Menyecske ruha 2014-ben

Az esküvő nagyon fontos eleme a menyasszony ruhája, de nem csak az, amelyet a ceremónián visel, hanem az is, amelyben először mutatkozik asszonyként, ismét elkápráztatva a násznépet.

Álljanak utamból kedves vendégeink,
Mert nem voltak hiába lépteim, tetteim!
Ím itt áll előttünk az ékes menyasszony,
Hogy menyecske fejével először mulasson
A táncból mindenkinek juttasson.
Táncoljon vele mindenki egy kurtát,
Csak vigyázzanak, hogy le ne tapossák
A cipője sarkát!
Gondoljanak arra, hogy jó drágán csinálták!
Én kezdem a táncot, utánam a násznagy,
A többi még ráér. Addig menjenek haza,
A sok százasokért!

Hagyomány, hogy a menyasszony éjfélkor a menyasszonyi ruhát lecseréli menyecske ruhára, mivel éjfél után, már nem menyasszony, hanem feleség. Ez a momentum azonban területileg eltérően alakul. Vannak helyek, ahol éjfélkor a menyasszony fehér ruhájában mindenkivel táncol egy utolsót még " menyasszony fejjel ", majd átöltözik menyecske ruhába, amikor is az asszonyok táncoltatják meg, egyfajta jelzésképpen, hogy befogadták maguk közé. Más vidékeken éjfélkor átöltözik a menyasszony és az új asszony ruhában ropja a táncot a vendégekkel.

Palóc menyecske


A hagyomány szerint ameddig a menyasszony öltözködött a vőlegény és néhány vendég zenészek segítségével "szerenádot" adott az ablaka alatt. Amikor elkészült kinyitva az ablakot jelezték ezt, majd a menyasszony ezen az ablakon keresztül távozott a házból. Ma már ez a szokás teljesen megszűnt, míg a menyasszony átöltözik, azalatt a vőlegény is, hiszen új emberként jelenik meg. Piros inget vesz fel, vagy olyan ruhát, mellényt, mely összeillik a menyecske ruhával.

Menyecsketánc


A ruha hagyományosan piros vagy bordó színű, fején főkötővel, mely jelzi, hogy „bekötötték” a fejét, azonban ma már nincsenek erre szabályok, kivéve, hogy tilos a fehér színű ruha..A mai napig nagyon kedvelt, de főleg vidéken a magyaros szabású, zsinóros, piros vagy bordó színű, fehér köténykés ruha, vagy a régi időkben „babos ruhának” nevezett pöttyös ruha.


Tradicionális viselet

Modern városi menyasszonyok koktélruhát, estélyit választanak. A szépség és a kényelem mellett fontos szempont lett, hogy más alkalmakkor is viselni lehessen. Ha az utóbbi mellett döntünk, célszerűbb megvásárolni a ruhát, hiszen jobban kihasználható. Azonban, ha hagyománytisztelőbb a menyasszony, akkor a zsinóros magyaros menyecske ruha kölcsönzése célszerűbb, hiszen nem valószínű, hogy más alkalmakkor hordani fogjuk és drágább is lenne az elkészíttetése.


Trendi menyecskeruhák

Modern menyecskék pirosban


Nézegess inspirációkat a menyecskeruhád kiválasztásához:

A méret szerint megengedett a földig érő estélyi és a térdig érő, de a mini is. Célszerű rövidebb darabot választani, hiszen azért ebben még elég sokat kell mozogni, táncolni és ebből a szempontból ez praktikusabb viselet. Divatos az aszimmetrikus megoldás, melynek eleje rövid, hátulja viszont hosszú. Anyagukat tekintve kényelmesebb a pamut, de kedvelt a selyem, szatén és a mai trendnek megfelelő csipke is. Hazánkban még mindig inkább a piros szín kerül előtérbe, de a jövő évi trendek között megtalálhatóak a pink, menta, lila, barack. Gyakran köszönnek vissza a dekoráció színei a ruhán.


Menyecskék színesben

Választásunk olyan darabra célszerű, hogy essen, amelyben jól érezzük magunkat, nem gátol bennünket a mozgásban, kényelmes s nem mellesleg máskor is ki tudjuk majd használni.