Édességek az esküvőn

A cikk címét meghallva, rögtön mindenkinek az esküvő egyik legfontosabb eleme, a torta jut eszébe. Azonban ha jobban belegondolunk és végig olvassuk e sorokat, rájövünk, hogy milyen széles e termék tárháza, mind ízekben, mind színekben és formákban is, sőt meghökkentő darabokat is megismerhetünk.

Az édesanyáink idejében, vidéken még ma is előfordul, az esküvő előtti hetekben nagy előkészületek folytak. A vendégek összeadták a menü hozzávalóit, előkészítették azokat és elkezdték sütögetni a nagy nap édességeit is. Az egyik nagymama sóst sütött, a másik édeset, a tortát a legügyesebb rokon. Ez jellemzően piskóta alapú, vajas krémmel töltött, marcipán dísszel, majdnem kimondhatjuk, hogy sablonos volt. De, mint ahogyan az esküvő minden szegmense elindult a nyugati minták felé, úgy az édességek is e szerint változtak. A torták ma már művészi alkotások, a sütemények gyönyörűek, különlegesek, finomak és nem ritkán már giccsesek. Fajtájuk is változott, a hagyományos pogácsa és zserbó helyett megjelentek a muffinok, macaronok, cup cake-ek, mini cake-ek..Nézzük meg konkrétan mit is jelentenek ezek a kifejezések.

 

Különleges tortavágás

Esküvői édesség

A legfontosabb édesség a fogadáson maga a torta. A vendégek nagy érdeklődésére, ma már külön zenére vagy fény hatásra bemutatott édesség, mi lehet kerek, szögletes, emeletes, habos, krémes, marcipános és még sorolhatnánk. Természetesen az esküvő stílusa meghatározza a torta milyenségét. Romantikus vonal esetén kedveltek a visszafogott színek, mintában a csipke, virág motívumok kerülnek előtérbe. Drámaibb stílusnál megengedettek az erősebb színek, nagyobb díszítések, szokatlan formák. Napjainkban kedveltek a letisztult, mégis díszített torták, a fondan bevonatok, eltűnőben vannak a hagyományos krémmel díszítettek. Ízben nincs lehetetlen, mégis a finomabb, könnyebb, nem tömény édességek kedveltek. Színei a dekorációhoz illeszkednek. Kedveltek a marcipánból készült díszítőelemek, hiszen manapság már mindent el lehet készíteni ebből az anyagból, viszont a párt jelképező fő dísz már inkább műanyagból készül, mert így lesz igazán időtálló és maradandó emlék. Idén is divat lesz az emeletes torta, de ennek designosabb, érdekesebb formái, amikor is a szinteket valamilyen tárgy személyesíti meg. A kerek, a szögletes és a különleges formájú kialakítás is kedvelt lesz. Alapszínük világos, erre kerülhetnek a díszítések. Jövő évben is nagyon trendi lesz a kézzel festett torta.
 

Az esküvő ékességei

Nagy sikernek örvend az Amerikából „érkezett” candy bar, amely nevéből adódóan egy „édesség büfé”. Látványos, guszta és ízletes édességek tömkelege, mely felváltja az aprósütemények világát és ha szép, ízléses díszzacskóval is készülünk, akkor nagyszerű köszönetajándék kerekedhet belőle. A kínálat teljesen szabad választás, rágó, cukorka, csoki, nyalóka, pillecukor, gumicukor, stb, személyenként kb. 10 dkg ajánlott. Színben igazodhat a dekorációhoz, de lehet nagyon színes is. Átlátszó üvegekben jól mutat, ne feledjünk szedő eszközöket is odakészíteni. Az elhelyezésnél jó ha figyelembe vesszük a gyerekek kapzsiságát, így a kellemetlenségek elkerülése érdekében érdemes magasabbra tenni a büfét. Színesíthetjük „édes fákkal”, mely a nevéből adódóan fa alakú édesség.
 

Candy bar

Édes fák

A külön tálalt édességek közé tartozik a csoki szökőkút. Ebből folyamatosan csordogál a kívánt csokoládé, melybe előre odakészített gyümölcsöt, friss vagy aszalt formában, illetve karamellát, pillecukrot, minifánkot mártogathatunk kedvünkre. Manapság igen közkedvelt megoldás az esküvőkön.
 

Csoki szökőkút

A cupcake nevű finomság, a maffinhoz hasonló, de mégis kissé eltér a tészta alapja. Nagy hangsúlyt kap a díszítése. Jellemzően cukormáz van a tetején és olyan díszítés, amelyet a pár kér. Ez színben és formában is variálható, illeszthető a dekorációhoz is. Tálalhatjuk egyszerűen, de állványon is remekül mutat.
 

Esküvői cupcake

Esküvőnk különleges ékessége lehet az amerikai mini cake, vagyis mini torták. Ezek a jelentésükkel megegyező édességek, a nagy torták kicsinyített másai. Mind ízben, mind díszítésben megegyeznek az eredetivel, csupán a méretük változott. Emeletes változatai külön elemként szolgálnak, de választhatunk olyan esküvői tortát, mely ezekből a kis édességekből van felépítve, így nem egy nagy, hanem több tíz kicsi tortánk lesz, ha fokozni akarjuk, akkor a fő asztalon helyet foglal a nagy torta, a vendégek pedig személyenként kapják ennek miniatűr változatát. Egy szép szalaggal vagy kis ízléses csomagolásban elhelyezve köszönetajándékként is szolgálhat.
 

Mini torták

Nagy divatnak örvend és nem csak az esküvők színterén a macaron, mely a mai formája szerint francia édesség, de valójában Olaszországban kezdték a készítését. Darált mandulából, cukorból és (cukorsziruppal felvert) tojásfehérjéből készül a két kis, általában 3cm átmérőjű korong, amelyet csokoládé- vagy más ízesítésű krémmel tapasztanak össze. A jó macaron könnyű, légies, a külső kérge finoman roppan, de éppen csak annyira, hogy rövid hatásszünet után az ember azonnal a tömör közepénél találja magát. Bármilyen színben elkészíthető, így nagyszerűen lehet a dekorációval összhangba hozni.
 

Macaron

Macaron, mint köszönetajándék és ültetőkártya

Extrém torták

Természetesen nem kötelező az előbb felsorolt édességek közül választanunk a nagy napra, hiszen ha valami egy vidéki, családias esküvőt szervez, a rokonok és ismerősök által elkészített sütemények is nagyon mutatósak és nem mellesleg finomak. Ha viszont a pénztárcánk megengedi és modernebb stílust képviselünk, akkor láthatjuk, hogy szárnyal a piac és nincs lehetetlen kérés vagy kívánság.

Képek forrása: Strictly Weddings, Pinterest.com