Egyiptomi esküvő

Nemzetiségek esküvőit bemutató sorozatunk jelenlegi állomása, a Nílus partján fekvő és a piramisairól híres Egyiptom. Nagyon gazdag kulturális örökségekkel rendelkezik, melyek az esküvőikre is igazak.

Ókori egyiptomi házaspár

Az ókori egyiptomiak ismerték el elsőként a házasságot, mint jogviszonyt. Ekkor még vallási kötelezettségnek tartották, amit megerősített az ő szent iratuk is, a Korán. Az egyiptomi emberek 90%-a muzulmán vallású. Muszlim ember esküvő előtt nem létesíthet testi kapcsolatot, ebbe beletartozik a csók is. A lányokat megszületésük pillanatától a férjhez menésre nevelik, tilos a szexuális felvilágosítás. Mire a lányok férjhez mennek, a szexualitást bűnnek tartják. Férjhez menetelt követően viszont gyermeket kell nemzeni.

Egyiptomi nők

A régi egyiptomi esküvők szinte mindegyike elrendezett házasság volt. A kiszemelt lányt megvizsgálták több szempontból, testi szépségét, viselkedését, tisztaságát, magatartását, tanulmányait. A „vizsgálat”a szülőkre is kiterjedt. Ha megfelelőnek találták, abban az estben a vőlegény és a családja felkereste a menyasszony családját. Itt megállapodtak a házasságról, a leendő férj kifizette a hozományt, ez a Mahr,amit átadott az arának, a neki járó ajándékokkal együtt, mely arany vagy drágakő volt- A pénzből bútorokat és ékszereket vásároltak, ez Shabka. A menyasszony rózsaszín vagy kék ruhát viselt. Kedvelték az ékszereket, a nyak és fejpántokat, valamint a parókákat is.

Az egyiptomi menyasszony megkapja ajándékait leendő férjétől

Az esküvő előtt a nők és a férfiak külön ünnepeltek. Ez a mai értelemben vett leány és legénybúcsú volt. Táncoltak, énekeltek. A nők henna rajzolatokat készítettek a menyasszony lábára és kezére.

Lánybúcsú Egyiptomban

Hagyományos egyiptomi henna festés menyasszonyokon

A nagy napot házassági szerződés írásával kezdik, ez elengedhetetlen rész az egyiptomi törvények szerint. Az esküvői ceremónia hagyományai ma is élnek. Maga a ceremónia mecsetben vagy templomban zajlik. A pár viselete hagyományos vászonruha, mely arannyal és ezüsttel van díszítve. Ma már viselhetnek a nők menyasszonyi ruhát. Mielőtt a ceremónia kezdődik, van egy zenés rész, a Zaffah, mely során egyiptomi zenére has táncolnak, dobolnak, kürtölnek, lángoló karddal játszanak előadóművészek, amíg ahhoz a helyszínhez érnek, ahol örök hűséget fogadnak majd egymásnak.

Hagyományos egyiptomi esküvők része, a Zaffah

A pár Kosha-ra ül, mely dekoratív szék egy emelvényen, ez egyfajta trón. Hagyományosan rózsavizet isznak, ez a Sharpat. A ceremónia végén zöld búzát szórnak a párra, mely a termékenységet segíti elő.

Egyiptomi házaspár hagyományos ülőhelye, a Kosha

A felszolgált ételt a menyasszony családja teszi az asztalra, mely tükrözi a család vagyonát. Alkohol fogyasztását tiltja a muszlim vallás. A mai házasságok egy része is elrendezett. A fiú meg sem kérheti a lány kezét, amíg nincs saját lakása. Megegyeznek ki mit visz a házasságba, előírják a leendő feleségnek járó ajándékokat, melyek általában ékszerek. Amikor ezeket beszerezték, felkerül a lány ujjára a gyűrű, ettől kezdve eljárhatnak együtt is a párok. Még ma is nagyon gyakori az egyik legrosszabb egyiptomi szokás a rokonok közötti házasság. Ezzel növelik a családot és a vagyon is náluk marad.

Egyiptomi ifjú házasok

Természetesen a mai Egyiptomban a számunkra is ismert esküvőt is találhatunk. A menyasszony fehér ruhát visel, a vőlegény szmokingot. Az esemény autós felvonulással kezdődik, mely virágokkal, szalagokkal van díszítve.

Esküvői menet egyiptomi utcán

Az esküvő helyszínére érkezve kezdődik a fent említett Zaffa. A mai napig a Kosha-ra ül fel a pár és rózsavizet iszik. A gyűrű a jobb kézről a balra kerül át. A fogadáson a táncot az ifjú házaspár kezdi, majd a vendégek.

Hagyományos hastánc, modern egyiptomi esküvőn

Általában hastáncos és énekes szórakoztatja a vendégeket, gazdagabb családoknál híres előadóművészek. Különleges szokás, hogy a fogadáson a vőlegényt barátai a levegőbe dobálják , minél többször van a levegőben, annál népszerűbb.

Hagyományos egyiptomi szokás, a vőlegény feldobása

A modern városi esküvőkön hagyomány a közös tortavágás és a menyasszonyi csokor hátra dobása is. Aki elkapja, remélhetőleg az lesz a következő menyasszony. Ezután következik a vacsora, majd vége az esküvőnek. Jellemző, hogy ha szállodában tartják a fogadást, akkor a pár kap ajándékba két ott tölthető éjszakát.

Modern egyiptomi házaspárok

A vidéki helyeken, falvakban az ünnepséget nagy tisztáson felállított sátorban, úgynevezett Sewan-ban tartják. Itt is van hastáncos, énekes. A pár hamar elhagyja az esküvő helyszínét. A szigorú muzulmán esküvőkön a nők nem táncolhatnak, a fotós és a személyzet is csak nő lehet. Ha a zenész férfi, akkor zárt ajtó mögül zenélhet. Egyiptomban általában csütörtökön naplemente után kelnek egybe a párok.

Nők egy csoportja egyiptomi esküvőn

Láthatjuk, hogy elég szélsőséges keretek között folynak az egyiptomi esküvők, mely függ a társadalmi elhelyezkedéstől, vagyoni helyzettől és a vallás gyakorlásától. Mindezek ellenére nagyon örvendetes dolog, hogy legtöbben még a mai napig is hűek a hagyományaikhoz, még ha ez számunkra egy kicsit érdekes is. Ragaszkodnak bizonyos dolgokhoz, de ha mégis ebben az országban találjuk meg párunkat, biztos, hogy felejthetetlen eseményen fogadhatunk egymásnak örök hűséget.

Modern egyiptomi esküvők kellékei