Osztrák esküvő

A világ esküvőit bemutatni próbáló sorozatunk, a mi kis országunk egyik szomszédjába, a mesebeli tájakkal rendelkező, bájos Ausztriába érkezett. Itt nincs napfényes tengerparti esküvő, helyette vannak csodás hegyek, tavak, legelők.

Számos hagyományt ismerünk az osztrák esküvők múltjáról, melyek közül néhányat ma is előszeretettel használnak. A régmúltban, amikor a házassági ajánlat még formális volt, a vőlegény egyik barátját, bizalmasát küldte el a kiszemelt lány családjához, hogy tájékoztassa nősülési szándékáról. Ha útközben a barát vak embert, szerzetest vagy terhes nőt látott, akkor a házasság kudarcra van ítélve, nem folytatta útját, mert ezek rossz ómenek, de szerencsét hozhatott a frigyre ha kecskével, galambbal vagy farkassal találkozott.

Osztrák vőlegény

Az időpontot tekintve a legtöbb esküvő manapság is szombaton köttetik, de régen ezt is szerencsétlenségnek tartották. Az esküvő előtt fogadást szokás tartani a szűkebb családnak és a barátoknak, ahol jellemzően vacsora és tánc is lehet.

Osztrák esküvő zenekara

Az esküvői ceremóniához vezető úton még ma is sok momentumra kell odafigyelni. Amikor a menyasszony készen áll arra, hogy elinduljon a szertartásra, egy utolsó pillantás a tükörbe szerencsét fog neki hozni, ám még egy vissza pillantás már rossz előjel. Útja során ha kéményseprővel találkozik, az jó útra tereli házasságát, ezért őt gyakran külön lehet bérelni, mint egyfajta esküvői kelléket. A felhős égbolt és a szél viharos házasságot jelez, a hó jólétet és termékenységet. Régen hagyomány volt az esküvői felvonulás, melyet hegedűs vezetett, ma már inkább autóval, hintóval közlekedik az ifjú pár.

Régi osztrák esküvői menet

Ausztriában csak a polgári szertartást ismerik el hivatalos házasságként, az egyházi fogadalom önmagában nem elégséges. A ceremónia helyszíne napjainkban tetszőleges lehet, jellemzőek a szabadtéri szertartások, hiszen az ország természeti adottságainak köszönhetően számos csodálatos és lélegzetelállító helyszínt találhatunk. Maga a szertartás a nálunk is jól bevált forgatókönyv szerint zajlik. Rövid beszéd a hivatalos személy részéről, fogadalomtétel, gyűrűhúzás, csók.

Polgári esküvő Ausztriában

A menyasszony öltözékét is számos babona lengi körül. Hagyományosan fátylat visel, ami elűzi a rossz szellemeket, a koszorúslányok pedig hasonló ruhában vannak, azért hogy megtévesszék a gonoszt. Nem hoz szerencsét, ha a menyasszony saját maga varrja a ruháját, de az esküvőig el sem készítik azt teljes mértékben, legtöbbször egy utolsó öltést kihagynak, és csak közvetlenül a szertartás előtt fejezik be. Ez is jó fordulatot hozhat a házasságba, mint ahogyan az is, ha a vőlegény nem látja jövendőbelije ruháját, egészen a nagy napig. Az osztrák esküvők hagyományos ruhája a Dirndl volt, mely széles szoknya, puffos ujjú blúz és hímzett mellény.

Modern osztrák menyasszonyok

Az osztrák Dirndl variációi

Színek tekintetében jellemző a piros-rózsaszín, piros-narancs kombináció, de, a nagy nap során kerülik a piros és fehér virágok együttes használatát.. A vőlegény gyakran tesz olyan virágot a gomblyukába, amely a menyasszony csokrában is megtalálható, ez a gesztus a szeretet és az összetartozás jele és mind a ketten tartanak maguknál egy szál mirtuszt is a szerelem és a termékenység elősegítésére.

Osztrák esküvők kedvelt színei

Az osztrák házasság tekintetében nem volt jó jel, ha a menyasszony lánykori neve és amit majd felvesz, a leendő férj vezetékneve, ugyanazzal a betűvel kezdődött, illetve az sem ha az esküvő előtt gyakorolgatta új nevét.

Friss osztrák házasok

Az osztrákok úgy gondolják, hogy amelyik fél először vásárol valami új dolgot az esküvő után, az lesz a domináns a későbbi életükben. Ezért sok menyasszony előre megszerezi, hogy közvetlenül a szertartás után megvesz például egy gombostűt az egyik koszorúslánytól.

A hivatalos polgári esküvő után tartják a vallási esküvőt, mely az egyházi hovatartozástól függően teljesen megegyezik a ma is ismert eseményekkel.

Vallási esküvők képei Ausztriában

A nagy nap zárásaként meginvitálják a vendégeket egy fogadásra. Ezek mind a mai kornak megfelelő vacsorát, beszédeket, zenés mulatozást, közös tortavágást, illetve a pár igényeinek megfelelő momentumokat tartalmaznak.

Esküvői fogadások Ausztriában

Az esküvő után a küszöb első átlépése előtt összekötik az ifjú pár kezét, majd kenyeret esznek és bort isznak, végül a vőlegény az üres poharat a tetőn átdobja, szerencsét hozva a közös életükre.

Osztrák esküvők képei

Lényegében egy osztrák esküvő hasonlóképpen zajlik, mint akár melyik más európai országban, egy-két hagyománnyal fűszerezve, és a gyönyörű természeti adottságokat is hozzáadva igazán romantikus és felejthetetlen eseményekben lehet részünk.