Skót esküvő

Nemzetiségi esküvőket bemutató sorozatunk következő állomása Skócia. A skótok az élet minden területén a sajátos útjukat járják, nincs ez másképp az esküvőik tekintetében sem, melyekre manapság jellemzőek az ősi hagyományok és a modern vonalak keveredése.

A skót esküvői hagyományokat egészen a 13.századig vezetik vissza. Ebben a korban a házasság kihirdetését a templomban végezték, három egymást követő vasárnap. Napjainkban is él ez a fajta hagyomány, mégpedig olyan formában, hogy 15 nappal az esküvő előtt kitűzik az eseményt az anyakönyvi hivatal hirdető táblájára.

Skót esküvő ünneplése egykor

Ősi szokás volt, hogy a vőlegénynek egy kövekkel tele kosarat kellett a hátára vennie és a falu egyik végéről vitte körbe-körbe, amíg a kiszemelt lány ki nem jött házából és meg nem csókolta. A fiúnak zálogot kellett adnia, mely általában gyűrű volt. Szerelme biztosításaként egy különleges, szív alakú, tetején koronát viselő brosst is ajándékozott, ez a Luckenbooth, melybe valami kis kedves üzenetet is gravíroztatott. Ezt nagy becsben tartották és később a gyermekük keresztelőjén kitűzték a ruhájára.

A hagyomány szerint a vőlegény ingét a menyasszonyától kapta, amiért ő cserébe megvette az ara esküvői ruháját. A nagy nap előtt egyes vidékeken befeketíttették a párt, mindenféle koszos dologgal bekenték és úgy vitték körbe a falun vagy városon.

A skót szerelem záloga

Az esküvő napján a falu egésze kísérte a párt a templomig, de ha halottas menetel vagy disznóval találkoztak, akkor bizony visszafordultak, mert ez nem hozott szerencsét. Itt két szertartás zajlott egymás után. Először kint folyt az esküvő, amit a pap skót nyelven tartott, majd a pap bevezette a népet a templomba, ahol még egyszer megtartották ezt a szertartást, csak itt latin nyelven. Végül megtörtént a gyűrűhúzás, amely kör alakú volt már abban az időben is, a végtelenséget és a soha véget nem érő szerelmet jelképezve.

A ceremónia után elvonultak a fogadás vagy lakodalom helyszínére, mely valamelyik rokon vagy családtag háza volt és kezdődött a zene, tánc, lakoma. Hagyományosan skót dudák szóltak vagy élő zenekar adta a talpalávalót. A vendégek maguk hozták az ételt, italt, ajándékokat, ezzel is hozzájárulva az ifjú pár közös életének kezdetéhez. Amikor a nagy esemény véget ért, elkísérték az ifjú párt új otthonukba, ahol a vőlegény átemelte a küszöbön új feleségét, a rossz szellemektől megvédve és egészen a hitvesi ágyig vitte, amelyet a pap megáldott a házzal együtt. Ez a szokás napjainkban is szerves része az esküvők lezárásának.

Régi skót nászmenet

A mai modern skót esküvők nagyrészt hasonlítanak bármelyik hagyományos európai esküvőhöz, lehetnek polgáriak és egyháziak egyaránt.

A házassági szándék bejelentése után a vőlegénynek meg kell küzdenie a menyasszonyáért, mely különböző feladatok megoldásából és akadályok leküzdéséből áll. Természetesen ezeknek ma már csak szórakoztató jellegük van, de mégis ma is élő hagyományként ismerjük őket.

Skót férfi megküzd menyasszonyáért

A nagy nap előtt leánybúcsú szerű estét tartanak, melyen a menyasszony barátnői és női rokonai vannak jelen, ajándékozás történik, melyeket később bárki megtekinthet. A legénybúcsú ennél egy kicsit felszabadultabban zajlik, gyakran csúnya alkoholmámorba torkollik. Előfordul, hogy a vőlegényt megszabadítják ruháitól és egy villanyoszlophoz kötözik. Az esküvő előtt tartják a hagyományos skót lábmosást, mely a házasság sikerének fontos része.

Lánybúcsú Skóciában

Fontos esküvői hagyomány Skóciában, a lábmosás

A nagy napon a menyasszony fehér ruhát visel, cipőjébe 6 pennyt tesz, csokrába egy szál hangát, melyek szerencsét fognak hozni neki egész nap. A vőlegény a hagyományos skót népviseletbe öltözik, mely a szoknya, harisnya, szütyő, cipő.

Skót menyasszony és vőlegény

A ceremónia helyszínére tartva duda szó hallatszik, illetve ez ismétlődik a templomba vagy hivatalba történő be- és kivonuláson is, illetve a nap folyamán többször. Skót esküvőkön felcsendülő jellegzetes dal a Highland Wedding.

Esküvői menet Skóciában

Gyakran a menyasszony és a koszorúslányok is hordanak vagy tartanak maguknál valami kockás dolgot, például egy szalagot a csokraikban. A szertartás után a vőlegény saját klánjának mintájából készített szalaggal összekötik a pár kezét, majd ezt rátűzi a menyasszonya ruhájára, a saját klánja mellyel jelzi, hogy ettől kezdve hozzá tartozik.

Skót esküvő lényeges momentuma

A templomból kijövet egyes helyeken „tülekedés” következik, mert az ifjú pár érméket dobál a templom elé gyűlt gyerekeknek, akik minél többet próbálnak megszerezni maguknak, egyikük patkót ajándékoz a párnak, mely jó szerencsét hoz a házasságba. Ezt követi a menyasszony csokrának eldobása, bal váll felett, és aki elkapja az lesz a következő ara.

A skót tülekedés és a szerencsét hozó patkó

A szertartás után következik a fogadás, melyet tarthatnak a családi házban vagy elegáns étteremben, a már ismert forgatókönyv alapján, néhány skót szokással fűszerezve. Eljárják a népük egyik táncát, a Lang reel-t.

Skót néptánc

Az esküvői tortát együtt vágják fel, a dudástól kapott dirk-kel, mely egy hosszú pengéjű kés. Jellemző skót hagyomány az Orcadian cog, ami egy fa edény, ebbe öntenek egy keveréket, amely minden családnál más bevált recept, jellemzően gin, sör, brandy, whiskey, cukor egyvelege. A menyasszony iszik belőle elsőként, majd körebe a vendégek és fontos jellemzője, hogy soha nem fogy el. Mint már említve volt, nagyon fontos hagyományként, a vőlegény ma is átemeli újdonsült feleségét a küszöbön.

Skót esküvői torta

Az Orcadian cog edény

A legnépszerűbb skót város az esküvők tekintetében Gretna Green, mely Las Vegashoz hasonlóan villámesküvők megtartására szakosodott és minden 6. skót esküvő itt zajlik.

Esküvő Gretna Greenben

Ismét megismerhettünk egy különleges népet, melynek esküvői is nagyon érdekesek és szerencsére azok közé tartoznak, akik számos hagyományt tartanak fent remélhetőleg még nagyon sokáig. Ha belépnénk egy ilyen eseményre, azonnal észrevennénk, hogy hamisíthatatlan egy skót esküvőn járunk.

Skót esküvők képei