Ír esküvő

Nemzetiségi esküvőket bemutató sorozatunk Írországba érkezett. Esküvői hagyományai nagyon színesek és egyedi jellegekkel fűszerezettek, amelyek még napjainkban is szerves részét képezi a menyegzőknek.

A házasságok nagy része a múltban nem s szerelmen alapultak, hanem a társadalmi és gazdasági érdekeken. A leánykérés során nem a szokásos „Leszel-e a feleségem?” kérdés hangzott el, hanem a „Szeretnéd, hogy az én népem temessen el?” vagy a „Szeretenéd a te mosásod az enyém mellé akasztani?”Az ír hagyományok szerint az esküvő megtartásának megfelelő időpontja a május hónap volt. A nagy nap előtt a vőlegényt a menyasszony családjának házába invitálták és ott főtt libát tálaltak fel neki.

Ír nászmenet egykor és ma

A tradicionális jegygyűrű a Claddagh gyűrű, mely öröklődött generációkon át Ez egyfajta karikagyűrű, melyen van egy szív a szeretetért, korona a hűségért és két isteni kar a barátságért. Az egyedülálló nők jobb kézen viselték, szívvel kifelé fordítva, ha kapcsolatban voltak, akkor befelé nézett, amikor eljegyezték átkerült a bal kezére szívvel kifelé, majd házasság után megfordították.

A híres ír Claddagh gyűrű

Régebbi korszakokban a hagyományos ír menyasszony ruhája kék színű volt és csipkéből készült, csokra és fejdísze vadvirágokból állt. Ismerték és alkalmazták a valami új, valami régi, valami kék és valami kölcsön szokásokat is, illetve kiegészítették azzal, hogy 5 pennyt tettek cipőjükbe.

Tradicionális ír ifjú házaspár

Az ara egy különleges zsebkendőt tartott magánál, melyet kaphatott édesanyjától és megőrzött az első gyermek keresztelőjére. A patkó is állandó kelléke volt az esküvőknek. A vőlegény a hagyományos ír népviseletet, kilts-t viselt.

Ír menyasszonyi ruha fontos kelléke a díszes zsebkendő

Ír népviselet, a kilts

Szerencsés előjel volt ha napsütéses időben tartották az esküvőt, illetve ugyanezt jelentette ha kakukk vagy szarka szólt a nagy nap reggelén. A templomba vezető úton dudás is kísérte a párt, és a bámészkodók nem csak rizzsel szórták meg őket, hanem nehezebb dolgokkal is, például edénnyel, majd a szertartás helyszínére érve hárfán szólaltak meg a tradicionális ír népdalok. A templom ajtaját bezárták, hogy a vőlegény biztosan végig jelen legyen. Az egyik legszebb fogadalmi versike a következő volt: „Ne menj előttem, lehet, hogy nem követlek. Ne sétálj mögöttem, én nem vezethetlek. Csak sétálj mellettem és légy a barátom”. A ceremónia során a pár kezeit összekötötték, ezzel jelezve, hogy ők már valóban összetartoznak, majd közös gyertyát gyújtottak új életüket jelképezve.

Hagyományos ír szertartás momentumai

A templomból kilépve harangok szóltak, elűzve a rossz szellemeket és cipőt dobtak az ifjú asszonyra, a szerencse eljövetele miatt. Gratulálni elsőként férfinek volt szabad, ellenkező esetben rossz fényt vetett volna a házasságra.

Ír szertartások képei

A fogadást jellemzően családi házban tartották, ahol mézbort ittak, beszédeket mondtak. A hagyományos ír menü szóda, kenyér, sózott marhahús és káposzta volt, az édesség pedig gyümölcstorta mandulával, mazsolával, brandyvel. A torta felső részét eltették a keresztelőre, jelezve, hogy az egy éven belül meg fog történni. A hajadon lányok vittek haza belőle a párnájuk alá és megálmodták leendő vőlegényüket. Amikor a vőlegénnyel táncol a menyasszony nem volt szabad mindkét lábának a levegőben lennie, mert a tündérek elvihetik, hiszen szeretik a szépet. Az akkori nászút idejét egy hónapban határozták meg, ami abból állt, hogy a különleges mézborból minden nap inni kellett, mert ez segítette a gyermekáldást.

Ír menyasszonyok

A mai modern ír esjüvők teljesen hasonlítanak bármelyik európai esküvőhöz, de számos hagyományt azért még ma ia megtartanak, ha nem is teljes valóságában. Sok ma házasodó ír pár fűszerezi meg a nagy napot a fenti tradíciók valamelyikével, például a legfontosabb kellék a dudaszó, mely folyamatosan felhangzik napjaink ír menyegzőin is.

Ifjú házasok Írországban

A menyasszony ruhája ma már fehér, de előfordul a hagyományos kék szín is. A csipke napjainkban túl drága, ezért gyakran csak az ara kesztyűit vagy a táskáját készítik ebből, esetleg a ruha díszítéseként használják. Csokrában megjelenik a hagyományos ír virág és a levendula, valamint itt köszön vissza a szerencsét hozó patkó. Az a menyasszony, aki a tradíciókhoz hű akar maradni, nem fátylat visel, hanem fonatot a hajában, mely a hatalom és a szerencse szimbóluma. A koszorúslányok egy szál mirtuszt kapnak, melyet elültetve akié hamarabb megnő, az lesz a következő, aki férjhez megy.

Ír esküvők jellemző jegyei

A hagyományos esküvői ajándék a harang, melyet a pár a későbbi élete során elővesz, felidézve az egymásnak tett fogadalmat. Jellemző a mai esküvőkre, hogy ezek a harangok megjelennek akár a gyertya- vagy az ültető kártya tartókon.

Az ír esküvők egyik jelképe, a harang

Az esküvői torta a hagyományos gyümölcstorta whiskey-vel, fehér mázzal és lóherével díszítésként.


Ír esküvői torták

A fogadás jellemzően hotelben vagy kastélyban zajlik, beszédekkel, ír néptáncosokkal, vacsorával, tánccal. A Claddagh gyűrű jelképe a dekorációban, meghívókon köszön vissza napjainkban.


Esküvői fogadás Írországban

A manapság tartandó esküvők legkedveltebb napja a Szent Patrik nap, ami március 17-én van, mert a hagyomány szerint az e napon kimondott igen örökké fog tartani, Nagyon nehéz lefoglalni erre a dátumra esküvőt, mert minden ír ekkor akar házasodni.