Falusi egyszerűség vagy nagyvárosi elegancia?

Minden menyasszony más. Minden menyasszonynak más az ízlése, más helyek, emberek a kedvesek, más emlékekhez, szokásokhoz ragaszkodnak. Van akinek a vidéki élet a lételeme, másnak a nagyvárosi nyüzsgés. Az esküvőjüket is nagyban befolyásolják ezek az érzések.

Amikor elkezdjük megtervezni életünk nagy napját, felmerül a kérdés, „...de milyen is legyen?”. A milyenségen nem azt értjük, hogy egyedi, legszebb, legcsodálatosabb, mert az mindenkinek a sajátja lesz az, akár öt ember előtt mondja ki a boldogító igent, akár ötszáz ember előtt. Hanem arra gondolunk, hogy milyen stílusú legyen. Egyszerű, magyaros, hagyományos vagy nagy volumenű, modern városias.

Különböző ízlések

A vidéki, falusias (és ez nem ledegradálás vagy alacsonyabb szinten említés, csak jelző)esküvőknek van egyfajta különleges hangulata. Kisebb városokban, falvakban mindenki ismer mindenkit, ebből adódóan elég nagy lélekszámú lakodalmak kerekednek. Jellemzően helyben történik a házasságkötés és a fogadás is. Jó érzés egy olyan helyen örök hűséget fogadni a másiknak, ahol édesanyánk vagy talán még a nagymamánk is tett, ráadásul hosszú évtizedes házasságok kötődtek, ami akár egy indító szerencse is lehet az új életben. Többször megfordultunk már ebben a házasságkötő teremben gyerekkorunk óta, talán már vittük is az egyik menyasszony fátylát vagy gyűrűjét, de most elérkezett a mi pillanatunk, így más szemmel látjuk ezt a varázslatos helyet. A nagyvárosi esküvők általában húsz percenként követik egymást, amelyek egy kicsit sablon színezetűek. Ugyanaz a szöveg, ugyan az a koreográfia, nem különösen személyes. Talán ezért is választják mostanában a kihelyezett házasságkötéseket, melyeket színesíthetnek, személyesebbé tehetik.

szmenet

Ezt követően vidéken közösen sétálunk a helyi templomba, az úton minden ismerősünk megcsodál bennünket, akik annyira nem közeliek, hogy meghívást kaptak volna. A templomban egy olyan ember vár bennünket, aki gyerekkorunk óta ismer, talán meg is keresztelt, de biztosan számtalanszor találkoztunk vele. Így nem is vagyunk annyira feszültek, nem izgulunk, hiszen mindenki miattunk jött el, minket szeret, egy hozzánk közel álló ember pecsételi meg kapcsolatunkat. A nagyvárosokban is találkozhatunk sétáló násznéppel, amennyiben a templom és a házasságkötő terem közel helyezkedik el egymáshoz, de sajnos ez nem mindig kivitelezhető, ezért autóba, buszra szállnak és így közelítik meg a következő helyszínt. Régebben hangos dudálással, közös szalagdíszítéssel tették mindezt, ma már nem jellemző, sokan úgy gondolják, hogy ez alpári. Inkább bérelnek egy hatalmas limuzint és azzal keltenek feltűnést a városban.

Templomi esküvő vidéke és városban

A fogadás, vidéken lakodalom, területileg igen eltérő. Addig amíg vidéken sátorban vagy, lakodalmas házban terítenek meg, a városiak valamilyen elegáns szálloda, kastély, étterem vagy ehhez hasonló emelkedett hangvételű épületben tartják. A felszolgált ételeket vidéken helyben főzik, jellemzően házi alapanyagokból, házi sütemények, házi italok.

Vidéki lakodalom ízei

Modern menü

A modernebb menü különleges, a mai menyasszonyok inkább a mennyiségre, mint a minőségre törekszenek(akinek nem inge ne vegye magára). Természetesen ezek is lehetnek finomak és ízletesek. Fontosnak tartják, hogy legyen háromféle leves, ötféle főétel, külön a vegetáriánusoknak, külön a fogyókúrázóknak, külön a minden -féle divatos diétázóknak. De minek? Attól, hogy az étel fele a kukában landol, a hangulat nem lesz jobb, az emberek nem fogják jobban érezni magukat. Tolonganak a svéd asztal körül, mindenből szednek, mert ugye milyen a magyar ember: ingyen van, szedjed! És ez hiába csúnyán hangzik, ez az igazság. Vagy azzal foglalják le magukat, hogy nézegetnek, válogatnak vagy tele eszik magukat, de mind a két lehetőségnek az a vége, hogy ülnek és nem szórakoznak, nem táncolnak. Vidéken van húsleves, töltött káposzta, pörkölt és esetleg sült hús. És semmivel sem rosszabb a hangulat, mint városon, sőt ki merem jelenteni, hogy jobb. Persze ez is mindenkinek a maga ízlése és véleménye.

A dekoráció is különbözik

A zene is különböző, de itt inkább a pár személyisége a meghatározó. Vidéken kizárólag élőzene segít a jó hangulatban, városon sokszor gépzene. Nyilván ha a pár modernebb stílusú, akkor ők a zenét is így válogatják, de azért gondolni kell a vendégekre, hiszen ők fogják vinni a hangulatot le vagy föl. Lehet, hogy nekünk a rock zene nagyon tetszik, de a vendégeink nem szeretik, akkor meghalt a hangulat és ezt nem szeretnénk. Meg kell találni a középutat, lehetőség szerint különböző stílusú zenéket válogassunk, melyek közt mindenki talál kedvére valót.

A ceremónia mozgatórugója a vőfély vagy ceremóniamester. Előbbi a hagyományos, utóbbi a modernebb. Ők versekkel, játékokkal segítik a problémamentes lebonyolítást.

Egyszeű és különleges meghívók

A fent felsorolt tényezők nem minősítések, hanem tények. Mindenki eldönti ő hozzá mi áll közelebb. A vidéki stílusú lagzikat jellemzően az ott élő vagy onnan származó párok választják, de érdekes, hogy a nagyvárosiakat is vonzza, hiszen ez nekik még új dolgokat is tartogat. Fordítva ritkán fordul elő, tehát a falvakban élők kevésbé választanak egy modern, letisztult esküvőt, mert ebben csak feszengenének. Száz szónak is egy a vége, véleményem szerint egy esős, sárban táncolós, sátras lagzi hangulatát nem tudja felülmúlni egy hipermodern, letisztult, elegáns, minden -féle extrával megszínezett esemény. De aki nem vidéken nőtt fel, az nem is ismerheti ezt az érzést.

Maradandó emlékek

g