Német esküvő

Nemzetiségi esküvőket bemutató sorozatunk a költők és gondolkodók földjének nevezett Németországba érkezett. A német esküvők számos egyediséggel és hagyománnyal rendelkeztek, de sajnos ezek nagyrészt már csak emlékek, ritkán találkozhatunk velük mai korban zajló esküvőkön.

Az egyik nagyon régi hagyomány volt Németországban, amennyiben kislány született a családba, fát ültettek a ház körül, a tiszteletére. Majd amikor a gyermek felnőtt és kitűzték esküvője időpontját, akkor ezeket a fákat eladták és a pénzt hozományként használták, vagy ebből fedezték annak költségeit

.

Friss német házasok egykor és ma

Egyedülálló német szokás, hogy az esküvő előtt a barátok és a család készítenek egy esküvői újságot, füzetet, ez a Hochzeitszeitung mely tele van képekkel, cikkekkel és történetekkel a jegyespárról, amit a fogadáson eladnak, ezzel segítve a nászút költségeit.

Német esküvők egyedi füzetei

A hagyományos német esküvő általában három napig tart, de ezek a napok nem feltétlenül egymást követik. A nagy nap előtt a menyasszony stafírungját az új otthonába szállították, ami textília, bölcső, és a család második legszebb tehene volt. Korábbi időkben a meghívás személyesen történt, a Hochzeitslader segítségével, aki egy szépen öltözött, virágokkal és szalagokkal díszített kalapban tette ezt meg versekkel fűszerezve, de ma már inkább ők is divatos meghívókkal invitálják a vendégsereget.

Hochzeitslader Németországban

A hagyományos menyasszony népviseletben ment férjhez, a mai fehér ruhában és koronát visel a fején, a fiatalabb lányok, koszorúslányok, virág koszorút. A menyasszony jobb cipőjébe kaprot, pénzt és sót tesznek a jobb házasság elérésének reményében.

Német menyasszony és koszorúslányai

A vidékeken első napon tartják az anyakönyvvezető előtti esküt, mert ettől lesz csak törvényes a házasság, nem elegendő csak a templomi szartartás. A polgári szertartás történik elsőként, melyen a szűk család és a barátok vesznek részt, itt történik a gyűrűhúzás, a fogadalom és a csók.

Polgári esküvők képei Németországban

A következő este tartanak egy jelképes fogadást, a Polterabend-et, melyre minden barátot, szomszédot, rokont, ismerőst meghívnak, akik számukra fontosak. Az eseményen a meghívottak különböző kizárólag kínai porcelán, agyag, üveg tárgyakat törnek szét, mint például virágcserép, wc kagyló, tál, csésze, stb, melyek szilánkjai szerencsét hoznak majd a házasságba, majd a jegyespárnak ezt össze kell sepernie, ezzel mutatva, hogyan dolgoznak együtt harmonikusan. Egyesek szerint a szilánkok hoznak szerencsét, mások szerint a hangos csörgés. A régebbi esküvők során ezt a menyasszony háza előtt a járdán tették meg a vendégek. Egy fontos szabály van, tükröt tilos törni, egyrészt balesetveszélyes, másrészt duplán is szerencsétlenséget okoz. Erre az eseményre olyanok is eljönnek, akiket az esküvőre nem hívnak meg.

Polterabend, vagyis a német leánybúcsú porcelántöréssel

Harmadik nap következik az egyházi esküvő. Mivel ekkor már törvényesen is házastárs a vőlegény és a menyasszony, ezért itt közösen vonulnak az oltár elé. A hagyományos esküvőkön nem jellemző a vőfély vagy a koszorúlány, a modernebb szertartásokon egyre jobban kezd megszokottá válni. A menyasszony sót és kenyeret tart magánál, a jó termés, a vőlegény pedig gabonát, a jó szerencse és a jólét elősegítésére. Vicces momentum, amikor a vőlegény a menyasszony ruhájára térdel, ezzel jelezve, hogy ki viseli majd a nadrágot, ám amikor felállnak az ara „véletlenül” leendő férje lábára lép, jelezi, hogy ő ezt másként gondolja.

Templomi esküvők képei Németországban

A templomból kijövet rizst szórnak az ifjú párra és a németek szerint ahány szem marad a menyasszony hajában, annyi gyermekük fog születni. Eközben ők érméket dobnak a gyerekekre, majd egy farönköt kell kettéfűrészelniük, hogy a jövőbeli nehéz feladatokat meg tudják oldani. Ezt követően szépen feldíszített járműbe szállnak, mindenki fehér színű szalagot köt az antennára és körmenet kezdődik hangos kürtöléssel. A visszadudálással jelzik az emberek a jókívánságaikat. Nem ritka, hogy a jegyespár hintón közlekedik.

A farönk kettéfűrészelése fontos része a német szertartásoknak

A következő esemény a fogadás vagy lakodalom. Az ide vezető úton egy szalaggal zárják el a továbbjutást és amikor a pár odaér, a vőlegénynek fizetnie kell a szalag elvágásáért és ígéretet kell tennie, hogy addig marad a fogadáson amíg az utolsó vendég is elmegy. Máshol egy óriási papírlapból egy szívet kell kivágnia az ifjú párnak.

Német esküvők kedvelt játéka

Régi hagyomány, hogy a tanú ellopja a menyasszonyt és elviszi a helyi kocsmába és ameddig a vőlegény nem találja meg őket, addig pezsgőt kell itt fogyasztania, melyek árát leendő férje fizeti.

Az este folyamán a vőlegény és a menyasszony édesapja is beszédet mond, majd következik a nyitó tánc, ami hagyományosan a keringő. Elsőként a pár kezdi, majd a menyasszony saját édesapjával, a vőlegény saját édesanyjával, eközben a menyasszony anyja a vőlegény apjával táncol. Aki az ifjú párral akar ropni egyet, annak meg kell fizetnie az árát.

Ifjú német házasok nyitótánca

A házasok a Brautbecher-ből isszák első közös italukat, ami egy ón vagy kristálykehely, mely egy hajadon nőt ábrázol feje fölött kis csészével. Ebből bort vagy pezsgőt isznak ki, majd hochzeitsuppe-t esznek, amely a hagyományos német esküvők levese. Ősi germán szokás az éjféli fátyoltánc, amikor a még hajadon nők darabokra tépik a menyasszony fátylát. Aki a legnagyobb darabot tépi, az lesz a következő menyasszony. Más hagyományok szerint az ifjú asszony szemét bekötik és a körülötte táncoló koszorúslányok közül akit elkap, az lesz a következő ara. Ekkor a már házas nők főkötőt tesznek a fejére, majd a vőlegény férfi rokonaival kell a padlóra letett 3 égő gyertya körül táncolnia. Ha a gyertyák égve maradnak, akkor a házasság sima lesz.

Német esküvői kehely

Az ifjú pár első közösen eltöltött éjszakáján a barátok többféle humoros dolgot találnak ki, például meglazítják az ágyat, ébresztőórákat rejtenek el benne, léggömbökkel rakják tele a szobát.

Német esküvők képei

A mai esküvőkre már nem jellemző, hogy több napig tartanak. A fő részek, az esküvő előtti zajos fogadás, a polgári, a vallási szertartás, majd a vacsora és tánc azonban ma is megmaradtak, de ezek jellemzően egy, esetleg két napon át történnek Németországban.