Trendbiblia 2013 ősz-tél

Az új szezon divattrendjei már itt kopogtatnak az ajtónkon, és ha még most fontolgatjátok, hogy miben jelenjetek meg egy barátnő vagy egy számotokra kedves családtag őszi esküvőjén, akkor még időben vagyok ahhoz, hogy megosszak veletek néhány friss információt arról, mi lesz a divat 2013 őszén és telén.

A paletta természetesen idén is nagyon változatos, de összességében elmondható, hogy a színek tekintetében sok designernél, mint például a Guccinál is az egyik uralkodó a fekete és az ahhoz kapcsolódó kissé sötétebb, borongósabb, vamposabb romantika, sok-sok bőrből megalkotott ruhadarabbal. Frida Giannini áttetsző necc hatású betoldásokkal és tollakkal oldotta a ruhák komorabb hangulatát. Ez az irányvonal inkább a vagányabb lányoknak ajánlható, de ha szelídíteni akarunk rajta, válasszunk olyan alkalmi ruhát, amelyik nem egészében bőrből, hanem csak bőr passzékkal, betoldásokkal készült, ahogyan azt a Gianfranco Ferré divatház is tette.

Gucci Guy Laroche G. Ferré

A fekete és sötétkék alkalmi ruhák mindig beválnak, de ügyeljünk arra, hogy ne tűnjünk túl szigorúnak. Ebben segít a lágyabb esésű anyagoknál a szabás játékossága, az aszimmetria alkalmazása. Giorgo Armani ismét bizonyította, hogy még mindig nagyon jól ért az arányokhoz, ugyanis a fekete félvállas alkalmi ruhájánál, a derékrésznél szürke betoldást, míg a vállrészen egy szép virágot helyezett el, megteremtve így az elegancia és a nőiesség megfelelő elegyét.

Giorgo Armani Jil Sander

A bőr mellett közkedvelt még a szőrme (ami lehet természetesen műszőrme is), amiből mindenhová jutott idén ősszel, mint például Louis Vuitton-nál a táskákra és a kabátok hosszan lefutó peremére is. A kabát alatt szinte hálóruhának tűnő selyemből és csipkéből megalkotott alkalmi ruhák bújtak meg, megidézve a régi korokat és a budoárok fülledt hangulatát.

Louis Vuitton

A szőrme ugyanakkor szorosan összekapcsolódott a kifejezetten nőies viseletekkel régen is és most is. A másik nagy inspirációs forrást idén az Alfred Hitchcock filmek hideg szépségei adták, mint például a Madarak fagyos szőkéjét alakító, korábban modellként dolgozó Tippi Hedren, vagy Marlene Dietrich. A ruhák a negyvenes és ötvenes évek világát tükrözik. A negyvenes években a nagy válltöméseknek köszönhetően hangsúlyos vállak, szűk szoknyák, nadrágkösztümök, selyemblúzok, míg az ötvenes években szűk felsők, bővülő szoknyák és karcsú derekak uralták a hölgyek öltözeteit.

Jelenet a "Hitchcock és Tippi Hedren" c filmből

Aquilano. Rimondi

Bottega Venetta

Jimmy Choo pedig a Hitchcock filmek dermesztő hangulatát használta kampányfotói kapcsán, ugyancsak egy ismert színésznővel, Nicole Kidmannel a középpontban.

Színekben persze nemcsak a fekete jelent meg a kifutókon. Fontos szerepet játszott még a barna, a szürke, az ezüst, a lila és annak sötétebb árnyalatai.

See by Chloé Gucci

Guy Laroche Escada

Gucci Nina Ricci

A szabásvonalakat illetően igen sok érdekes hajtással, rétegezéssel találkoztunk például a Nina Ricci-nél. Kiemelkedtek a kontrasztok, úgymint a fekete-fehér, és a különböző textúrájú anyagok párosítása sem volt ritka.

Reem Acra Antonio Berardi

Harmadik stílus irányzatként érdemes még megemlíteni a barokk és bizánci stílus elemeinek modernizált beépítését az idei divatba. Ezzel a vonallal appellált a Dolce & Gabbana tervezőpáros is, és ennek a stílusnak köszönhetjük a feltűnő ékszereket is, amelyek egy egyszerű szabású ruhát is alkalmivá és különlegessé tehetnek.

Dolce&Gabbana Ralph Lauren

Ami pedig az abszolút slágernek számított, az a bokáig érő, hosszú, egyenes vonalvezetésű vékony szövet kabát. Úgyhogy bármilyen elegáns ruhát is választunk, fölé mindenképpen kapjunk fel egy ilyen trendi darabot, mert így a megjelenésük abszolút figyelemfelkeltő lesz.

Antonio Berardi Jil Sander Aquilano. Rimondi