Ausztrál esküvő

Nemzetiségi esküvőket bemutató sorozatunk Ausztráliába érkezett, mely egy multikulturális ország, ahol keverednek és összesimulnak a különböző hagyományok, tradíciók. Különösen fellelhetőek az angol, skót és az ír vonalak.

Már az ausztrál bennszülöttek korában is ismeretes volt a házasság fogalma. A fiú kiszemelte "feleségnek valóját" és beállt annak családjába dolgozni. Ahhoz hogy összeházasodjanak úgynevezett „szponzort” kellett választaniuk, szám szerint négyet. Ők idősebbek és a pár számára tiszteletbeli személyek voltak, akik az esküvőn megfogadták, hogy útmutatást adtak a pár egész életére,illetve elkészítették a menyasszony ruháját. Az esküvő reggelén az ara megfürdött valamilyen vízben, ez lehetett tó, tenger, majd a hivatalos ceremónia végén pipára gyújtottak. Meghívás szájról szájra terjedt, volt lakoma, ajándék.

A boldogíto igen után egykor és ma

A mai esküvők már modernebben zajlanak. Igazán hagyományokról nem nagyon van ismeretünk, szinte teljesen megegyezik a forgatókönyvük a nyugatiakkal. Az ausztrál emberek nem tulajdonítanak nagy jelentőséget az esküvőknek, egy szinten kezelik egy születésnappal vagy keresztelővel.

Az esküvőről való döntéshozatalt először a menyasszony családjában jelentik be, majd ezt követően a vőlegényében. A családtagok, barátok tájékoztatása nem ritkán történik valamilyen újságban.

Esküvő közlés egy mintája, ausztrál újságban való megjelenésre

A hagyományos eljegyzési gyűrű gyémánt, mert az Ausztrálok szerint a szeretet lángjaiból jött létre.

Tradicionális ausztrál eljegyzési gyűrű

Ausztrália bővelkedik szebbnél szebb természeti adottságokkal, így a helyszínek kiválasztására rengeteg lehetőség adott. Ennek ellenére nem túl formálisak az esküvők és gyakran választanak egyszerű helyet. Ilyen például park, strand, kert. A meghívottakat tekintve, jellemzően, csak a jegyes pár családtagjai vesznek részt a nagy napon, amikor is félre tettek minden haragot, ami esetleg volt köztük, hogy együtt ünnepelhessenek és részt vegyenek a pár örömteli életének kezdetén.

Esküvői helyszínek Ausztráliában

A nyugati esküvők mintájára Ausztráliában is megrendezik az eljegyzési vacsorát, melyre azokat is meghívhatják, akiket az esküvőre nem szándékoznak. Rendeznek leánybúcsút, legénybúcsút, de ezek informális jellegűek.

Ausztrál esküvői partyk

A fehér menyasszonyi ruha tradíció, de ma már befolyásolja a vallás és a társadalmi elhelyezkedés is.

Mai modern ausztrál menyasszony

Az egyik legrégibb és talán legszebb esküvői hagyomány Ausztráliában az, hogy Bibliát kap az ifjú pár nászajándékba. Ebben általában van egy rész, amelyre jegyzik a születések és halálozások dátumait a családban. Nemzedékről nemzedékre öröklődött.

Hagyományos ausztrál esküvői ajándék, a Biblia

A nyugati világban is ismeretes hagyományok tehát ebben az országban is jelen vannak. Ilyenek például a gyűrűhúzás, az esküvői torta vagy a ceremóniát követő fogadás. Az ausztrál jegygyűrű is karika, jelezve a végtelenséget és a soha véget nem érő szerelmet. A fogadáson széles körű zenei repertoár jellemző, a hagyományos angol, amerikai zenétől egészen a duda szóig.

Ausztrál esküvői ceremóniák

Tisztelik és betartják a „valami régi, valami új, valami kék és valami kölcsön” szokásokat, sőt az ausztrál menyasszonyok is eldobják csokraikat és harisnyakötőiket.

Ausztrál menyasszonyok

Dekorációban megjelenek a tradicionális ausztrál virágok, úgy, mint az eukaliptusz félék, kefevirágok akáciák és orchidea félék. Kedvelik a természet közeli és a rusztikus stílusokat is.

Ausztrál esküvői dekorációk

Az esküvői torta hagyományosan az ausztrál „Lamington” torta. Ez egy négyzet alakú piskóta, csokoládéval bevonva és kókusszal a tetején. Előfordul valamilyen pudingos vagy gyümölcsös töltelékkel is. Az étkezés megadott sorrendben történik, először a pap, aztán a menyasszony, vőlegény és utánuk a vendégek.

Hagyományos ausztrál esküvői torta- Lamington cake

Az esküvő után nászútra indulnak és elkezdődik közös életük. Ausztráliában tehát zömmel nyugati típusú esküvőket tartanak, de a multikulturális jellege miatt számos, különböző nemzeti és vallási, például zsidó, indiai, hindu, stb. típusú ceremóniával is találkozhatunk, melyek igazán színesek és érdekesek lehetnek.

Különböző kultúrák találkozása ausztrál esküvőkön