Török esküvő

Sorozatunk jelenlegi részében a ma inkább már csak gyönyörű és egyre népszerűbb nyaralóhelyeiről ismert Törökországba érkeztünk.

Hagyományait tekintve ez az ország is a gazdagabb kultúrával megáldottak közé tartozik. Esküvőit tekintve is többféle. Keverednek az ősi török, az iszlám és, mint minden más ország tradíciói közé, ide is betört a modern esküvői kultúra.

Török menyasszony

Manapság kizárólag az anyakönyvvezető előtt kötetett házasságot ismerik el. Lehet templomban is örök hűséget fogadni, de attól még az nem lesz hivatalos.

A törököknél a régmúltban a házasság két család között létrejött egyetértés alapján jöhetett csak létre. Szokás volt egy, a család által a rokonokból kiválasztott nőt, egyfajta kerítőt, akit görücülük-nek neveztek, elküldeni a kiszemelt lány házához, hogy megvizsgálja megfelelő lesz-e feleségnek. Ha érdemesnek találták, akkor a fiú családjával háztűznézőbe ment a lányhoz és kölcsönös szimpátia esetén, létre jöhetett a házasság.

Török kerítőnők

A férfiak megbeszélték a részleteket, ajándékokat, az esküvő körülményeit. A vőlegény családjának úgy nevezett „kendőpénzt” kellett fizetnie a menyasszonyért, mintegy kompenzálva a családot a lánygyermek elvételéért. A kendőpénz összege régiónként, de akár falvanként is változó volt, felét az ígérettételkor, másik felét a házasság létrejöttekor fizette meg a vőlegény.

A menyasszony gyűrűt és egy hímzett kendőt kapott, a család virágot és édességet. Gyakran a vőlegény nem is volt jelen, hanem valamelyik idősebb férfirokon járt el a nevében. Ezt az eseményt ők söz kesme-nek hívják, ami ígérettételt jelent.

Ígérettétel képei

Két-három héttel ezután hirdették ki az esküvőt a menyasszony házában, egy közös ima keretében.

A lánynak születése óta gyűjtötték a stafírungot, mely tartalmazott ágyneműt, takarót, kendőket, ma már inkább bútort, háztartási gépeket értünk ezalatt. Ezt az esküvő előtt bárki megnézheti. Sok helyen volt szokás a házassági szerződés. Modern városi házaspárok esetében lakást kapnak és megegyeznek a szülők, ki mit vesz bele.

Tánc egy török eljegyzésen

Az eljegyzés a menyasszony családjának házában történik még ma is. A fiatalok ujjára a gyűrűt, falvakban idős elöljáró, városokban családtag húzza fel és vágja el a közé fűzött piros szalagot. A rokonok bőséges ajándékokkal halmozzák el a menyasszonyt, illetve a rontástól védő amulettet , takit kap. A menyasszony hagyományos eljegyzési ruhát viselt, amit édesanyjától kapott. Gyakran török kávéval ünnepelték meg a frigyet.

Török gyűrűhúzás képei

Az meghívókat 15-20 nappal az esküvő előtt küldik ki, akik közelebb laknak, azoknak úgynevezett hívogatót juttatnak. Ez lehet valamilyen sütemény vagy ruhadarab, kendő, egyes helyeken pohár és törülköző. Ezzel jelzik, hogy menyegző közeledik. Kis falvakba az utcán hirdették ki.

Török esküvő hirdetése egykor és ma

Korábbi időkben a lakodalom 40 napig tartott, majd egy hétig, manapság már csak három napig. A modern nyugati városokban, ugyan úgy, mint nálunk már csak egy napos az ünnep.

Az egyik legfontosabb esemény a török esküvők tekintetében a leánybúcsú. Ezt henna éjnek, estének nevezik. A hennafestést rituális mosakodás előzi meg a menyasszony részéről, ami folyhat török fürdőben is. Az ara fején piros fátyol van, ami elrejti könnyeit. A hennát a vőlegény családja hozza ezüst tálcán, gyertyákkal. A leendő anyós egy selyemdarabot fektet maga elé, amire pénzt szórnak, mely gazdagságot hoz majd a házasságba. Eközben a többi nő menyasszonysiratókat énekel és a vőlegény családjából egy nagy tiszteletű idősebb asszony, esetleg a vőlegény anyja ősi mintákat fest a menyasszony kezére, lábára, mellére, miközben az arany medált tart a markában. Azok a modern arák, akik szakítanak a hagyományokkal, de valamihez mégis ragaszkodnak, ők csak a tenyerükbe kapnak hennát, mert az kevésbé feltűnő.

