Játékok az esküvőn

Az esküvő megszervezéséhez kapcsolódik magának a napnak a színesítése. Ez általában a vőfély vagy a ceremóniamester feladata, de ötletet mi is adhatunk hozzá, sőt ha kisebb esküvőt szervezünk, ahol nincsenek "levezénylők", akkor nekünk kell feldobnunk a hangulatot.

Sok nemzetiség hagyományaiban találkozhatunk különféle játékokkal, tréfás megmozdulásokkal. Ezek jellemzően a fogadáson jelennek meg, de vannak olyan feladatok, melyeket a templomba vagy az anyakönyvi hivatal felé vezető úton kell megoldania a párnak. Jelen esetben a fogadásokon "bevethető" játékokkal foglalkozunk.

Testrészek felismerése


A játékokat külön választhatjuk úgy, hogy a násznép vagy az ifjú pár a főszereplő. Ha viszont mindenkit szeretnénk bevonni, akkor talán a legnépszerűbb játék a kocsis játék. Viszonylag hosszú lenne leírni a szabályokat, íme egy video, amiből megismerhetjük teljes mértékben:


Az ifjú pár játékai:

Tojásgörgetés:

A vőlegény feláll egy székre kis terpeszben, a menyasszonynak pedig egy tojást kell átgörgetnie az egyik bokájától a másikig a nadrágján keresztül.

Lábfelismerés:

Az egyik legismertebb lakodalmi játék. A vőlegény és a menyasszony is lehet a főszereplő. Ha a vőlegényt választja a vőfély, akkor a násznépből néhány hölgyet (és a menyasszonyt) ültetnek egy széksorra, ahol mindenkinek szabaddá kell tennie a bokáját/vádliját. A vőlegény feladata, hogy bekötött szemmel felismerje kedvese lábát. Más testrészeket is be lehet iktatni.

Kvízjáték cipővel:

A vőlegény és a menyasszony leülnek a tánctér közepére egymásnak háttal egy-egy székre. Leveszik a cipőjüket, és mindketten kezükbe fognak egy vőlegény és egy menyasszonycipőt is. A vőfély vagy ceremóniamester kérdéseket tesz fel róluk. Mindkettőjüknek az a feladat, hogy ha úgy érzik, hogy a kérdés (pl. ki a hangosabb veszekedésnél) inkább a vőlegényre igaz, akkor a vőlegény cipőjét kell felemelniük, ha inkább a menyasszonyra, akkor pedig a menyasszony cipőjét. A játék lényege tehát, hogy ugyanazt a cipőt emeljék a magasba a kérdések során, hisz ez bizonyítja, hogy ismerik egymást, egymás szokásait.

Az esküvő vége:

Játsszuk el, hogy az esküvőnek vége és eljött a nászéjszaka ideje. Sajnos azonban áramszünet tör ki, de a menyasszonynak elő kell készülni a fontos eseményre ebben a tökéletes sötétségben. Kössük be a vőlegény szemét és adjuk oda a "bőröndjét", amit gondosan megtöltöttünk különböző kellékekkel. Muszáj magára vennie egytől egyig, amit benne talál! Tegyünk bele mindent, ami egy nászútra kell: napszemüveg, férfi alsónemű, nagy méretű női fehérnemű, kertész kesztyűt stb. (természetesen mindezeket a ruhájára ölti). Amikor elkészült fotózzuk le!

Kvízjáték a cipővel

A násznéppel együtt játszható játékok:

Gyümölcstánc:

Egy nagyon egyszerű lakodalmi táncos játék. A násznép tagjai párokban táncolnak, oly módon, hogy a homlokukkal megpróbálnak megtartani egy almát vagy narancsot. Amelyik pár homloka közül kicsúszik a gyümölcs, az kiesik a játékból, így a végén egy páros lesz a győztes.

Lufitánc:

Hasonló az előző tánchoz, ám itt egy-egy lufit kötnek a hölgyek bokájához, és a táncoló pároknak ki kell durrantania a többi pár lufiját. Az nyer, akinek a lufija a legtovább bírja.

Cipő választás:

A hölgyek elhelyezik a cipőjüket a tánctér közepén. A cipőhalmazból aztán minden férfi választ egy cipőt, és a tulajdonosával táncol egyet. A tánc beindításához, felpörgetéséhez ideális játék.

Lányok és fiúk tánca:

Itt a hölgyek és a férfiak egy-egy sort alkotva táncolnak egymással szemben. A hölgyek rendszerint kánkánt, a férfiak pedig csárdást. Egyfajta viadal (verseny) is a két fél között. Természetesen a végén a hölgyeket szokták győztesnek kikiáltani.

Tombola:

A játék lényege, hogy a jegyespár kis papírokra különböző vicces tombola nyereményeket ír fel.
Pl. kocsimosás, gyerekfelügyelet, tavaszi nagytakarítás, stb…, ami aztán a vendégek között kerül kisorsolásra.

Esküvői kvíz:

Egy az ifjú párhoz közel álló személy kérdőívet készít a párról, amire a vendégeknek kell válaszolniuk. Aki a legtöbb válaszra jól felel az ajándékot kap.

Felfokozott hangulatban

Add tovább:

A vőfély, vagy ceremóniamester kitalál egy jó bonyolult, hosszú összetett mondatot, s azt a menyasszony fülébe súgja, aki továbbsúgja a mellette ülőnek, és így tovább...
Végül körbeér a mondat a vőlegényhez, aki hangosan elmondja.
Ezután meghallgatjuk az eredeti mondatot...

Vasgolyók:

Fekete harisnyába kell rakni kb. 3 cm átmérőjű vas golyókat, le kell tenni egy székre és pár hölgyet felkérni, hogy üljenek rá és számolják meg fenékkel hány golyó is van abban a harisnyában aki a legközelebb van, vagy eltalálja nyereményben részesül.

Karaoke:

Ez különösebb magyarázatot nem igényel.

Keresztrejtvény:

A pár életéből, a nagy napról kérdéseket tehetünk fel, majd a megfelelő megoldások megadott betűiből fog összeállni a megoldás.

Játék közben

Ahogyan láthatjuk az esküvői játékok is megindultak a fejlődés útján. A régi tojásgurítós, székfoglalós játékokat nyugodtan lecserélhetjük ezekre, melyekkel biztosan kiváló hangulatot teremtünk majd.

Lazább kültéri esküvők játékai