Kínai esküvő

Nemzetiségi esküvőket bemutató sorozatunk folytatásában Kínába érkeztünk, mely azokhoz az országokhoz tartozik, ahol több évszázados hagyományok színesítik a házasság létrejöttét.

Kínai esküvő szerencsejelképe

A házasság, melyet teljes mértékben a szülők döntenek el, egyetlen fő célja az utódnemzés. A családfő a népes család előtt bejelenti, hogy melyik fiát kívánja megházasítani, melyik család hölgytagjával. Ezután jósló szertartások tartanak és ha minden ős válasza pozitív, akkor a régi hagyomány szerint a vőlegény apja vadludat küld a menyasszony házába, amely a házasodási szándék kifejezője. Ez a szokás később már változik és a vadludat lecserélve egy közvetítőt küldenek a lány házába, aki egy "formanyomtatványt" visz, amire fel kerülnek a menyasszony pontos adatai a vőlegényé mellé. Ezután pontos és lényeges számításokat, horoszkópokat készítenek és kiderül érdemes lehet-e a házasság.

Kínai jegyespár

Ha a csillagok is engedélyezik a menyegzőt, akkor a menyasszony szülei megszabják a lány árát, ezt nem pénzben kell kifizetni, hanem étellel, itallal, vallási tárgyakkal, eszközökkel, ékszerekkel, ruhákkal.Nem ritkán adósságba keveredik a család e miatt. Ezekkel felszerelkezve érkezik a vőlegény családja a menyasszonyéhoz és kitűzik az esküvő időpontját, melyet szintén fontos számítások előznek meg. Később ezt a gesztust az ara családja viszonozza.

Megérkezik a vőlegény családja a menyasszony "árával”

Manapság a menyasszony szüleivel elmegy a vőlegény házához és ha tetszik egymásnak a két fiatal, illetve a két család, akkor ott maradnak vacsorára. Ez jelzi, hogy létrejön a frigy.

Érdekes kínai esküvői szokás az úgynevezett "házassági siratódal” éneklése, amely csak Kína egyes részein, a tujiáknál hagyomány. Az esküvő előtt egy hónappal a menyasszony egy órán át sír, majd tíz nap múlva csatlakozik hozzá az édesanyja, újabb tíz nap múlva pedig a nagyszülei, a nővérei és a nagynénjei is. Azért sírnak, mert az esküvő után a menyasszony elszakad egykori családjától, barátaitól, és a férje lesz az új családja.

Kínai menyasszonyok

Az esküvő maga felvonulással kezdődik. Ettől kezdve az ara nem léphet le a földre, mert az balszerencsét hoz. Tűztáncot kell járnia, ezzel űzi el a boldogtalanságot.

Balszerencsét hoz, ha a kínai menyasszony lába földet ér

Az egész házassági ceremóniát jellemzi a piros szín, a ruháktól egészen a meghívóig. Talpig pirosba öltöztetik menyasszonyt, mely a jólét, szeretet, öröm színe és gyaloghintón viszik leendő párja házához. Nyakába varázserejű bronztükröt akasztottak a rossz elűzése céljából. A vőlegényhez érve különböző rituálékat végeznek. Különleges nyilakat lőnek a levegőbe, melyekkel elűzik a gonosz szellemeket. A pár szertartásokat végez az Ég és Föld tiszteletére. A vőlegény is pirosban van, különleges "propeller"-re hasonlító fejdíszt visel.

Kínai esküvői menet

Vörös szalaggal egymáshoz kötött csészéből bort, egyes helyeken pálinkát isznak, húsos derelyét esznek. Levágnak egymás hajából egy-egy tincset, melyet féltve őriznek életük végéig. Egyes hagyományok szerint innen a hálószobába ment az ifjú pár és csak másnap tartották meg az ünneplést.

Kínai esküvői szertartás fontos pillanatai

A szertartásnak nem tulajdonítanak nagy jelentőséget, hasonló a nálunk szokásos templomi fogadalomtételhez, csak itt a pár beszél és lerója tiszteletét Jáde Császár előtt. Ő a legfelsőbb fejedelem, akinek alá van vetve a mindenség: az ég, a föld, a föld alatt világ, valamint az összes istenség és szellem. A szűkebb család van jelen. A menyasszonyra piros fátylat tesznek és ezt a vőlegény veheti le ugyancsak piros pálca segítségével.

Ősi kínai hagyomány szerint lekerül a fátyol a menyasszony fejéről

A díszebéd sokkal fontosabb számukra, mint a ceremónia. Az ifjú pár személyesen teával, más helyeken pálinkával kínáljaelőször a vőlegény családját, majd a sajátját és a vendégeket, megköszönve, hogy részt vettek a számukra nagyon fontos eseményen. Esznek-isznak. énekelnek és naodongfang-ot játszanak, mely során az emberek különböző "problémákat” okoznak a párnak, amit nekik meg kell oldani. Ezzel még vidámabbá és érdekesebbé teszik az ünnepséget. Manapság ceremóniamester vezényli le ezeket.

Kínai esküvői játékok

A dekoráció, a ruhák, a kellékek mind piros színűek .A menü 5-10 fogásból áll, melyek mind a termékenységet szimbolizálják. Két részből áll az esemény, az elsőt az ara, mely nagyobb esemény, a másodikat a fiú szülei állják. Ezek főként játékokat, köszöntőket, hálaadásokat tartalmaznak, mind a szülők, mind a család felé. Az ara legalább háromszor átöltözik közben.

Kínai esküvői fogadás pillanatai

A fogadás fontos része a tortaszelő ceremónia. A torta óriási, több emeletes, melyek mint a létrát szimbolizálják, amin a pár felkapaszkodik a boldogságba. ezért is vágják alulról felfelé.

Kínai esküvői torta

A menyasszony ezek után jogilag is a férj családjához tartozik. Ha nem tud fiúgyermeket szülni, akkor a férjnek joga van újabb asszonyt hozni a házba, akit hasonló ceremónia közepette vesz el feleségül. Az új asszony nemcsak a férj családja, de a "régi" feleség hatalmába is kerül, az első feleség helyét sohasem foglalhatja el, még akkor sem, ha fiúgyermeket szült. Ezek tudatában meg lehet érteni a fentebb említett siratódal éneklést.

Hagyományos kínai menyasszonyi ruha modern formára alakítva

Természetesen ez manapság már nagyrészt csak hagyomány, de a főbb vonalak ma is élnek, átvetítve a nyugatról átvett esküvői mintákra.

Mai kínai házaspár hagyományos szertartás közben