Kanadai esküvő

A világ esküvőit bemutatni próbáló sorozatunk egy észak-amerikai országhoz érkezett, melynek jelképe a juharlevél. Ez nem lehet más, mint Kanada.

Kanada esküvői hagyományairól már az őslakosok idejétől van tudomásunk. Az inuitok(eszkimók) idején a szokások nem igazán a szereteten alapultak. Gyakran közvetlenül a gyerekek születése után egyezséget kötött a két család, hogy amint felnőnek, akkor összeadják őket. A gyerekek együtt nevelkedtek, játszottak, majd amikor megtudták, hogy később össze kell házasodniuk, attól fogva kölcsönös tisztelettel tartoztak egymásnak és visszafogottnak kellett mutatkozniuk a másik jelenlétében. Amikor a két család úgy érezte, hogy eljött a megfelelő idő, akkor a fiú családja ajándékokkal felszerelkezve felkereste a lány családját és a két apa megbeszélte a részleteket, melyek inkább a vőlegényt érintették, mert neki két-három évig a menyasszony családjának kellett dolgoznia ingyen. Általában az apósjelölt döntötte el, hogy maradhat-e a vőlegény vagy sem. Így egy-egy fiú többször is volt vőlegény mielőtt férj lehetett.

Eszkimó család

Ha a fiút megfelelőnek találta a lány családja, akkor további tárgyalások után a menyasszony pakolta föl az ajándékokat és vonultak át a vőlegényhez. A lányos apák bőröket, élelmet, szerszámokat vittek a vőlegény családjának kunyhója elé és egy szertartás keretei között körbe kellett járnia a menyasszonynak a kunyhót, majd végig kellett sétálnia az ajándékokon is, ezzel jelezve, hogy már ő is ehhez a családhoz tartozik.

Kanada őslakosainak, az inuitoknak esküvői képei

Ez mára már csak hagyomány, mert a kanadai párok is, mint általában minden ma házasodni készülődő pár, maga választja ki, hogy kivel szeretné összekötni életét. A mai kanadai esküvők nagyon hasonlóak a mindenhol ismert amerikai mintákhoz. Kevés későbbi hagyomány maradt fenn.

A kanadai emberek, mint tudjuk nagyon barátságosak és vendégszeretőek. Nincs ez másképp az esküvőik világában sem. Kultúrájukban felismerhetünk számos angol és francia hatást is, illetve területileg is eltérőek a szokások.

Kanadai menyasszonyt édesapja kíséri az oltárhoz

Kanadában is ismeretes a „valami új, valami régi, valami kék és valami kölcsön” hagyománya. Itt is megjelentek például a legény és leánybúcsúk, a menyasszonyt édesapja kíséri oltárhoz, számos koszorús lány szerepel a ceremóniákon és a többi ismert amerikai szokás is mind-mind jelen van a mai kanadai esküvőkön.

A szertartást mindenki saját vallási besorolása szerinti templomban vagy hivatalban, szabadtéren rendezi, mint az hazánkban is bevált szokás. Kanada természeti adottságai fantasztikusak. Akár egy gyönyörű hegy tetején, lábánál, tónál, mezőn szeretnénk házasodni, esetleg a Niagara vízesésnél, erre számos gyönyörű és változatos helyszíneket találhatunk.

Érdekes és egyben romantikus esküvői helyszín Kanadában

Változatos kanadai esküvői helyszínek

A hagyományos kanadai esküvők azonban egyházi szertartás alatt zajlanak. A szertartás végén elhangzik a klasszikus kérdés, hogy tud-e valaki olyan okot, ami miatt nem köttethet meg a házasság. Ha nem, akkor következhet a gyűrűhúzás, majd a klasszikus csók. Amikor a pár kilép a templomból rizst, búzát szórnak rájuk, melyek a termékenység szimbólumai. Természetesen ma már megengedett a konfetti is, hiszen kevésbé fájdalmas az esése. Az ifjú pár hangos dudálás és kiabálás közepette jár végig a városon, egyfajta felvonulás jelleggel.

Esküvői szertartás Kanadában

Friss kanadai házasok

Egy jellegzetes kanadai esküvői hagyomány, hogy a násznép két sort alkotva fizet a menyasszony és a vőlegény táncáért, mely enyhíti a nászút költségeit vagy az új élet elindulásában segít. A másik variációja, amikor a menyasszony körbe táncolja a parkettet a vendégekkel, közben ők pénzt tesznek a cipőjébe. A cipőt helyettesítheti egy fehér zsinóros táska, ez azonban egész éjjel körbe jár és egyre csak csörög és dagad.

Hagyományos tánc egy kanadai esküvőn

Vannak vidékek ahol „zokni táncot” járnak, a pár még nem házas testvérei és így gyűjtik a párnak a zoknira tapadt összegeket. Máshol annak adják a pénzt, aki a legviccesebben táncolt a zokniban, természetesen a végén a friss házasok kapják meg. Sok helyen használt pénzt illik adni.

"Zokni tánc" egy kanadai esküvőn

Vannak vidékek, ahol a meghívót megkapva a vendégek pénzt küldenek előre, hogy segítsék az esemény megrendezését. Ez olyan, mintha belépő jegyet vennének az eseményre, de náluk ez természetes és megszokott dolog, amit szívből és szívesen tesznek, megkönnyítve ezzel az újonnan házasulandók dolgát.

Kanadai esküvők "pénzgyűjtői"

A kanadaiak jellemzően pénzt kérnek nászajándékba, melyet előre be is jelentenek.
A szertartás után a fogadáson gyakran hangzanak el beszédek, köszöntők. Általában a násznagy, tanú, pár testvére mond vicces vagy kínos történeteket az ifjú házasokról. Hagyományosan megtartják a „trousseau tea”-t vagyis szó szerinti fordításban a kelengye teadélutánt, vagy vacsorát, ahogy nálunk mondják nagyanyáink a „stafírung” bemutatását. Ezt a menyasszony anyja rendezi és azok vannak jelen, akik nincsenek fent az esküvőre meghívottak listáján. Megcsodálhatják a menyasszony kelengyéit és ajándékait, illetve elmondhatják jókívánságaikat. Ezzel nem sértődnek meg azok sem akik nem lettek meginvitálva magára az esküvőre.

Kanadai "Trousseau tea" képei

Előfordulnak ún. „last minute” esküvők, melyek mindenféle előszervezés és vendégsereg nélkül, hirtelen ötletből köttetnek, két tanú és egy arra felhatalmazott személy jelenlétében.

Kanadai esküvők képei

Természetesen mára már nincs semmiféle kötöttség ezeket a hagyományokat illetően. Kanadában is lehetőség van tetszőleges helyszínen, tetszőleges szertartás formájában megszervezni esküvőnket, az a lényege, hogy felejthetetlen és egy életre szóló legyen számunkra.

Mai, modern esküvők képei Kanadában