Görög esküvő

Ha meghalljuk a görög esküvő kifejezést, mindenkinek a " bazi nagy görög lagzi" jut eszébe. Ennek most utána járunk, hogy valóban igazak e ezek a kifejezések, milyen is egy igazi görög lakodalom.

Mint ahogyan a legtöbb országban, Görögországban is lánykéréssel kezdődik a pár közös élete. A gyűrűt a pap kétszer áldja meg, először a jegyesség kezdetén, majd a házasságkötéskor. Ezt követően kerül sor az eljegyzésre családi körben.

Görög eljegyzés

A nagy nap előtt a rokonság a lányos házba érkezik, ahol a leendő menyasszony lisztet rostál, melybe az összegyűltek érméket dobálnak és jó szerencsét kívánnak. Néhány nap elteltével ugyancsak érméket dobálnak, de most a lány anyja által készített batyuba, miközben a vőlegény körbejárja a rokonságot és a férfiakat borral, a nőket cukorkával próbája rávenni a lakodalom részvételére. Ez egyfajta hívogatás. A lányok stafirungot gyűjtenek, mely általában háztartási cikkekből áll és az esküvő előtt ezt megmutatják leendő vendégeiknek.

Modern görög házaspár

Az esküvő napja általában vasárnap. Az előkészületekben részt vesz a rokonság és mindeközben különböző babonákkal, praktikákkal próbálják meg szerencséssé, sikeressé, termékennyé tenni a házasságot. Megrendezik az úgynevezett „ágy napot”, melyet a lányok megvetnek a párnak, a pap megáldja és a jó vőlegény háromszor lerombolja a majdnem kész ágyat, majd a harmadik után lesz csak elégedett. Szépen elrendezgetik a nászéjszakára vett papucsot, hálóinget, pizsamát, majd rizst és rózsaszirmokat szórnak rá a termékenység elősegítésére. Ekkor kisgyerekeket ültetnek rá és amilyen nemű ül le először, olyan nemű lesz a pár első gyermeke.

A hitvesi ágy megáldása

Az ünnepség a vőlegény házánál zászlófelvonással kezdődik, az egész napot a vőfély, úgynevezett Kumbaros irányítja. Ezt követően átvonulnak a menyasszony házához, ahol kikéri a menyasszonyt és elkíséri a templomba, A vőlegény és a rokonság követi őket zeneszó mellett.

Görög nászmenet

Görög menyasszony és zenekara

A görög egyházi szertartások fontos eleme a korona, vagyis stefana. Ezt külön erre az alkalomra készített dobozban vagy tálcán tárolják. A templomba érve a vőfély, már a pap jelenlétében a koronát ráhelyezi a pár fejére, mely selyemszalaggal van összekötve és háromszor megcseréli azokat, majd szintén háromszor körbevezeti őket a házasságot jelképező asztal vagy oltár körül, majd leveszi a koronákat.

A stefana változatai

A hármas szám a szentháromságot jelképezi és nagyon nagy szerepe van a szertartásokon. Ezután következik a papi áldás, majd a gyűrűhúzás szintén háromszor, gyertyagyújtás és közös kupából 3 korty bor ivása, jelképezve, hogy mostantól mindent megosztanak egymással. A pár nem szól semmit a ceremónia alatt, szerintük nem kellenek a fogadalmak, mert az, hogy együtt megjelennek a templomban, az mindent elárul szándékukról.

Koronaszertartás Görgországban

Görög szertartás képei

A lakodalom már késő délután elkezdődik és másnap reggelivel zárul. Az ételek többnyire tengeri különlegességek, az italok a bor és a nálunk is ismert ouzo, tsipouro. A hagyományos esküvői torta birs, méz és szezámmag felhasználásával készül. A zenészek végig játszanak, a táncot a Kumbaros kezdi, majd az ő lépéseire indul meg a vendégsereg is a tánctér felé. Ezt a szerepet az est folyamán mindenkinek egyszer be kell vállalnia.

Görög körtánc

A görög lakodalom tipikus tánca körtánc, amikor a menyasszonyt két kör táncolja körbe. A vendégek egy része körülugrálja az arát, mások tányérokat törnek vagy pénzt dobálnak, melyek a hagyomány szerint szerencsét hoznak a házasságba. A hagyományos görög esküvői körtánc a Kalamatianos. A vendégek az egész este folyamán aktív részesei az eseményeknek, mindenkinek be kell kapcsolódnia a programokba. Ezért hálából a házigazdák távozáskor egy csomag cukorba mártott mandulás cukrot adnak, de kizárólag páratlan számút.

Görög mulatozás

Görög hagyományos táncosok

Az ünnepség végén a pár elmegy a férj házához, ahol ismét felvonják a zászlót, de ebben az esetben az új asszony tiszteletére, aki cserébe vasdarabokat szór a tetőre, ami az erőt és a stabilitást biztosítja az újdonsült házasoknak.

Görög házaspár

Láthatjuk, hogy a görögök az olaszokhoz hasonlóan hangos, vidám, felszabadult esküvőket tartanak, ahol mindenki táncol, énekel és minden eltörhet. A hagyományokat hűen őrzik, a mai esküvők is ehhez hasonlóak.