Hennafestés török menyasszony kezén

Henna éj képei

Modern henna éj

Török leánybúcsú napjainkban

Ezzel egy időben legénybúcsú is zajlik. Ekkor a vőlegény családjának háztetejére zászlót tűznek ki, ezzel jelezve, hogy esküvő készülődik. Egyes helyeken ő is kap hennafestést.

Török legénybúcsú

A menyasszonyt az esküvőre azok a nők öltöztetik, azok, akik a lánybúcsún részt vettek. Mai menyasszonyok itt is, mint más európai helyszíneken, szépségszalonban készülődnek. A hagyományos menyasszony fejére piros fátyol kerül, de manapság ezt helyettesítik egy piros övvel. Korábban a menyasszony színes ruhát viselt, lóháton vitték a vőlegényhez, felvonuláshoz hasonló zajjal és énekkel. Ma már autóval érkezik és fehér ruhában.

Hagyományos török menyasszony piros esküvői ruhában

Mai modern menyasszony fehér esküvői ruhában

Az esemény egyik kulcs alakja a násznagy, aki intézi és levezényli az egész esküvőt, szórakoztatja a vendégeket. Falvakban még szokás ma is, hogy a nászmenettel elzárják az utat és váltságdíjat követelnek, amit a násznagy fizet, néhol el is rabolják a menyasszonyt vagy a vőlegényt. Ebben az esetben is ő váltja ki őket. Egyes városokban szokássá vált, hogy gyerekek ugranak ki a feldíszített autó elé, némi pénzt követelve. E miatt már egyre kevésbé divat feldíszíteni az ifjú párt fuvarozó járművet.

Török esküvői menet

A leendő feleség elhagyja a szülői házat, amikor is tükröt tartanak mögé, hogy elkövetkezendő élete fényes legyen.

Az esküvő után a nászágyat a vőlegény rokonai készítik elő. A nászéjszaka előtt egy vallási tanító leveszi a rontást az új férjről, akinek egy poharat is el kell törnie, mert ez szerencsét hoz. A nászéjszaka után a család ellenőrzi a lepedőt, hogy szűz volt-e a lány, mert ha nem, akkor visszaküldik az apjához. Ezt követően a pár az imám elé járul és itt történik a vallási esküvő. Ezen az eseményen csak a pár, két tanú és a szülők vannak jelen. Az imám háromszor kérdezi meg, hogy elfogadják-e egymást férjnek és feleségnek.

Házasságkötés az imám előtt

A polgári esküvők anyakönyvvezető, falvakban elöljáró előtt zajlik és a török polgári törvénykönyv szabályozza. Általában pénteki napokon van, de hétvégén is előfordul. Miután lezajlott a ceremónia a pár megcsókolja egymást. Következik a tánc, amit ők nyitnak meg, közben a vendégek ajándékkal és pénzzel lepik meg őket. Előfordulnak előadóművészek is, hagyományos nemzeti táncokat is járnak. Vannak vidékek, ahol a menyasszony és a vőlegény tánca közben a meghívottak pénzt tűznek a nyakukba tett selyemszalagokra.

Török esküvői fogadások képei

A babona szerint a menyasszony cipője talpára írja hajadon barátnői nevét. Az lesz a következő feleség, akinek az esküvő után is olvasható lesz még a neve.

Török menyasszony cipőjén hajadon barátnőinek a neve

A mai fogadás teljesen hasonló a bármelyik európai vacsorához. A fogadás végén felvágják a tortát és zárás képen fotózás folyik. Ha szegényebb családok között zajlik az esküvő, kifejezetten erre van fenntartva egy kis terem, ahol egy kis ünnepséget rendezhetnek.

Török esküvői fogadások napjainkban

Általában két ember szerelme elég egy esküvőhöz, de ezek a hagyományok nagyon fontosak a török kultúrában. Bár az idők megváltoztak és néhány szokás már nem olyan jelentős, azért van amihez ragaszkodnak a mai napig. Ezek a családi találkozó, az elkötelezettség és a henna éj.