Holland esküvő

Nemzetiségi esküvőket bemutató sorozatunk jelenlegi része a klumpáiról és tulipánjairól híres Hollandiába kalauzol el bennünket.

Hollandiában az esküvői hagyományok területileg eltérően alakultak. Északon a szülők sokkal lazábban kezelték az esküvő előtti ismerkedést, a közös együtt alvás is megengedett volt a leendő házaspár között. Ezzel szemben dél Hollandiában sokkal szigorúbban vették a házasság előtti intimitást és csak egy csokor virágot engedtek meg letenni a kiszemelt lány küszöbére. Ha a lánynak megtetszett a kérő, akkor szépen felöltözött és befésülte haját. Egyes vidékeken a fiú egy fa klumpát faragott, és azt tette a kiszemelt ajtaja elé, majd másnap visszatért és ha a lány viselte az ajándékot, akkor azzal jelezte, a viszont szimpátiát. Manapság már csak a ház díszeként szerepel a klumpa a modern házasságokban.

Régi korok elmaradhatatlan esküvői kellékei Hollandiában

Amikor mindkét család beleegyezett, hogy összeházasodjanak a fiatalok, akkor egy vacsora keretében ezt megünnepelték, egyfajta eljegyzés gyanánt. Az eseményen házassági szerződést írtak alá és a menyasszony leendő apósától ajándékot kapott, amit Chatelaine-nek neveztek. Ez egyfajta lánc vagy kötél, ezüstből vagy bőrből, melyre fűztek ollót, tűpárnát, tűt, kést és tükröt. Az eljegyzési gyűrű gyémánt volt, de ezen kívül karikagyűrűt is húztak egymás ujjára.

Chatelaine lánc egykor és ma

Holland eljegyzési és karikagyűrű

Nagyon fontos momentum, hogy a ma ismert és a modern menyasszonyok által is megtartott leánybúcsú egyes források szerint a hollandoktól eredeztethető. A monda szerint egy fiatal lány szerelmes lett, ám szerelme szegény volt. Az édesapja megtiltotta nekik, hogy egybe keljenek, de a lány mégis a fiút választotta. Az apa megtagadta a hozományt, ezért a vőlegény barátai ajándékokkal halmozta el a párt, hogy nem szenvedjenek semmiben hiányt.

Holland leánybúcsú

A holland esküvők általában több kisebb eseményből állnak, melyeken gyakran különböző a vendégsereg is. A nagy nap előtt tartanak egy vacsorát, mely során a barátok és a család átadhatja jókívánságait az ifjú párnak. Édes süteményeket és fűszeres bort, a „menyasszony könnyeit” fogyasztják. Régi korokban ezen az estén zöldre festették a menyasszonyi ház ajtaját és a pár trónon fogadta a köszöntéseket, zöld fenyőágak alatt.

Holland esküvők édeségei és italai

Az esküvő napjának kezdetén közös reggelizés, fotózás van a párral. Innen indulnak a polgári, illetve a vallási szertartásra, melyen jellemzően a család, barátok és szomszédok vannak jelen. Hollandiában nem ismerik el az egyházi esküvőt magában. Lehetőség van ilyen jellegű ceremóniát tartani, de csakis a polgári szertartás után. A polgári szertartás folyhat városházán, de megengedett bármilyen külső helyszín is. A szertartásvezető nem sablon szöveget ad elő, mert az esküvő előtt van alkalma a párt megismerni és a ceremónián személyes történeteiket, életük fontos állomásait mondja el, mindezt gyakran humoros dolgokkal fűszerezve, zenével, esetleg énekkel. A vendégek között van olyan, aki a reggelitől kezdve jelen van az eseményen, de vannak új meghívottak is.

Holland egyházi és polgári szertartás

A vallási szertartás már egyáltalán nem személyes, hasonlít egy egyszerű vasárnapi miséhez, énekekkel, beszédekkel. A menyasszonyt nem kíséri senki az oltárhoz, a pár a lelkész előtt vagy mellett ül. Itt nem szerepelnek a koszorúslányok, nincs vőfély. Persze ha valaki mégis szeretne, akkor mindez lehetséges, de nem jellemző, inkább egy közeli férfi és nő segít nekik mindenben.

A vacsorán általában a szűk család és a barátok vesznek részt,amely lehet egyszerű büfé, grillparty, sétahajókázás, a lehetőségeknek csak a fantázia szab határt. Itt kapják meg ajándékaikat és itt is felszolgálják a fent említett hagyományos esküvői édességet és bort.

Holland esküvői vacsora

Ezt követi az esküvői party, vagyis a lakodalom. A két esemény között több óra is eltelik, ezért nem minden vendég várja meg a zenés, táncos összejövetelt. Érdekes holland szokás, hogy a vendégek virágdíszt kapnak, de azt a férfiaknak hagyományosan, a nőknek viszont fejjel lefelé tűznek ki. Szerintük erre azért van szükség, mert ha a lakodalom során több alkoholt fogyasztanak a kelleténél, akkor is meg tudják különböztetni a nőket a férfiaktól.

Holland esküvői party

A párnak szánt nászajándék lehet tárgy vagy pénz. Az ajándék listát valamelyik rokon, koszorúslány kezeli, és a fogadáson ki is bontják ezeket, hogy mindenki csodájára járjon. Ha a meghívón boríték van feltüntetve, vagy mellékelve, azt jelzi, hogy pénzt szeretnének ajándékként. Az esküvői meghívót figyelmesen kell elolvasni, hiszen ebben benne van, hogy pontosan melyik részére vagyunk hivatalosak az adott napon belül.

Holland esküvői meghívók

Egy nagyon érdekes holland szokás része az esküvőnek, mellyel helyettesítik a vendégkönyvet, a „kívánság fa”. A vacsorán a pár mögött vagy mellett egy gyönyörű fa áll és minden vendég ülőhelyéhez tesznek egyet a fa papírból készült levelei közül, melyek színes szalaggal vannak ellátva. A vendégek erre írják le jókívánságaikat és teszik föl a fára, amit a pár elolvas.

Holland esküvők kívánságfái

A hagyományos dekorációt a zöld szín jellemzi, amely az örök szerelmet jelenti, de természetesen napjainkban bármilyen szín és forma, stílus megengedett.

Egy holland esküvő stíéusötlete napjainkban

A nagy nap után liliomot ültetnek az ifjú pár háza köré, ami minden virágzásnál megújul, vele együtt újul a boldogság és a szeretet is.

A holland esküvők jellemzője az ötös szám, mert szerintük az esküvő öt kívánsága a szerelem, boldogság, hűség, jólét és férfiasság. Ennél többet, azt gondolom mi sem kívánhatnánk akár nekik, akár valamelyik más nemzet ifjú házasainak.

Modern holland stílusesküvők