillan a leomló tincsek mögül. Színes példányokat is választhatunk, amik egy kis változatosságot, játékosságot csempészhetnek szettünkbe. 2013-ban divatos az arany-rózsaszín színkombináció, a kék szín pedig szépen illeszkedik a „valami régi, valami új, valami kölcsönzött és valami kék” hagyományba!

 

 

A nyak, váll és kulcscsont vonalait szépen kihangsúlyozhatja egy jól megválasztott nyaklánc. 2013-ban a virágos kiegészítők tarolnak, így a nyakékekből sem maradhatnak ki. A szorosan a nyak köré fűzött, szalagra erősített virágból árad a fiatalosság, üdeség és modernség, így nem véletlenül az egyik legkedveltebb kiegészítő. A virág- és növény motívumok előszeretettel jelennek meg még a klasszikus hatású nyakláncokon is. A romantikus menyasszonyok másik elengedhetetlen kelléke a gyöngy nyakék. A hagyományos, egyszerű ám évszázadok óta a legelegánsabb és legnőiesebb ékszer a klasszikus vonal alapköve, ám egy-két ügyes manőverrel kicsit modernizálhatjuk. Az egyszerű és szép megoldások szerelmesei választhatnak egy ízléses medált is az esküvői láncukra. A nyakék kiválasztásánál érdemes figyelembe venni ruhánk hátát is, hiszen ha kivágott és ráadásul még a frizuránk is feltűzött, akkor a nyaklánc kapcsánál a kimaradt, alálógó rész roppant mutatós.
 

Virágos, színes és elegéns nyakláncok esküvőre

A nyakláncok körében léteznek még egészen extrém, nem mindennapi alakúak is, amik nagy méretükből kifolyólag uralják egész megjelenésünket, így a többi kiegészítővel - úgymint fülbevaló, karkötő, fej- és hajékszer - mellette nagyon szolidan kell bánnunk. Kevéssé ismert kiegészítő típus a kézzel varrott csipkenyaklánc, ami akár úgy is hathat, mintha testfestés lenne. Előfordul, hogy gyöngyökkel is kiegészítik. Nyakláncunkat helyettesítheti a ruhánk nyakának ékszerszerű kialakítása is.Extrém nyakékek

Egy másik, bár nem annyira hangsúlyosnak tartott ékszer a karkötő. A csuklón elhelyezkedő kiegészítő kiesik az emberek látóköréből, így nem azonnal tűnik fel, mint a fent említett társai. Ugyanakkor ebből ered a különlegessége is: csak egyszer-egyszer csillan meg, így változatosságot nyújt szettünknek. Kissé megnyújtja kézfejünk formáját, ezzel együtt szépen kihangsúlyozza is azt. Köztük is léteznek a kisebb ezzel együtt visszafogottabb, klasszikusabb, romantikusabb típusok, mint például a gyöngyből, kristályból készült karkötők. Mindemellett választhatunk nagyobbat, extrémebbet is, amelyek önmagukban is kész ötvös remekművek. Helyétől függetlenül fontos, hogy a karkötőnk stílusa illeszkedjen ruhánk és a többi ékszerünk stílusához, a harmónia érdekében. Viselhetünk karkötő helyett egy csinos ékszerórát is, ami nem csak jól mutat, de még azt is megtudhatjuk tőle, hogy pontosan hány órakor mondtuk ki a boldogító igent!
 Karkötők és ékszerórák

A kísérletezős kedvű menyasszonyok összekombinálhatják az általuk választott ékszereket, de sok esetben érdemesebb ékszer szettekben gondolkodni, ami tartalmazza a fülbevalót, nyakláncot és olykor még a karkötőt és hajékszert is. Előnye, hogy nem kell aggódni azon, hogy összeillik-e a nyaklánc és a fülbevaló, de ugyanakkor ez a hátránya is, hiszen nem kizárt, hogy menyasszonyi szettünk így egy kicsit veszít egyediségéből. Érdemes kikérnünk rokonaink, barátaink, sőt akár vőlegényünk véleményét, de fordulhatunk szakemberhez, esküvőszervezőhöz is. Az ő segítségükkel bizonyára meg fogjuk találni a hozzánk illőt.
 Ékszerszett

Képek forrása: Pinterest.com, Strictly Weddings