Óceánia esküvője

Sorozatunk következő állomása a Csendes-óceán szigetvilága, Óceánia. Számos sziget alkotja, de ezekből csak a számunkra is ismert és érdekes szigeteket emeljük ki. Ezek a Fidzsi.szigetek, Új-zéland, Tahiti, Húsvét szigetek és Hawaii.

Új-zéland

Új-zélandon az esküvő hasonlatos a nálunk ismert eseménnyel. A hagyományos esküvő templomban zajlik. A menyasszony fehér ruhát visel, a vőlegény sötét öltönyt és nyakkendőt. Részt vesznek koszorúslányok, tanúk az eseményen. Tiszteletben tartják azt a hagyományt, hogy a menyasszonyt ünnepi ruhájában nem láthatja a vőlegénye a nagy nap előtt.

Új-zélandi házaspár

Esküvők Új-zélandon

Az ősi kultúra, a maori még mindig jelen van néhány esküvőn. E szerint a szertartáson van egy rész, amikor a pár részt vesz úgynevezett Powhirin, mely egy beszédes, táncos, barátságos ünneplés, és egy harcos kihíváson, persze csak átvitt értelemben. Az esküvő meg lesz áldva egy törzsvezető által és maori nyelven is. Kockás ruhát visel a pár, melyre szőrmét tesznek. A tradicionális jegygyűrű faragott csontból, vagy Greenstone-ból készül, ami egy új-zélandi ásvány. Természetesen ez manapság már lazult, de meglepően sok pár választja a nemesfémből készült ékszere mellé ezt a fajtát is. A pár nyaka köré egy „hurkot” kötnek, ez jelzi a végtelen szerelmet.

Maori esküvők Új-zélandon

Szinte minden óceániai esküvőre jellemző, a természeti adottságokból adódóan, szabadtéren tartják a fogadásokat.

Hawaii

Esküvőre készülődve Hawaii szigetén

Egy Hawaii esküvő mindenki számára álomszerű lehet. Fehér homok, azúr tenger, pálmafák, szerelem. Nincs ez másként az itt élők szerint sem. A párok többsége a tengerparton házasodik, ami érthető. Találkozhatunk még hajón vagy trópusi kertben tartott ceremóniákkal is.

Esküvők Hawaii szigetén

Régen szokás volt, hogy a menyasszonynak 1001 darab papírdarut kellett hajtogatnia az esküvő előtt, hogy ez szerencsét és boldog életet hozzon a párnak. Pandango nevű esküvői táncot járt a pár a ceremónián. Közben a vendégek jókívánságaikat pénzben fejezték ki. A leghíresebb hawaii esküvői dal a Hawaiian Wedding Song, melyet Elvis Presley tett híressé azzal, hogy saját esküvőjén énekelte.

Hawaii esküvők dekorációi

A tradicionális esküvői viselet a holoku volt, mely egy hosszú ruha. Régebben a menyasszony fején virágból font koszorút viselt. A vőlegény hosszú fehér nadrágban és ingben volt, ez ma is előfordul. Nyakukban színes szalagra fűzött virágkoszorú van.

Holoku viselete egykor és ma

Hagyományok közé tartozik a virág, mely jelen van az egész ünnep során és elengedhetetlen kellék.

Fidzsi szigetek

Esküvő a Fidzsi szigeteken

Menyasszony esküvőjére érkezik a Fidzsi szigeteken

A Fidzsi szigetek inkább nászút szempontjából érdekesek. Sokan választják ezt úti célként, ami érthető, hiszen csodálatos hely. Hagyományokat tekintve csak néhányat ismerünk. A vagyont és a társadalmi helyzetet jelképezve bálnafogat kellett a vőlegénynek elvinnie a választott lány apjához. A mai napig fenntartják azt a hagyományt, miszerint a menyasszony kezét édesapjától kell megkérnie, engedélyt kell kapni a házassághoz. Ezután egy pazar lakomát kell küldenie az ara házába.

Esküvők a Fidzsi szigeteken

A z esküvő előtt a menyasszonyra a szépség jelét tetoválták. A tradicionális fidzsi ital a Kava, ami nélkül nem múlhat el esküvő. A fogadáson rengeteg hagyományos zene és tánc van jelen.

Tahiti

Tökéletes esküvői helyszín, Tahitin

A Tahitin tartott esküvők szintén a tengerparton zajlanak. Itt még élnek a régi hagyományok. A menyasszony és a vőlegény is a tradicionális ruhát, a sarongsot viselik az esküvőn. A vőlegény meztelen felső testére különféle mintákat festenek. Ma már kókusz szoknyát is igényelhetünk, ha ez közelebb áll az ízlésünkhöz. Fejükön virágkorona van. A menyasszony kenun érkezik, melyet tahiti férfiak hoznak. Érkezéskor ukelén, dobon és gitáron szerelmes dalokat játszanak. A pap fején tollas fejdíszt visel és piros, sárga, esetleg fekete köpenyt.

Tradicionális esküvő Tahitin

A fogadalmat a pár a tengerre nézve hallgatja illetve mondhatja el. A ceremónia végén a koronát megcserélik és a pap tahiti névvel látja el őket, majd letakarja egy színes paplan szerű anyaggal, ezzel jelezve, hogy ők férj és feleség. A végén hagyományos tahiti táncot járnak és énekelnek, hírdetve, hogy esküvő történt.

Esküvők Tahitin, manapság

Húsvét-szigetek

Mai menyasszony a Húsvét szigeteken

A Húsvét-szigetek még mindig a leginkább elszigetelt sziget a világon. Azok a párok, akik igazán egyedi esküvőt szeretnének, itt megtalálják. A gyönyörű, vulkán alakította strand, a moai szobrok, mind-mind gyönyörű hátteret adnak a nagy eseménynek.

A híres Anakena Beach

A legnépszerűbb esküvői helyszín az Anakena Beach. Mivel egyetlen falu van a szigeten, ne próbáljunk meg esküvőszervezőt felkutatni. Itt nincs harangszó, éljenzés, de van naplemente, meghittség.

Friss házasok a Húsvét szigeteken

Ha itt akarunk házasodni, akkor a tradicionális Rapanui szertartás alatt tehetjük ezt meg. Hagyományos énekesek, táncosok és ízletes lakoma is jár a menyegzőhöz. Trópusi virágok díszítenek mindent, a menyasszony, a vőlegény, a táncosok és énekesek mind Pareus-ban, színes, virágos ruhában vannak és tollal díszítettek.

Hagyományos esküvő a Húsvét szigeteken