Kedvelt virágok a menyasszonyi csokorban

Az előző részben már megismerkedhettünk a 2014-es év menyasszonyi csokorformák kínálatával, most nézzük meg ezeket kicsit közelebbről, konkrétan, hogy milyen virágokból állhatnak majd.

Hazánkban szinte egész évben beszerezhetőek a virágfajták nagyobb része. Azonban anyagi megfontolásból mégis vannak szezonális igények, melyek évszak szerint a következőek, a teljesség igénye nélkül:

Tavasz: amarillisz, azálea, bazsarózsa, frézia, gerbera, hóvirág*, írisz, ibolya, kardvirág, krókusz, liliom, orchidea, százszorszép, szegfű, rózsa, tulipán, nárcisz.

Nyár: Kardvirág, rózsa, margaréta, búzavirág, jácint, bazsarózsa, levendula, napraforgó, orchidea, szegfű.

Ősz: dália, frézia, hortenzia, írisz, kardvirág, liliom, margaréta, orchidea, őszirózsa, szegfű, verbéna

Tél: rózsa, liliom, amarillisz, ciklámen, bogyós termések, fenyőág, hóvirág, mikulásvirág, orchidea, téli jázmin, tulipán, jácint, nárcisz.
 

Csokrok kedvelt tavaszi virágokból

Nyári csokrok, nyári menyasszonyoknak

Virágcsokrok őszi és téli esküvőkre

Nem meglepő és talán mindenki tisztában van vele, hogy a legkedveltebb alapanyag a rózsa, mely rendkívül sokszínű és változatos. A kisebb tömött bimbótól a szétterülő szinte bársony hatású szirmosig, számos formában megtalálható. A rómaiak kedvelt virága volt, ünnepségeken, felvonulásokon, különösen a Floralia-n, a virágok ünnepén viselték nagy szeretettel, s szórták illatos szirmait örömmel. A nemesítők az utóbbi években jól nekilendültek az új fajták kikísérletezésének. Számtalan két színű fajtát hoztak forgalomba. A krém és a zöld, a sárga és a narancs, a krém és a rózsaszín színkombinációk mindegyike nagyon jó a menyasszonyi csokrokhoz. Az egyszínű rózsafajták mellett különlegességet jelentenek, vonzók a szemnek, a menyasszonyok szívesen választják. A bíborvörös árnyalatot nem ajánlatos választani, mert az gyászt jelent. 2014-ben kedvelt a lila, menta, krém, halvány rózsaszín, de a neon árnyalatok is divatosak a merészebb arák számára.
 

Rózsa csokrok

A tulipán szintén nagyon kedvelt, hiszen számtalan színben pompázik, a fehértől egészen a feketéig. Célszerű azonos színből készíttetni a csokrot, mert igazán ekkor nyújt elegáns hatást. Ha mégis két-három színből választunk, akkor a vintage vagy a természetközeli esküvők dísze lehet leginkább.
 

Különböző színű tulipánból készült csokrok

A kála elegáns és egyben stílusos virág is. A virágfejek finom ívei nőiessé és romantikussá teszik őket és ugyancsak többféle színben és méretben kaphatóak. Jelen lehetnek kör alakú csokorban, de a jogar vagy a csepp alakban is mutatósak. Kedvelt a fehér árnyalata, jövőre azonban a különleges sötétlila és fekete is nagyon elterjedt lesz a modern menyasszonyok körében, mert ezek a színek fantasztikusan kiemelik a menyasszonyt a közegéből.
 

Az elegáns kála

Pénzkímélő megoldás lehet a hortenzia, mely akár a hézagok kitöltésére is használható, előnye, még, hogy egész évben elérhető. Apró virágokból álló tömör virágzatával népszerű a rövid tömör csokrokhoz. Fehér színben habos hatást nyújt, ami kiváló a romantikus esküvőkhöz. A következő évben kedvelt lesz a lila és az orgona árnyalatban. Koszorúslányok és a dekoráció kedvelt eleme is egyben. Az olcsóbb költségvetésű virágok közé tartozik a margaréta, mely végtelenül egyszerű, ártatlan és mégis emelkedett hatást nyújt, akár a mezei virágokkal összekötve, akár önmagában.
 

Hortenzia csokrokban

Szintén nagyon kedvelt virágfajta az orchidea, melyet az utóbbi években nagyon felkaptak, ám a nyugati trend szerint leáldozóban van. A menyasszonyok az egzotikussága, mégis az elérhető ára miatt részesítik előnyben. Tartós virág, gyönyörű színekben pompázik, igényes és extravagáns csokrokban található meg leginkább. Jellemzője a hideg elegancia.
 

Modern orchidea csokor

A klasszikus orchidea

A 2014-es év kedvelt virága a bazsarózsa, melyek kellemes illatúak, az átlagosnál nagyobb méretűek és drágábbak is, de kiterjedésükből adódóan nem lesz drágább egy ilyen csokor, mintha egy hétköznapi virágból állna.
 

Az ezerarcú bazsarózsa

Napjaink egyik legkedveltebb esküvői virága a liliom. Megjelenése és illata is alkalmassá teszi arra, hogy életünk egyik legfontosabb eseményének fényét emelje. A liliomok a legtöbb esetben fehér változatban szerepelnek a csokrokban, de modernebb esküvőkön találkozhatunk akár vörös árnyalatban is. Nagyon vigyázzunk vele, mert erősen poroz, mely nyomot hagy mindenen és nagyon nehéz kitisztítani.
 

Liliom csokrok

A következő évben nagyon kedveltek lesznek a mezei virágok, ezeknek is az összes létező fajtája, ilyen például a napraforgó. Bohókás virágai, különleges élénk sárga színe, még könnyedebbé teheti a nagy napot. Ajánlott templomban is használni, hiszen nagyon jól mutat a komor falak és a fa padok között.

Különleges díszítő elem lehet a dobverő virág, mely egy sárga, egyszerű gömb alakú fajta, kiválóan mutat a csokron kívül a vőlegény gomblyukában vagy a menyasszony hajában is.
 

Visszafogott csokrok mezei virágokból

A virág önmagában is egy természeti csoda, és ha ezt még ízlésesen összeköttetjük, biztosan csodálatos és maradandót alkotunk. Bármilyet is válasszunk, azért azt ne feledjük, hogy egy élő növényről van szó, mely gondoskodást igényel a nap folyamán, ha azt szeretnénk, hogy este is ugyanolyan színben pompázzon, mint a nap kezdetén. Készíttethetünk óriási csokrokat is, de vegyük figyelembe, hogy órákon át kell majd tartanunk, és elég zavaró lehet ha folyamatosan eltakarjuk vele magunkat, vagy a vőlegényünket. A „kevesebb több” elv itt is helytálló.


*A KIKELETI HÓVIRÁG (Galanthus nivalis) nálunk őshonos, és EZ A VÉDETT HÓVIRÁG! A másik hóvirágfajta, a POMPÁS HÓVIRÁG (Galanthus elwesii), amely Dél-Ukrajnában, Kisázsiában és a Balkánon őshonos, nem védett, tehát korlátlanul ültethető, szedhető, így nem kell lemondaniuk a menyasszonyoknak erről a növényről sem!

Képek forrása: pinterest.com